kemot_01 Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Witam wszystkich Kiedys juz zajmowalem sie modelami ale to byly modele redukcyjne i czasami jakies szybowce. Zawsze podobalymi sie Żaglowki RC i w koncu zdecydowalem sie zbudowac cos co plywa:) Che zaczac od modelu "Palo de agua" lub "Jif65". Na pewno czesto bede korzystal z waszej pomocy bo z tego co widze na tym forum mozna dowiedziec sie praktycznie wszystkiego z tej dziedziny. Na poczatek chce kupic jakas aparature do tej klasy zaglowki. Nie chce od razu wydawac niewiadomo jakich sum pieniedzy wiec jezeli ma ktos taki uzywany zestaw do sterowania taka zaglowka to chetnie bym odkupil, a jezeli nie to chodziaz powiedzcie mi co ewentualnie moge na poczatek kupic i co tam jest w ogole potrzebne . z gory dziekuje Tomasz M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Najprostsza 4 kanałowa aparatura o zasięgu ok.300m , E-sky 4ch 35Mhz , używaną na allegro znajdziesz za 50zł + odbiornik nowy 50zł , albo ulepszona w 2,4Ghz ok.800m zasięgu (z testów) http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=310842&sid=235f8a78d0996cb0328fce715e0fbb56#310842 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Hobby King T6-A i nic innego nie warto ci na początek polecić jeżeli lecimy dolnym budżetem. Aparatur przewinęło się przez moje ręce kilka, każda działa świetnie a do tego ma super możliwości jak na swoją cenę :wink: W razie potrzeby mogę pomóc w ściągnięciu potrzebnego sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 W przypadku żaglówki - albo 40MHz, albo 2,4GHz. 35MHz tylko dla tego co mi wisieć i nie tonąć... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Jak dla rekreacji to można , na zawody nie wolno . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Tratatat ... proponuje poużywać w Międzybrodziu "dla rekreacji" pasma 35mhz do łódki podczas pikniku Żar ... Oby takiego asa [albo ass'a] trafił 10kg model ... Jest 2,4ghz, droższe o pare złotych ale spokojna głowa o takie wypadki ... Porównanie prawie jak "palenie trawki dla rekreacji jest dobre i zdrowe, ale przy policji już nie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Lotnisko w lini prostej jest oddalone od miejsca gdzie pływam o ponad 5km , z czego 4,5km to jest las , więc nie wierze żebym nadajnikiem o zasięgu 300m (teoretycznym) mógł spowodować jakieś zakłócenia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 nie wysuwaj antenki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: JOKE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 suchy668, 35 jest po prostu nielegalne w tym zastosowaniu. Zrobisz jak chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Jak coś to 12 Sierpnia mam urodziny , a adres dla paczki na PW P.S Hitec - Aurora 9 mi sie zawsze podobała . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot_01 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Dziś zacząłem budowę. Zdecydowałem się zbudować "JIF65". Wręgi już mam przygotowane i teraz czekam tylko na balsę i mogę atakować dalej. Pytanie mam jedno... czy serwo trzeba jakoś dobrać do aparatury czy może być obojętnie jakie bo widziałem na allegro dużo używanych za nieduże pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Obojętnie jakie serwo do jakiej aparatury . Do żagli polecam TP 5010 . Ono ma tam pod 6kg i jest tanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 do steru wystarczy ci najprawdopodobniej mikro - TP SG-90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot_01 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 A czy to mikro nie będzie za słabe :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Będzie dobre micro , ja w swoim JIFie mam dwa TP5010 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot_01 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 TP5010 użyje do żagli. jeszcze jedno... w planie mam ze maszt ma 1050mm, a w sklepie dostępne są tylko 1000mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot_01 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Jakim klejem kleiłeś poszycie kadluba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Można łączyć rurki , albo skrócić maszt o to 5cm tak jak ja . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 16g na ster daj, 9g bedzie ciut małe. Co do żagla - zgadza się 5010 ale nie zapomnij o przełożeniu na rolkach bo serwo samo bezpośrednio bedzie za słabe. Maszt zostaw 1000mm, nie kombinuj z klejeniem, szkoda wagi i czasu. Kadłub skleisz klejem np. pattex do drewna albo soudal do drewna, przyda ci się też CA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot_01 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Jak na razie wygląda to tak. Dziś powinna przyjechać do mnie balsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.