karambolis8 Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Witam. Noszę się z zamiarem zakupu jakiejś małej wiertarki modelarskiej. Wiercenie otworów rzędu 2mm Boschem o wadze 2kg jest delikatnie mówiąc trudno wykonalne, co więcej nie łapie wierteł mniejszych niż 1.5mm i ma spore bicie. Chciałem tanio, więc najpierw zainteresowałem się tym: Wiertar... silniczek ten kosztuje ok 20zł i tyle dobrego można o nim powiedzieć. Ma większe bicie niż mój Bosch! Taką to można sobie zrobić samemu z pierwszego lepszego silniczka i kostki elektrycznej jako mocowanie wierteł. Dobrze, że sprawdziłem w sklepie przed zakupem. Podobno można trafić na lepszy egzemplarz, ale musi się to wiązać z trafieniem na wyrozumiałego sprzedawcę i sprawdzeniem sporej ilości egzemplarzy. Znalazłem na allegro takie coś: Nie mam pojęcia co to za firma, nie mogę nic znaleźć na ten temat w internecie. Co do parametrów urządzenia i jego funkcjonalności - są dla mnie w pełni wystarczające. Jest tania jak na precyzyjne urządzenie o mocy 130W, dlatego pytam: Czy ktoś może wie czy nadaje się to do użytku? Proszę o opinie. PS. Słyszałem o Dremelach i Proxxonach, ale to conajmniej 3 razy większa cena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eski Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Ja mam takie urządzenie http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9393 Fajna sprawa i oczywiście polecam. Gdybym dysponował większą gotówką zakupił bym coś znanej firmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przytek Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Piszesz ze poszukujesz malej wiertarki. Urządzenia typu dremel itp. to szlifierki, świetne narzędzia i przydatne każdemu modelarzowi. Jesli chcialbys używać ich jako wiertarek musisz dokupić uchwyt uniwersalny taki jak ten : http://www.contakt.pl/product_info.php?cPath=28_213_231_258&products_id=231&osCsid=3f43e1412a642017f29207f5b6d13103 Nie spotkałem się z tym aby był on oferowany w jakimkolwiek zestawie. Nie polecam szlifierek poniżej 80 PLN (cena w PL samej szlifierki a nie zestawu 20000 części , niestety szybko się psują. Po rozkręceniu kilku swoich (celem naprawy) byłem zdumiony że to w ogóle działało ) Nigdy więcej nie kupię szlifierek zasilanych prostownikiem lub akumulatorem- badziewie ostatniej maści. Jak jest zasilana 220V to warto oglądnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Mam taką.Możesz kupić.Rozsądna cena za tą jakość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Nigdy więcej nie kupię szlifierek zasilanych prostownikiem lub akumulatorem- badziewie ostatniej maści taaaak badziewie jakich malo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: http://swiatnarzedzi.pl/Wiertarko_szlifierka_Proxxon_FBS_12E_28462-1221.html i bez dodatkowego uchwytu sie obedzie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Tutaj jeszcze tańsze badziewie na 12V, które i tak wystarcza do większości zastosowań. http://swiatnarzedzi.pl/Wiertarko_frezarka_i_szlifierka_Proxxon_MICROMOT_50EF_28512_tania_wysylka-1176.html Tylko niestety jeszcze trzeba sobie zrobić/kupić zasilacz 12V/5A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 za podpowiedzia kogos z forum ze szczotkowe chodza z ladowarki moje proxoniki podlaczam wlasnie do niej , dziala choc lepiej dziala z lipola 4S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 11 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Dzięki za ten sklep. 130zł na Proxxona wydam z chęcią (: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 ja osobiscie polecam szlifierki firmy KINZO posiadam taka ( kupiona okazyjnie na allegro za 85zl i uzywam jej od 0,5 do 1h dziennie i juz sluzy dosyc dlugo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Ja mam taką: http://www.allegro.pl/item1120096596_multiszlifierka_frez_dremel_135w_zestaw_247_el_fv.html używam od roku dosyć intensywnie i nic się z nią nie dzieje złego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przytek Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Zaczales od wiertarki wiec pamietaj aby kupic odpowiedni uchwyt aby miec wiertarke (podalem linka wyzej) a reszta to indywidualne potrzeby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Zaczales od wiertarki wiec pamietaj aby kupic odpowiedni uchwyt Obydwa przytoczone tu Proxxony już mają uchwyt wiertarski... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Zamówiłem tą: Proxxon MICROMOT 50EF. Ona już ma trójszczękowy uchwyt wiertarski. Między innymi dlatego ją wybrałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Zamówiłem tą: Proxxon MICROMOT 50EFTylko jedna uwaga - zapytaj kogoś z oryginalnym zasilaczem, jaka jest biegunowość we wtyczce. Proxxony mają taką trójpinową wtyczkę do 12V, gdzie 2 piny są od 12V a trzeci tylko zabezpiecza przed odwrotnym włożeniem. Szkoda byłoby coś upalić.Naprawiałem motylastemu oryginalny zasilacz Proxxona, więc on ma na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Właśnie zauważyłem, że jakaś dziwna ta wtyczka. Zastanawiam się jak to podłączyć do zasilacza ATX bo nigdzie takiego gniazda nie mogę znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Eh. Ponarzekam na swiatnarzedzi.pl Zamówiłem i zapłaciłem w niedzielę, w poniedziałek na stronie było, że pieniądze dotarły, ale status był "nowe zamówienie - nie potwierdzone". We wtorek postanowiłem zadzwonić i podpytać, bo nic się nie zmieniło. Pani powiedziała "na tę stronę to nie ma co patrzyć" (?!) Nie pamiętałem numeru zamówienia, a po nazwisku pani nie znajdzie "bo tych zamówień jest dużo", więc w sumie nic się nie dowiedziałem. Wczoraj zadzwoniłem raz jeszcze, tym razem uzbrojony w numer zamówienia i dowiedziałem się, że jeszcze jest nie zapłacone! Wytłumaczyłem, że robiłem przelew przez płatności.pl automatycznie z ich sklepu balbalabla, ale pani dzisiaj już nie może sprawdzić, bo tylko szefowa ma dostęp do konta. A kiedy szefowa będzie? Chyba jutro ok 10, ale wie pan, to szefowa... Właśnie dowiedziałem się smsem, że zamówienie dzisiaj zostanie wysłane. Przynajmniej nie mieli zbyt drogo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Nigdy więcej nie kupię szlifierek zasilanych prostownikiem lub akumulatorem- badziewie ostatniej maści. a ja się nie zgodzę, mam takiego dremelka i uważam że jest najlepszy na świecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 bo jest z tej gornej polki :-) ogolnie nie ma co porownywac dremela czy proxona z innymi narzedziami , niby to samo ale ....;-) Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123marecki Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 eski ta mini szlifierka z Twojego linka - http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9393 - dremel 160W, czy ona jest sprzedawana w walizce czy tak jak widać na zdjęciu tylko w opakowaniu? Poza tym dość sporo wazy, około 1kg, więc czy może być nazywana jako "mini szlifierka" i używana jako modelarska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 jasne ze moze, mam coś takiego z któregoś z hipermarketów za okolo 60 zł + walizka + końcówki i przejściówki oraz miękka przedłużkę, i za te pieniądze to robi robotę fest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.