Skocz do zawartości

Oprogramowanie do kamerki Sony

alchemique

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ja mam pytanie techniczne odnosnie filmowania.

Ojciec niedawno zakupil fajna kamerke sony - mysle sobie - ooo wreszcie nakrece moje kraksy! :D

No to dlugo nie czekajac wybralismy sie na lotnisko polatalismy, pokrecilismy - wracam do domu chce wszystko na kom zgrywac a tu klops.

Okazalo sie ze nie daja do kamery plytki z oprogramowaniem :/

W instrukcji przeczytalem ze aby zgrac filmiki na komp to trzeba odpowiedniego oprogramowania... Tylko jakiego ?

Jakby ktos mogl pomoc bylbym bardzo wdzieczny!

Opublikowano

Oprogramowanie muszisz miec raczej odpowiednie do modelu kamery.

Ja mam filmy z aparatu i akurat nie musze mieć oprogramowania(zgrywam na każdym kompie ). Musisz sobie załatwić albo ściagnąć z neta no i kabel jesli nie masz.

Opublikowano
Oprogramowanie muszisz miec raczej odpowiednie do modelu kamery.

Ja mam filmy z aparatu i akurat nie musze mieć oprogramowania(zgrywam na każdym kompie ). Musisz sobie załatwić albo ściagnąć z neta no i kabel jesli nie masz.

Kabelek to mam ale w instrukcji jest napisane :

Editing software cabable of copying DV signal

Ale nie napisali przykladu oprogramowanie ktore byloby zgodne z foratem DV ;/

Opublikowano

Kiedyś robiłem filmy kamerką Hi8 Sony, program nazywal się chyba Pixela.

Ale kopiowanie tym programem na PC via USB było beznadziejnej jakości.

Radziłem sobie nagrywając z kamery na stacjonarne DVD (kablami analogowymi Cinch), z DVD na dysk za pomocą DVD Rippera i jakoś szło.

Ale zaniechałem tego, bo i tak wszystko musiałem okropnie kompresować i jakość nie była lepsza niż z aparatu.

PS Mam nadzieje, że czegoś nie pokręciłem, bo i tak wszystko to pomagał mi robić Łosio :lol:

Opublikowano

Zgrać materiał w DV z kamery cyfrowej można AFAIR bez softu. Należy jednak pamiętać, że wbrew pozorom format DV jest specyficzny dla konkretnego producenta kamery.

W sieci jest trochę softu darmowego do obróbki video. Można tez używać movie makera, który jest częścią windows XP - do filmików do publikacji w sieci zupełnie wystarczy.

Ja polecam zainwestowanie 200-300zł w oprogramowanie Pinnacle Studio - teraz chyba w wersji 10. Niedrogie, intuicyjne w użyciu, bez zbędnych i bardzo zaawansowanych bajerów. Sam używam, kupuję aktualizację od lat i sobie chwalę.

Na drugim końcu skali - Adobe Premiere - chyba >1000$.

Opublikowano

Od około roku zajmuje się montażem video.

Oczywiście dla własnej radochy, a nie zarobkowo.

Używam Pinacle Studio 9.3 Plus...

Super program bez zbędnych wodotrysków.

Bardzo łatwy w użyciu.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Wcześniej mi ten watek umknął ale odpisze dziś :D

Należy jednak pamiętać, że wbrew pozorom format DV jest specyficzny dla konkretnego producenta kamery.

Tu akurat się mylisz. DV to standard i tylko Panasonic wymyślił kilka modeli kamer które miały standard DV via Panaś. I potrzebne były do obsługi specjalne biblioteki dla Windy

Niedrogie, intuicyjne w użyciu, bez zbędnych i bardzo zaawansowanych bajerów.

Fakt niedrogie i intuicyjne jest ale dalsza cześć wypowiedzi jest błędem. Umiejętne wykorzystanie Pinacle ma wbrew pozorom ogromne możliwości ( kluczowanie luminancją i chrominancją) kilka ścieżek edycyjnych daje całą gamę możliwości

:D

Sam używam, kupuję aktualizację od lat i sobie chwalę.

Ja też używam i aktualizacje mam na full pakiet :D łącznie z HFX i wtyczkami :D

Opublikowano
Od około roku zajmuje się montażem video.

Oczywiście dla własnej radochy, a nie zarobkowo.

Używam Pinacle Studio 9.3 Plus...

A jakie uzyskujesz wielkości plików bo u mnie przy zapisie MPG w formacie SVCD (jakość przygrywania z Hi8 nie jest większa) pliki 4-5 minutowe wychodzą po ok. 70 MB?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.