lawender Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 witam oprocz tego ze probuje budowac modele gram rowniez w sieci w min. Dark Orbit chcialbym zbudowac jego latajaca kopie ALE jedno zalozenie MUSI startowac pionowo pytanie= czy ktos ma doswiadczenie i czy jest mozliwe zbudowanie modelu okolo 150 cm cieciwa i 120-130 cm szerokosci z dwoma wirnikami do startu pionowego oraz silnikiem glownym w tyle modelu zdaje sobie sprawe ze porywam sie z motyka na slonce jezeli chcesz zobaczyc jak wyglada Goliath szukaj w allegro albo lognij sie do gry Dark Orbit dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 jezeli chcesz zobaczyc jak wyglada Goliath szukaj w allegro albo lognij sie do gry Dark OrbitPo co?http://www.google.pl/images?q=dark+orbit+goliath zdaje sobie sprawe ze porywam sie z motyka na slonceTak, porywasz. W tym miejscu można zakończyć temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lawender Opublikowano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 jezeli chcesz zobaczyc jak wyglada Goliath szukaj w allegro albo lognij sie do gry Dark OrbitPo co?http://www.google.pl/images?q=dark+orbit+goliath zdaje sobie sprawe ze porywam sie z motyka na slonceTak, porywasz. W tym miejscu można zakończyć temat. a ja i tak go zbuduje nawet wbrew prawom fizyki ale bedzie latal i startowal tak jak ja chce sledz postepy w pracy bo bede zamieszczal fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Jest do zrobienia, jako Y-copter (tricopter). Poczytaj trochę o tych konstrukcjach. Od razu mówię - tanie i proste - NIE SĄ. Dla modelarza bez doświadczenia - mogą być za trudne. Chyba, że masz pojemną kieszeń i stać cię na kupowanie gotowych podzespołów. A obudowa, to już rzecz drugorzędna. Niestety jako inna konstrukcja - marnie to widzę. Niekorzystny rozkład mas. Zaś jako dwuwirnikowiec z napędem pchającym - Zupełna klapa. Mamy tu takie określenie - Lotniskowiec RC. Czyli synonim BARDZO ambitnego projektu, BARDZO skromnymi środkami, rozpoczynany przez BARDZO początkującego. Jak do tej pory, na wszystkie te projekty czekamy i czekamy. Wszyscy chcieli "nam" pokazać i w miarę zagłębiania się w zagadnienie coraz bardziej cichli... Dla rozwiania twojej nadziei - Kadłub to mniej, niż małe piwo. Rzecz w zasadzie bez większego znaczenia. Tyle, że jak ładny zrobisz, to będziesz mieć model redukcyjny na półkę. Najbardziej istotny jest napęd o odpowiednim udźwigu i mocy. Ze stabilnym i pewnym sterowaniem. Jak z tym się nie uporasz to o kadłubie możesz zapomnieć, choćby i najpiękniejszy był. Zacznij od tego i oblataj choćby w wersji ze szkieletem z patyków. Będziesz miał przynajmniej działający Tricopter. "Ubranie" go we wdzianko to już drobiazg. Byle by za ciężkie to ubranko nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 a ja i tak go zbuduje nawet wbrew prawom fizyki Skoro piszesz wbrew zasadom gramatyki, to pewnie i zbudujesz wbrew prawom fizyki... bedzie latal i startowal tak jak chceJasssssne... A mi TU ląduje. sledz postepy w pracy bo bede zamieszczal fotkiZNieCieRPLiWoŚCioM! