Skocz do zawartości

Myśl.

leszek_c

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Buwi777, niestety nie... Smiglowiec porusza, lub jak tu - wisi w srodowisku ( powietrzu ) ktore , porusza sie razem z wagonem wiec bedzie nadal wisial nieruchomo ale wzgledem wagonu a nie peronu.

W przypadku zmiany prędkości wagonu dane przyspieszenie przekazywane jest na obiekt wiszący w powietrzu za pośrednictwem powietrza. A że ono dość ściśliwe jest - siła przenoszona jest kiepsko, w efekcie wszystko zależy od tego z jaką prędkością wagon przyspiesza lub hamuje.

Odpowiedź Buwiego jest prawidłowa.

Wszystko powyższe tyczy się także windy :)

Z tego samego powodu jak w pedzacym ;) intercity podskoczysz to nie rozsmarujesz sie na tylnej scianie wagonu, i jak upuscisz cokolwiek to spadnie pionowo dokladnie na podloge.

Absolutnie nie z tego samego powodu!! Tu występuje stała i równa prędkość trzech składników (wagon, powietrze i śmigłowiec). Nie ma przenoszenia pomiędzy nimi żadnych sił. Oczywiście osoba podskakująca w wagonie czy też piłka z rzucana na podłogę zachowa się tak jak piszesz.

Nie ma to jednak nic w spólnego z przenoszeniem sił podczas zmian prędkości.

Opublikowano

No wlasnie...przyspieszenie pociagu jest takie ze smiglowiec bedzie wisial nadal w tym samym miejscu nad podloga . pociag to nie ferrari i dlatego wlasnie ta odpowiedz jest nieprawidlowa.
Opublikowano

No wlasnie...przyspieszenie pociagu jest takie ze smiglowiec bedzie wisial nadal w tym samym miejscu nad podloga . pociag to nie ferrari i dlatego wlasnie ta odpowiedz jest nieprawidlowa.

Wszystko zależy od masy śmigłowca i od przyspieszenia :)

Człowiek podskakujący w pociągu podczas przyspieszania i hamowania nie trafia w ten sam punkt z którego wyskoczył :D

Zresztą rozmawiamy tylko hipotetycznie - a w idealnych warunkach śmigłowiec nie ma prawa nie zmienić położenia względem wagonu... i to tyle :)

Opublikowano

Rapier! Czy powietrze przenosi siłę z wagonu na śmigłowiec - jeżeli tak to faktycznie śmigłowiec się będzie poruszał wraz z wagonem :crazy: a jeżeli nie to stoi względem owego słupa na stacji ...

Załóżmy że nie mam racji i pociąg to nie ferrari i rusza powoli a helik rusza się wraz z pociągiem. Teraz doczepiamy drugą lokomotywę i pociąg rusza ciut szybciej. RAPIER - teraz do Ciebie pytanie - jak "ciufcia" ruszy ciut szybciej to helik dalej pojedzie z wagonem czy cofnie się i będzie stał względem MATKI ZIEMI ... i gdzie jest ta magiczna granica pomiędzy jeszcze leniwą ciufcią a żwawe ferrari :shock:

Ponawiam stwierdzenie - Newton to się w grobie przewraca - zasady dynamiki to w szkole nie mieli :?: :?: :?:

Opublikowano

Rapier! Czy powietrze przenosi siłę z wagonu na śmigłowiec - jeżeli tak to faktycznie śmigłowiec się będzie poruszał wraz z wagonem a jeżeli nie to stoi względem owego słupa na stacji ...

Buwi 777 helik stalby i owszem ale gdybysmy doswiadczenie robili na platformie a nie w wagonie. Helik porusza sie w i wzgledem srodowiska ( powietrza ) znajdujacego sie w wagonie ktore porusza sie razem z nim.
Gość Anonymous
Opublikowano

Panowie, mam następującą propozycję:

na początku swoich postów podajcie jakie oceny z fizyki uzyskaliście i na jakim to było poziomie edukacji..............

Taka informacja pozwoli na szybką weryfikację podawanych przez Was rewelacji.

Opublikowano

Zróbcie z wagonu próżnię - co Wam wychodzi? ;)

W próżni nie ma oporu powietrza więc poruszając szybko wagon w obie strony helik będzie stał w miejscu względem słupa na stacji :)
Opublikowano

Paweł zadał konkretne pytanie, więc odpowiadam: o ocenach z fizyki w podstawówce nie będę wspominał, bo też ich nie pamiętam, ale co to też za fizyka była? :wink:

W liceum zaczęły się schody, głównie z rozwiązywaniem zadań i w efekcie, w jakiś zupełnie dla mnie niepojęty sposób, na świadectwie maturalnym tę trójczynę mam. Więc też żaden ze mnie fizyk i żadnego wzoru na jakieś zjawisko fizyczne dzisiaj absolutnie bym nie napisał, a tym bardziej tego wzoru nym nie zinterpretował. Niemniej czysto intuicyjnie wydaje mi się, że przynajmniej dwa zjawiska fizyczne w podanym przykładzie z helikiem w zamkniętym wagonie da się wyodrębnić. To z zasadą szczegółnej teorii względności i drugie związane z prawami Neutona. A najlepszym weryfikatorem teorii jest zawsze praktyka i trzeba po prostu zrobić stosowny experyment. I wtedy możę nam wyjść dokładnie tak, jak w filmiku pokazanym przez Ładziaka. :D

Gość Anonymous
Opublikowano

Marcin, Wojtas - helik latający w próżni? Chcę to zobaczyć :mrgreen:

Opublikowano

Marcin, Wojtas - helik latający w próżni? Chcę to zobaczyć :mrgreen:

Kurcze tylko skąd tu wziąć taką komorę próżniową? I żeby jeszcze się ruszała na boki :D

Trzeba do pogromców mitów napisać :lol:

Opublikowano

zacznijmy od tego, że heli się w próżni nie wzniesie ;) nie będzie przecie różnicy ciśnień pod i nad łopatami ;)

Gość Anonymous
Opublikowano

Marcin ciekawi mnie jak byś chciał to wszystko osiągnąć??? Chociaż jeśli podajesz takie fantastyczne rozwiązania to pewnie masz już pomysł jak to zrobić. Podziel sięz nami.

A tak przy okazji czy nie lepiej przywalić w ten śmigłowiec młotkiem albo przejechać po nim walcem, będzie prościej, a efekt taki sam....

Opublikowano

Marcin ciekawi mnie jak byś chciał to wszystko osiągnąć???

Pytanie tylko - po co??

Teoretyzowanie polega na tym - że się teoretyzuje :P

A tak przy okazji czy nie lepiej przywalić w ten śmigłowiec młotkiem albo przejechać po nim walcem, będzie prościej, a efekt taki sam....

Czy to powyższe Twoje stwierdzenie da odpowiedź na pytania które zadał leszek_c i czy więc rzeczywiście rozwalenie helika młotkiem da ten sam efekt?

Opublikowano

Czy to powyższe Twoje stwierdzenie da odpowiedź na pytania które zadał leszek_c i czy więc rzeczywiście rozwalenie helika młotkiem da ten sam efekt?

zależy w które miejsce helika się przywali :D jeśli by zasymulować walnięcie o ścianę, to mamy odpowiedź :twisted:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.