Matrik123 Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Witam chciałbym w tym temacie zebrać jak najwięcej waszych wynalazków domowej roboty ułatwiających budowę modeli. Jeśli ktoś zrobił lub przynajmniej spróbował zrobić coś co pomogło mu w żmudnych pracach nad innymi materiałami niech się tym tu pochwali [to znaczy opisze swój wynalazek] Temat zakładam jako pomoc dla modelarzy bez własnego profesjonalnego sprzętu. (od razu chciałbym dodać że użyłem opcji "szukaj" i nie znalazłem tego typu tematu) To może ja na początek wstawię moją szlifierkę: Okrągły kawałek papieru ściernego odrysowałem na sklejce [z skrzynki po cytrusach], którą wyciąłem, oszlifowałem i przykleiłem do papieru ściernego, późnej zaznaczyłem punkt ołówkiem [mniej więcej na środku] i wywierciłem dziurę pod śrubę [dziura ma trochę mniejszą średnice niż śruba] wcisnąłem ją a następnie zakręciłem nakrętką z drugiej strony. Włożyłem dłuższy koniec śruby do wiertarki odpaliłem i mam prowizoryczną szlifiereczkę ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Witam chciałbym w tym temacie zebrać jak najwięcej waszych wynalazków domowej roboty ułatwiających budowę modeli. Jeśli ktoś zrobił lub przynajmniej spróbował zrobić coś co pomogło mu w żmudnych pracach nad innymi materiałami niech się tym tu pochwali [to znaczy opisze swój wynalazek] Temat zakładam jako pomoc dla modelarzy bez własnego profesjonalnego sprzętu. (od razu chciałbym dodać że użyłem opcji "szukaj" i nie znalazłem tego typu tematu) To może ja na początek wstawię moją szlifierkę: Okrągły kawałek papieru ściernego odrysowałem na sklejce [z skrzynki po cytrusach], którą wyciąłem, oszlifowałem i przykleiłem do papieru ściernego, późnej zaznaczyłem punkt ołówkiem [mniej więcej na środku] i wywierciłem dziurę pod śrubę [dziura ma trochę mniejszą średnice niż śruba] wcisnąłem ją a następnie zakręciłem nakrętką z drugiej strony. Włożyłem dłuższy koniec śruby do wiertarki odpaliłem i mam prowizoryczną szlifiereczkę ;] No - sorry - odkrywcze toto nie jest :crazy: A ten punkt ( mniej więcej na środku) to się wpierw wyznacza a potem się używa CYRKLA ( wiesz co to cyrkiel ? ) ... I poczytaj coś o warsztacie i tym podobnych ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 No - sorry - odkrywcze toto nie jest :crazy: A ten punkt ( mniej więcej na środku) to się wpierw wyznacza a potem się używa CYRKLA ( wiesz co to cyrkiel ? ) ... I poczytaj coś o warsztacie i tym podobnych ... Tylko pogratulować takim przyjaznym wypowiedziom... To się nazywa dawanie przykładu młodszym modelarzom? :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 I masz rację kolego i nie masz, bo jak już coś robić, to porządnie (czasem dobrze wychodzi na zdrowie). Choć sam temat jest moim zdaniem ciekawy, zwłaszcza dla zaczynających kolegów nie mających czasem żadnego "mechanicznego" doświadczenia. I dlatego jeśli już, to powinniśmy starać się w miarę możliwości przekazać rzetelną technologicznie wiedzę.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Tylko pogratulować takim przyjaznym wypowiedziom... To się nazywa dawanie przykładu młodszym modelarzom? :/ Uciąłem se kawałek gałęzi i przykleiłem oddarty kawałek papieru ściernego - ALE POMYSŁ ... Do niczego to się nie będzie nadawać ale SAM TO ZROBIŁEM - sądzisz Patryk że jest to twórcze ... Jak nie zrobił dziury dokładnie w środku to sądzisz że ta "szlifierka" będzie choć odrobinę precyzyjna ?? Jakie będzie miała "bicie" i czy wówczas można zrobić coś dokładnie i porządnie ?? I miałem pochwalić "byle jakoś" ?? Czytać, uczyć się a jak coś NAPRAWDĘ osiągniemy to chwalić się i dzielić z innymi wiedzą ... ( brutalne ale życiowe ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Ale mi nie chodzi o to że nie ma tu pan racji, tylko ton wypowiedzi może mocno zniechęcić. Troszeczkę więcej przyjaznego tonu, można linka wkleić do instrukcji wykonania narzędzi modelarskich np: http://www.motylasty.pl/warszt_3.html Każdy się kiedyś musi wszystkiego nauczyć - negatywny ton niezbyt pomaga. Edit: Kolejna stronka z narzędziami