Motylasty Posted June 25, 2010 Share Posted June 25, 2010 W przypadku budowy jakiegokolwiek modelu "walczymy" zazwyczaj z prawidłowym wklejeniem usterzenia bacząc na prawidłowe zachowanie geometrii, co ma później wpływ na samo latanie. Myślę o prawidłowości zachowania kątów owegoż, kąta względem kadłuba i kąta prostego statecznika poziomego względem pionowego. Większośc posiłkuje się wszelkiej maści kątomierzami i ekeirkami biurowymi. Niestety "maszyny" te sie chybotają, nie pozwalają na "ściśnięcie ich" ze sobą i prócz pilnowania usterzenia pilnujemu ich samych. Patent mój to "ustrojstwo" własnie do tego zbudowane. Poniższe fotografie wyjaśnią istotę budowy, działania oraz zastosowania. Dokumentacja w postaci PDF dostępna u mnie na stronie : BaterflajowyŚwiat Elementy maszyny wyciete zostały z plastiku, robią z tego podkłady do tablic reklamowych. Okleiłem je przed sklejeniem folią ( do reklam ) ORACALL, potem posklejałem CA Sprawdziłem czy się nie "chyba" i czy jest proste. Sposoby pomiaru w poziomie i pionie. Myślę że warto coś takiego zrobić, więcej czasu zajęło mi opisanie tego niż budowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
utopia Posted June 25, 2010 Share Posted June 25, 2010 Teraz cała Polska bedzie budowała RUS-ka bądź RUSEK translacja za autorem :mrgreen: : RUSEK Ręczny Ustawiacz Sterów Ewentualnie Kątów Link to comment Share on other sites More sharing options...
RomanJ4 Posted June 25, 2010 Share Posted June 25, 2010 A jak usterzenie jest w przekroju lekko stożkowe? Przydała by się możliwość korekty za pomocą przegubowego połączenia części pionowej z poziomą (można by nanieść skalę z zaznaczeniem punktu "0"). Link to comment Share on other sites More sharing options...
karlem Posted June 26, 2010 Share Posted June 26, 2010 ...dystanse jednakowej grubości... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kwazio Posted June 26, 2010 Share Posted June 26, 2010 Motylasty proszę, naucz mnie jakoś takiej szalonej staranności, co? Pliiizzz! Jak Ty to robisz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
f-150 Posted June 26, 2010 Share Posted June 26, 2010 robią z tego podkłady do tablic reklamowych. Handlowo spienione PCV Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.