Marko95 Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Witam, Tak wiec poszukuję jakichś ciekawych pomysłów na zabawkę fizyczną. Na razie wygooglowałem tylko kulę plazmową, ale szukam dalej. Jeżeli macie jakieś ciekawe pomysły to prosiłbym o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Lava lamp? Mam taką porządną z castoramy i ładnie świeci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Ptaszek pijak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 może coś takiego http://mirley.firlej.org/lampa_plazmowa sam sobie w twoim wieku coś takiego zrobiłem super efekty, jako WN mozna uzyć cewki zapłonowej z malucha, motora itp. tylko uwaga na napęcie bo ma kilkadziesiąt tysięcy VOLT !!!!! i jako obudowę lepiej użyć czegoś z plastiku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 może elektromagnes?? Bierzesz długą śrubę i nawijasz na nią drut ze skrętki komputerowej około 500-700 zwojów... napięcie zasilania weź z bateryjki 9V do tego drewniany statyw i możesz podnosić spinacze szpilki... agrafki... proste do zrobienia... łatwa do wytłumaczenia zasada działania... rafal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Więcej roboty ale fajny efekt : Drabina Jacoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Proponuję Coil Gun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 A może Trafopowielacz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Więcej roboty ale fajny efekt : Drabina Jacoba faktycznie... o tym zapomniałem...rafal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Lewitator magnetyczny do puszki piw... herbaty. :wink: W połączeniu z nadmuchem spreżonego CO2, pełni też świetną funkcję użytkową. :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko95 Opublikowano 7 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Dużo fajnych pomysłów jednak najbardziej przekonuje mnie lampa plazmowa (drabina Jacoba jest lepsza, ale zarazem wymaga więcej wiedzy o elektronice której nie posiadam znowu, aż tak dużo) Madrian mógł byś wytłumaczyć dokładnie o co chodzi z tym lewiatorem i co2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Lewitator, jak sama nazwa wskazuje, lewituje przedmioty. Jest to ramka z jednym lub dwoma elektromagnesami i fotokomórkami. Pod magnesi wkłada się np. puszkę, a fotokomórki i elektronika dbają o to, by "wisiała" ona pod magnesem w ustalonej pozycji. :wink: Robi wrażenie. Jak dododatkowo skierujesz na nią strumień, zimnego gazu - puszka po wyjęciu będzie idealna do wykorzystania. Możesz dodać pirometr sterujacy chłodzeniem, żeby utrzymywać zadaną temperaturę. Wchodzi ktoś do ciebie, a tam w oparach gazu, w powietrzu wisi puszka i się chłodzi. Kosmicznie to wygląda. Oczywiście magnes musi mieć odpowiednią moc. Jak zabudujesz coś takiego w szafce, to kumple padną. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrp Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 To i ja coś dorzucę: Jędrusiowe zabawki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 ...trochę przesadziłeś z tym połączeniem pingwinów i białych niedźwiedzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.