http://www.garazrc.all.pl/content/category/4/71/56/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Pomysł fajny i dobrze, że młodzież ma chęci do wynalazków, z jakością to jeszcze nie rewelacja ale po to jest forum i doświadczeni koledzy, żeby wskazać właściwą drogę :wink: . Ja proponuje jeszcze do lektury cały dział WARSZTAT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrp Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Matrik, większą precyzję urządzenia uzyskałbyś rysując koło na papierze ściernym (stronie nieściernej ) cyrklem. W ten sposób Twoja szlifiereczka nie miałaby bicia. Jerzy, można kulturalniej, motywująco (a nie demotywująco) i bez nadużywania takiego emotikona: :crazy: A teraz moja podpowiedź warsztatowa, wyniesiona jeszcze z modeli redukcyjnych: czasami zależy nam na wykonaniu niewielkich otworów (poniżej i powyżej milimetra), a nie mamy do dyspozycji tak małych wierteł. Miękkie materiały, takie jak drewno, laminat, plastik itp. można przewiercić igłą lekarską o odpowiednim rozmiarze. Igłę nasadzamy na strzykawkę 2ml (bo ma wyprowadzenie w centralnej części przekroju, a nie z boku) i wiercimy ręcznie. Przykładowe zastosowanie - otwory na "nóżki" diody mocowanej na kadłubie. Pozdrówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrik123 Opublikowano 28 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Do Pana buwi777 : Przepraszam za nieprecyzyjnie wykonanie otworu i za to ze musiał mnie pan poprawiać... A wszystkim innym dziękuje za przydatne linki które w części już widziałem wcześniej. Chciałbym żeby to wszystko było tu na forum w jednym temacie a nie po różnych linkach w internecie;] Co do otworu to jest prawie na środku(sprawdzałem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Co do otworu to jest prawie na środku(sprawdzałem) takich niedokładność musimy unikać, każde bicie to zmęczenie materiału, szybsze zużywanie się narzędzi.. no i niewygody związane z samym biciem dziura dziury to są w ziemi, w głowie.. wiertłem wierci się otwory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 A moze ma ktos pomysł jak zrobic pistolet do malowania/aerograf, który nie pluł by kroplami jakby prosto z puszki chlusnąć na ścianę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Musi najpierw puszczać powietrze, a farbę potem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Może taki: http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=5002 ? Jeszcze jeden: http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1119&Itemid=110 tu bardziej czytelnie http://www.splawik.com.pl/index.php?s=65929514a1b789bf49a01c8a63bb1ae7&showtopic=27901 http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,aerograf-do-malowania-woblerow,22688 http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo-zdjecia,aerograf-do-malowania-woblerow,133153 http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=5002&postdays=0&postorder=asc&start=40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Oo. Ten ostatni jest najlepszy. Może zmajstruje sobie takie cuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Tu masz jeszcze jeden. http://modelar.republika.pl/Aerograf_modelarski_budowa_aerografu.htm 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Może zmajstruje sobie takie cuś Takie coś jest do kupienia za 30 zł. W komplecie masz wężyk, podłączenie pod puszkę z gazem i przejściówkę na 1/4", dwa słoiczki na farbę. IMHO szkoda czasu na dłubanie funkcjonalnego odpowiednika z igły i starego długopisu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrik123 Opublikowano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 A gdzie można taki aerograf zakupić .? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Alledrogo :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Też pomysłowy, zwłaszcza pompka, tylko działa pulsacyjnie. Ja bym dołożył do pompki zbiorniczek wyrównawczy, najlepiej z membraną. Edit. A, sorry, jest dętka w tej roli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Pulsacje doskonale niweluje sam weżyk (igielitowy lub gumowy w oplocie), gdy jego długość wynosi pow. 2m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.