Skocz do zawartości

Czym to skleić

ppompka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BARDZO proszę o pomoc jak i czym skleić o takie coś :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jest to belka ogonowa jak się domyslam z wegla. CA tego nie chwyta, Epidianem nie skleję bo nie dam rady trzymac tego przez 1,5 godziny. Do tego linki sterów przeszkadzają w manewrowaniu tym, i klejeniu RATUNKUUUUUUU.

Opublikowano

Udało się. Najpierw polałem CA uważając żeby nie pzykleić linek, potem posypałem to sodą, jak już się jako tako trzymało to powyciągałem nitki z tkaniny 150g/m2 zrobiłęm żywicę i owinałem dookoła. teraz czekam aż zywica zaschnie, ale odrazu lżej na sercu. W 3 locie rozwalić model przez własną głupotę, po pomyslałem że odlecę trochę dalej i zawróce odrazu na siebie tak żeby złapać model, lecz nie udało się i model zaczaczył o zaorane pole. Jestem :evil: i jednocześnie :cry: Muszę poszukać nowego miejsca do latania.

EDIT: Jednaj będe musiał oprócz owinięcia rowingiem rurki, położyć jeszecze trochę wzdłuż, bo zdaje mi się że w nastepnym locie przy przyziemienu peknie obok laczenia tam gdzie wychodzą linkiod sterów.

Opublikowano

Ja złamaną belkę (stożkową) skleiłem na żywicę tak: nasunąłem na miejsce złamania posmarowane żywicą, stożkową tulejkę wyciętą z węglowej wędki o tak dobranej średnicy (przymierzonej przed klejeniem na sucho), że weszła bez luzów.

Jako, że z jednej strony złamanej belki jest kadłub a z drugiej wklejona podstawka stateczników, to ową naprawczą tulejkę rozciąłem wzdłuż i po delikatnym sprężystym rozchyleniu nałożyłem na cieńszy koniec i nasunąłem na miejsce.

Belka ma zgrubienie w tym miejscu, ale to w niczym nie przeszkadza, tylko wyważenie trzeba było poprawić.

Opublikowano

Z tulejką u mnie nie da rady, bo w tym miejscu wychodza linki od sterów więc musi zoatsać troche wolnego miejsca w rurce i na zewnatrz. Wkleilem do srodka 3 patyki bambusowe i teraz powinno być ok.

Opublikowano

Belkę się naprawia bardzo, bardzo prosto.

Potrzebne będą:

-Złamana rura ;D

-Kawałek cienkiej tkaniny szklanej (~25g-45g/m2)

-węgiel jednokierunkowy (proponuje węgiel 125g/m2 i zależnie od potrzeb dobierać później ilość warstw)

-folię do bindowania (względnie folia z kwiaciarni, cienkie PCW, etc)

-taśmę klejącą 9izolacyjna najlepsza

zaczynamy od sklejenia rury na CA, tyle tylko, żeby dało się nią operować bez ryzyka, że się rozleci w rękach. Gdy CA już porządnie wyschnie matowimy powierzchnie rury na obszarze 4-5 średnic rury, tak aby pęknięcie znalazło się w środku.

Następnie ucinamy pasek tkaniny węglowej (swoją drogą co to za tkanina, jak nie jest tkana), o długości takiej jak zmatowienie na rurce i szerokości takiej, aby rurkę owinąć odpowiednią ilość razy (ja np do modeli DLG stosuje 2 warstwy węgla 125), oczywiście włókna mają iść wzdłuż rury. Oprócz tego ucinamy również prostokąt ze szkła troszkę większy niż wycięty wcześniej z węgla. Układamy szkło na stole, na niego kładziemy węgiel i całość przesączamy żywicą. Polecam uważać później z odsączaniem, bo mogą się zrobić problemy z odklejaniem się laminatu od rurki. Kiedy całość jest już przesączona, nawijamy na rurkę, tak aby to szkło znalazło się na zewnętrznej warstwie. następnie wycinamy z folii do bindowania prostokąt tak aby owinął się na rurce z lekką zakładką (2-3mm), oraz żeby był minimalnie dłuższy od nawiniętego laminatu. Zawijamy go na rurkę, chwytając w 2-3 miejscach taśmą, a później owijamy całą folię taśmą klejącą na okrętkę jak najmocniej ją naciągając (na granice zerwania taśmy). Jak całości owiniemy to odstawiamy coby sobie spokojnie stwardniało.

Po wyschnięciu rozcinamy delikatnie taśmę i zdejmujemy folię z laminatu. Jak dobrze poszło to może być nawet ciężko znaleźć miejsce złamania :wink:

A jeśli jest to miejsce wychodzenie linek to polecam je zdemontować (jako nowe polecam plecionkę wędkarską), zastosować metodę jak wcześniej, a później delikatnie wypiłować owalne wyprowadzenie linek iglaczkiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.