Motylasty Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 W przypadku budowy jakiegokolwiek modelu "walczymy" zazwyczaj z prawidłowym wklejeniem usterzenia bacząc na prawidłowe zachowanie geometrii, co ma później wpływ na samo latanie. Myślę o prawidłowości zachowania kątów owegoż, kąta względem kadłuba i kąta prostego statecznika poziomego względem pionowego. Większośc posiłkuje się wszelkiej maści kątomierzami i ekeirkami biurowymi. Niestety "maszyny" te sie chybotają, nie pozwalają na "ściśnięcie ich" ze sobą i prócz pilnowania usterzenia pilnujemu ich samych. Patent mój to "ustrojstwo" własnie do tego zbudowane. Poniższe fotografie wyjaśnią istotę budowy, działania oraz zastosowania. Dokumentacja w postaci PDF dostępna u mnie na stronie : BaterflajowyŚwiat Elementy maszyny wyciete zostały z plastiku, robią z tego podkłady do tablic reklamowych. Okleiłem je przed sklejeniem folią ( do reklam ) ORACALL, potem posklejałem CA Sprawdziłem czy się nie "chyba" i czy jest proste. Sposoby pomiaru w poziomie i pionie. Myślę że warto coś takiego zrobić, więcej czasu zajęło mi opisanie tego niż budowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Teraz cała Polska bedzie budowała RUS-ka bądź RUSEK translacja za autorem :mrgreen: : RUSEK Ręczny Ustawiacz Sterów Ewentualnie Kątów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 A jak usterzenie jest w przekroju lekko stożkowe? Przydała by się możliwość korekty za pomocą przegubowego połączenia części pionowej z poziomą (można by nanieść skalę z zaznaczeniem punktu "0"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 ...dystanse jednakowej grubości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Motylasty proszę, naucz mnie jakoś takiej szalonej staranności, co? Pliiizzz! Jak Ty to robisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 robią z tego podkłady do tablic reklamowych. Handlowo spienione PCV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.