marek rokowski Opublikowano 31 Lipca 2010 Opublikowano 31 Lipca 2010 udało mi się zarazić kilku kolegów - no i zaczynamy działać pięć "Foczek" już wkrótce będzie cięło andrychowskie niebo hehe poniżej relacja z montażu mojej sztuki rozp. 860mm, reszta wymiarów - proporcjonalnie kadłub w najgrubszym miejscu: 60mm ponieważ dostaje gęsiej skórki na widok latających desek, zaokrągliłem co nieco kadłub: a jako że lubię detale to... dociąłem zbiornik przyda się do wyhaczania taśmy i do lądowań w trawie cd w przyszłym tygodniu - teraz muszę poszukać 5ciu zróżnicowanych malowań żebyśmy się nie mylili w powietrzu... pytanie do ESA pilotów: ilu z Was lata ze sterem kierunku? bo jakoś nei mogę sobie wyobrazić pominięcia tego steru...
Gość miszczu Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 pytanie do ESA pilotów: ilu z Was lata ze sterem kierunku? Nikt
mariusz70 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Piotruś wszyscy latają ze sterem kierunku bo samolot bez niego nie lata przynajmniej esa tylko nikt go nie "uruchamia ' bo po co?
pelikan1500 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Stateczniki i końcówki skrzydeł też OBLEĆ na półokrągło będzie LEPIEJ I PRZYJEMNIEJ wyglądać - chociaż dla OKA . Z lądowaniem na BRZUCHU to się nie przejmuj mało urazowe a z tej PIĘKNEJ BOMBY to myślę że sam zrezygnujesz po kilku lotach i lądowaniach , oczywiście czekamy na dalsze EFEKTY PRAC przy budowie foczki. Ster kierunku to sobie zostaw do IWW tam się przydaje a w IIWW mało kto a prawie nikt żeby nie powiedzieć WCALE modele nie posiadają steru kierunku . ( czasami fajnie UPRASZCZAĆ sobie życie do minimum).
buwi777 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Piotruś wszyscy latają ze sterem kierunku bo samolot bez niego nie lata przynajmniej esa tylko nikt go nie "uruchamia ' bo po co? Mariuszku - mylisz statecznik pionowy ze sterem kierunku :shock: ESA - jest statecznik pionowy - steru kierunku - zazwyczaj brak ...
mariusz70 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Można mnie nazywać jak sie komu podoba tylko nie MARIUSZKU :evil:
ECO400 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Marku jaki masz sposób na tak ładne zaokrąglanie EPP (imitacja zbiornika) :?:
Qbatus Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 To ja mam jeszcze pytanie do Marka. Gdzie w naszej okolicy można dostać EPP? W modelarskich jest strasznie drogo, a Kraków porządnie przygotowuje się do zawodów, więc potrzeba buużo modeli
marek rokowski Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2010 no niestety epp to drogi materiał- nawet bardzo drogi... :/ u producenta - żeby mieć troche taniej trzeba by zamawiać niestety duże ilości - a i tak zniżka nie jest zbyt wielka :/ najtaniej epp ma chyba Mirek w abcrc.pl -ja też od niego biorę (czasem z Czech -ale na jedno wychodzi) jeśli ktoś chce, mam do odstapienia jedną foczke i jednego hellcata(ten w wersji przestrzennej) zaokąglanie epp: 1. NOWY wkład do nożyka tapicerskiego - wyjęty z obudowy żeby lepiej sie prowadził w ręku 2. ścinamy krawedź epp - np. kadłuba - pod katem 45stopni 3. powstałe dwie krawedzie znowu ścinamy tak aby uzysać namiastkę płynnego przejścia 4. papier100-tka - szlifujemy na owal 5. wygładzamy całość np żelazkiem (uwaga na temperature) najważniejsze jest aby nożyk byl ostry i przy cięciu płynnie przesuwał sie w materiale wowczas niewiele zostaje do szlifowania
Qbatus Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Dzięki za odpowiedź. A ile ta Foczka?
marek rokowski Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2010 No i dwie foczki poleciały! kurcze! ale to fajowsko lata! )) ster kierunku - mieliście rację- bez niego "też się da" przy tej wadze i prędkości - podtrzymanie "nogą" w zakręcie nie jest potrzebne nie zrobi się co prawda ranversu i paru innych figur -ale co tam i tak model nadrabia sylwetką i agresywnością cudne jest to że dosłownie chodzi za ręką!- pewnie jak każde ESA ... prototypy wylądowały i zakołowały do "malarni" więc wkrótce zobaczycie je gotowe do boju PS. dodatkowa wolna sztuka już znalazła "pilota" tak wiec do wzięcia jest już tylko Hellcat pełnokadłubowy
mirolek Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Ja zamawiam tego Helcata .... mój Me 109 po ostatniej kraksie z Kubą mimo, że naprawiony i lata, to stracił na dynamice. Kuba juz pisał, że Kraków sie szykuje do boju i dziś (pierwszy dzień po urlopie) wylatałem dwa pakiety na Me-110 ale to jednak ciężka i mało zwrotna maszyna. Power ma niezgorszy i z wiatrem sobie radzi doskonale ale ja wolę ciasne naloty .... jednosilnikowiec to jest to. Skoro sprawdziłeś swoje modele w locie to ja biorę :-) Mam nadzieję, że w najbliższych dniach razem polatamy, czasu do zawodów coraz mniej 8) ms
marek rokowski Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2010 no i eskadra gotowa! własnie skończyłem malowanie ostatniej sztuki dwie już latają (PIĘKNIUSIO!!!!) do dwóch następnych montuje się wyposażenie a tak po kolei: moja Foczka z frontu wschodniego: muszę mniej strzelać bo mam całe skrzydła okopcone od działek... Foczka Mariusza (Włochy): foczka Seby (Niemcy- "nocny Marek"): Foczka zdobyczna, Wlk. Brytania: a tak wygląda zamontowane wyposażenie: więcej fotek: http://picasaweb.google.pl/1marekR/FW190_esa?feat=directlink Marek www.napolskimniebie.pl
Janek Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 No no, rewelacja, piękne co jednak niesie jeden problem - aż szkoda nimi bojować...
mirolek Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Super wyglądają .... gratulacje! Bardzo mi się podoba nieco wyżej uniesiony płat względem modeli z cyber-fly oraz serwo umieszczone od dołu osłonięte chłodnicą ( trzeba jednak sprawdzić w walce jak to sie sprawdzi i czy po kilku lądowaniach nie będzie problemu z popychaczami) Mieliśmy powalczyć ale ja mam same niemieckie myśliwce - zapowiada się bratobójcza konfrontacja :lol2: ms
Wojtass_nt Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Marku! Jesteś EPP'owym czarodziejem!
ECO400 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Piękne malowania Jak Ty to robisz :?: :shock:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.