Maciej1996 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Witam ! Mam problem ze swoim pakietem TURINGY 1500mAh 11,1v 3c Jako że końcówka była inna to postanowiłem zmienić, nieszczęśliwie się złączyły dwa główne kable i 0V. na każdej celi Ale jedną cele udało mi się przywrócić do stanu powyżej 3v a reszta zero próbuje to jeszcze naprawić, ale prosiłbym o podanie sposobów na takie przypadki z góry dzięki Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Yo Jeżeli nie widać że pakiet spuchł lub coś podobnego no to możesz spróbować. Np. Ładuje pakiet malutkim prądem. Za pewne nie wykryje Ci pakietu 3s, więc podłącz pod program ni-xx z bardzo małym prądem i kontroluj co się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 prosiłbym o podanie sposobów na takie przypadki z góry dzięki...poszukać: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=955&start=126 :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1996 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Wiem, szukałem, czytałem ale nie mam ładowarki takiej mam 2 pakiety nie spuchnięte Na jednym ma właśnie tylko 1 cele sprawną, a na drugim za to wszystkie ok tylko na jednej jest 0,01v i czasem nawet do 0,40 podskakiwało jak próbowałem przez ładowarkę procesorową do ni-mh i ni-cd (taka od akumulatorków) przez żarówkę ładować. Myślę jak to jeszcze naprawić Ten pakiet co ma 1 cele sprawną kupiłem dziś, kupiłem na allegro a tu fail niestety pakiet tylko z jedną celą, ale pokusiło i rozciąłem kable i no niestety :ass: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Możesz spróbować jak ja kiedyś, kiedy zostawiłem pakiet w modelu. po jakimś czasie przypomniałem sobie i... napiecie na celach (3S) ok 0,2V!. Ładowarka nie wykrywa, bo poniżej progu Co robić? Ano podpiąłem bezpośrednio pod zwykły prostownik 12V (pakiet 11,1V) trzymając palec na pakiecie umieszczonym w garnku z myślą, że gdyby zaczął się gwałtownie rozgrzewać - rozłączam. Po chwili rzeczywiście zaczął się robić ciepły, więc rozłączyłem. Ale napięcie podskoczyło powyżej progu ładowarki i dalej już ładowałem z pełną kontrolą prądem 0,5C. Pakiet żyje do dziś. Wielu kolegów może mieć do takiej metody zastrzeżenia- i słusznie. Najbezpieczniejsza to ona nie jest i trzeba bardzo uważać, ale skuteczna. W Twoim przypadku można by spróbować "pobudzać" każdą celę z osobna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L_I_S Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 na poczatku mojej przygody z LIPO tez zwarlem pakiet Multiplexa...tez podczas przelutowywania (albo balancera albo glownego gniazda)...za pakiet wywalilem 40 EUro(wtedy nie znalem HC jeszcze ) wiec od razu mi sie slabo zrobilo, hehe....podlaczam do ladowarki i lipa....widzi jako 2s....napiecie ok. 6V do 7V....poczytalem i to samo sie dowiedzialem....podlaczyc bezposrednio bez balancera i probowac malym pradem ladowac chwile....doslownie w ciagu minuty widzialem na ladowarce (Ultramat 12) jak napiecie skoczylo na 9,8V.....odlazcylem wszystko...podlaczylem przez Balancer i nie czekajac na wyrownanie poziomow w celach zaczalem ladowac......pakiet smiga do dzis .... nigdy nie ladowalem wiekszym pradem jak 2,1A (pakiet 2100mAh) i zawsze przed ladowaniem wyrownywalem balancerem napiecie w celach......i smiga do dzis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1996 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 No, paru cel nie mogłem już uratowąć ale zrobiłem z 2 pakietów 1 tylko teraz mam problem z tym że 1 cela ma 4,02v 2 ma 3,72v, a 3 4,06 v i blancer wykrywa jako uszkodzony pakiet (nieładuje) napięcie na 2 głównych kablach wynosi : 4,38v i coś mi tu nie pasuje :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 No, paru cel nie mogłem już uratowąć ale zrobiłem z 2 pakietów 1 tylko teraz mam problem z tym że 1 cela ma 4,02v 2 ma 3,72v, a 3 4,06 v i blancer wykrywa jako uszkodzony pakiet (nieładuje) napięcie na 2 głównych kablach wynosi : 4,38v i coś mi tu nie pasuje :/ Masz przerwę w obwodzie. Polutuj porządnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1996 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 ok ) Niby wszystko podłączone, a gdzie jeszcze może być przerwany obwód ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Tam gdzie łączysz + i - dwóch cel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1996 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udąło się Okazało się że cele były źle podłączone ale już się ładuje Dziki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.