Motylasty Opublikowano 25 Czerwca 2010 Opublikowano 25 Czerwca 2010 W przypadku budowy jakiegokolwiek modelu "walczymy" zazwyczaj z prawidłowym wklejeniem usterzenia bacząc na prawidłowe zachowanie geometrii, co ma później wpływ na samo latanie. Myślę o prawidłowości zachowania kątów owegoż, kąta względem kadłuba i kąta prostego statecznika poziomego względem pionowego. Większośc posiłkuje się wszelkiej maści kątomierzami i ekeirkami biurowymi. Niestety "maszyny" te sie chybotają, nie pozwalają na "ściśnięcie ich" ze sobą i prócz pilnowania usterzenia pilnujemu ich samych. Patent mój to "ustrojstwo" własnie do tego zbudowane. Poniższe fotografie wyjaśnią istotę budowy, działania oraz zastosowania. Dokumentacja w postaci PDF dostępna u mnie na stronie : BaterflajowyŚwiat Elementy maszyny wyciete zostały z plastiku, robią z tego podkłady do tablic reklamowych. Okleiłem je przed sklejeniem folią ( do reklam ) ORACALL, potem posklejałem CA Sprawdziłem czy się nie "chyba" i czy jest proste. Sposoby pomiaru w poziomie i pionie. Myślę że warto coś takiego zrobić, więcej czasu zajęło mi opisanie tego niż budowa.
utopia Opublikowano 25 Czerwca 2010 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Teraz cała Polska bedzie budowała RUS-ka bądź RUSEK translacja za autorem :mrgreen: : RUSEK Ręczny Ustawiacz Sterów Ewentualnie Kątów
RomanJ4 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Opublikowano 25 Czerwca 2010 A jak usterzenie jest w przekroju lekko stożkowe? Przydała by się możliwość korekty za pomocą przegubowego połączenia części pionowej z poziomą (można by nanieść skalę z zaznaczeniem punktu "0").
Kwazio Opublikowano 26 Czerwca 2010 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Motylasty proszę, naucz mnie jakoś takiej szalonej staranności, co? Pliiizzz! Jak Ty to robisz?
f-150 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Opublikowano 26 Czerwca 2010 robią z tego podkłady do tablic reklamowych. Handlowo spienione PCV
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.