samolocik Opublikowano 20 Lipca 2010 Opublikowano 20 Lipca 2010 Wiedziony dobrymi wspomnieniami z moich lotów Sky-em w wersji V zakupiłem sobie na pikniku wersję ze składanym skrzydłem i demontowalnym statecznikiem poziomym. Waga elementów przedstawia się następująco: skrzydło 269g steteczniki 36g kadłub 76g akcesoria 55g --------------------- RAZEM 436g Planowana waga do lotu nie powinna przekroczyć 700g Jeszcze nie wiem, czy skrzydło pozostanie w wersji składanej, czy też zrobię dodatkowe wzniosy skrzydeł i będzie to typowy model do latania w termice.
samolocik Opublikowano 19 Września 2010 Autor Opublikowano 19 Września 2010 Poniżej Kika fotek pokazujących, na jakim etapie jest model. Z braku czasu powierzyłem składanie nowego modelu osobie znającej się na rzeczy i już po ponad 3 tygodniach mogłem się cieszyć częściowo złożonym modelem. Cały model: Statecznik poziomy – mocowanie do kadłuba: Statecznik pionowy i mocowanie poziomego: Centropłat: Krawędź skrzydła: Końcówka skrzydła z lotką: Gniazdo serwa: Kadłub, część podskrzydłowa: Serwa:
wojt1125 Opublikowano 19 Września 2010 Opublikowano 19 Września 2010 Cześć! Ładna maszynka Radzę Ci wzmocnić stateczniki i krawędź skrzydła, jeśli nie jest niczym zabezpieczona. Ja stateczniki laminuję dwustronnie cienką tkaniną, dość lekkie rozwiązanie i nie do zdarcia, ale jest wiele innych sprawdzonych patentów opisanych przy okazji budowy modeli Blejzyka i Modellotu. A na krawędź skrzydła warto nakleić żeberko z cienkiej sklejki, np. 1mm, żeby styropian nie był na wierzchu i części skrzydła ładnie do siebie przylegały. Mam też wątpliwości co do półki na serwa, to jest balsa? Jeśli tak, to moim zdaniem lepsza byłaby sklejka, balsa jest chyba zbyt delikatna... Mam nadzieje, że Cie nie zrażę swoim krytykanctwem
samolocik Opublikowano 19 Września 2010 Autor Opublikowano 19 Września 2010 Spokojnie, przyjmę każdą krytykę ponieważ nie ja składałem ten model. Za to pewnie ja go będe poprawiał. Patyczki są chyba ze sosny. Sprawdzają się w praktyce aczkolwiek te konkretnie są krzywo wklejone i to w 2 płaszczyznach - np. zerknij na orczyk serwa i wyobraź sobie jak będzie pracował z bowdenem. Stateczniki są laminowane 2 stronnie juz przez producenta Niestety poziomy został wklejony za daleko i trzeba będzie przesunąć łoże statecznika do tyłu, pewnie będzie trzeba je zestrugać z rury węglowej. Krawędzie skrzydła są zaklejone tkaniną, tyle że tkanina trochę odłazi więc będzie trzeba zrobic jeszcze raz.
kotesk Opublikowano 19 Października 2010 Opublikowano 19 Października 2010 Witam Widze ze na stronach AH waga modeli odbiega od podanych przez kolegów i to znacznie , ciekawa sprawa bo pierwszy post znalazłem z 2009 roku mówiacy o bledach na stronie AH dotyczacych wag i nic nie zrobili z tym . Aż z ciekawości zważe swoj nowy nabytek Evolution EV ... E-sky 1,7 powinien wazyc 276 g Pozdrawiam Kotesk Edit " zwazyłem surowy zestaw Evolution 2,5m Kadłub czesc przednia 85gram Usterzenie V 35 gram Galanteria ( kolki , dzwignie , bagnety ,szklo ) 52 gramy Rura ogona 47 gram Centroplat prawy 122gramy Centroplat lewy 128 gram Ucho lewe 78 gram ucho prawe 76 gram 623 gram surowy set do wykończenia Dane ze strony AH 510 gram, )
samolocik Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2011 Ponieważ nie lubię nie zakończonych tematów informuję, że model został sprzedany. Może uda mi się namówić osobę, która go zakupiła do kontynuacji tego wątku.
Tomasaki Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 witajcie, zebrałem się w końcu do realizacji pomysłu budowy sky-a i jako że nadarzyła się okazja odkupienia tego zaczętego w budowie modelu (jak wyżej) napiszę coś niecoś o jego kończeniu. Niestety podczas pierwszych prac zostało popełnionych kilka błędów, więc musiałem dodatkowo coś wykombinować ale cena zakupu i dodatkowe materiały jakie przesłał mi samolocik zrekompensowały wszystko. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć pokazujących postępy w budowie. Jedyną rzeczą której nie mogę naprawić jest za daleko wklejony ogon, ale uznałem że to za dużo by kosztowało poprawienie tego, tylko będę musiał go dobrze wyważyć. Z racji tego że cała rurka węglowa na końcu została zalana klejem to nie mogłem wprowadzić tam peszla do bowdena steru kierunku. Pierwotnie próbowałem zrobić mijankę ‘s’ na końcu ale bowden tak ciężko chodził że musiałem to przerobić i wypiłować rowek w końcowej części rurki. Dodatkowo mam problem z bowdenem dla steru wysokości tj. nie chodzi za lekko i peszle przy serwach sprężynują, zdecydowałem się zatem na wklejenie dodatkowej wręgi która te peszle unieruchomi (fotka wręgi poniżej). Trochę się martwiłem chłodzeniem silnika ale .samolocik’ polecił mi wentylowany kołpak, więc powietrze wpadające z nosa powinno wystarczyć. Skrzydła mam już polakierowane tylko muszę wymyślić jakieś malowanie i docelowo pociągnąć lakierem błyszczącym. Jako bazę użyłem lakieru od ‘Dzika’ z wypełniaczem celulozowym a wykończę to sprayem bezbarwnym. Kupiłem także 2 lakiery kolorowe tj. niebieski i biały - co myslicie o takim malowaniu: Mam jeszcze pytanko czy uważacie że mimo wszystko powinienem przerobić ogon aby tylnie płaty na siebie zachodziły?
samolocik Opublikowano 12 Października 2012 Autor Opublikowano 12 Października 2012 Tomek, jak tam postępy w budowie modelu?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.