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lawender Opublikowano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Jest do zrobienia, jako Y-copter (tricopter). Poczytaj trochę o tych konstrukcjach. Od razu mówię - tanie i proste - NIE SĄ. Dla modelarza bez doświadczenia - mogą być za trudne. Chyba, że masz pojemną kieszeń i stać cię na kupowanie gotowych podzespołów. A obudowa, to już rzecz drugorzędna. Niestety jako inna konstrukcja - marnie to widzę. Niekorzystny rozkład mas. Zaś jako dwuwirnikowiec z napędem pchającym - Zupełna klapa. Mamy tu takie określenie - Lotniskowiec RC. Czyli synonim BARDZO ambitnego projektu, BARDZO skromnymi środkami, rozpoczynany przez BARDZO początkującego. Jak do tej pory, na wszystkie te projekty czekamy i czekamy. Wszyscy chcieli "nam" pokazać i w miarę zagłębiania się w zagadnienie coraz bardziej cichli... Dla rozwiania twojej nadziei - Kadłub to mniej, niż małe piwo. Rzecz w zasadzie bez większego znaczenia. Tyle, że jak ładny zrobisz, to będziesz mieć model redukcyjny na półkę. Najbardziej istotny jest napęd o odpowiednim udźwigu i mocy. Ze stabilnym i pewnym sterowaniem. Jak z tym się nie uporasz to o kadłubie możesz zapomnieć, choćby i najpiękniejszy był. Zacznij od tego i oblataj choćby w wersji ze szkieletem z patyków. Będziesz miał przynajmniej działający Tricopter. "Ubranie" go we wdzianko to już drobiazg. Byle by za ciężkie to ubranko nie było. dzieki wielkie nareszcie konkretna odpowiedz najpierw mam zamiar zbudowac ,,platforme,, o ksztalcie zblizonym do Goliatha potem zobaczymy czy to CUS sie podniesie co do podzespolow heli to wiem ze kupe kasy gotowce kosztuja cos wymysle jest tu niedaleko aero klub modelarski musze do nich zajrzec pracuje rowniez nad realistycznym zestawem podwozia , nie nad takim z drucikow jak to sa w sprzedazy mam juz pare pomyslow PS.. Viper mk z filmu BFG tez mam w fazie rozgryzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Chodziło Ci chyba o BSG, ale nieważne. Jak ma się unosić w powietrzu ten Viper? Myślałeś już nad napędem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lawender Opublikowano 11 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Chodziło Ci chyba o BSG, ale nieważne. Jak ma się unosić w powietrzu ten Viper? Myślałeś już nad napędem? tak myslalem napisze wkrotce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lawender Opublikowano 11 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Chodziło Ci chyba o BSG, ale nieważne. Jak ma się unosić w powietrzu ten Viper? Myślałeś już nad napędem? naped= wstepnie myslalem nad turbina ale nie chce robic modelu wyscigowego planuje zrobic 2 rodzaje-rozmiary skrzydel tzn 1szy jak w orginale a drugi wiekszy i z mniejszym ugieciem na tyle zeby maszyna wchodzila w lot patrolowy czyli dosc wolno i w obu wersjach ladowala na kadlubie a nie na skrzydlach = dopoki nie zrobie git podwozia jednostki napedowe rowniez dwie 1sza turbina drugi propeler pchajacy czyli konstatujac robie kadlub+ 2 skrzydla+ 2 napedy sprubuje jakos ladnie zgrac to razem aby nadawalo sie do szybkiej zmiany i dawalo mozliwosc montazu obu skrzydel z oboma napedami taki mam dream a co wyjdzie zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 taki mam dream Ciekawe kiedy się obudzi ?? :devil: :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Viper z BSG Ci NIE poleci. No chyba, że jako rakieta pionowo w górę albo jak X-1 od Chucka Yeagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Viper z BSG Ci NIE poleci. No chyba, że jako rakieta pionowo w górę albo jak X-1 od Chucka Yeagera Marcin, a pamiętasz człowieka, który zrobił latajacy młotek udarowy (czy może wiertarkę) ?Na 100% latało i było na forum (chyba Alexa). PS Był to jakiś projekt komercyjny, reklamujący właśnie te narzędzia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrro Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Koledzy, dajcie chłopakowi po-dream-ować... Ma ambitny pomysł i zacięcie, żeby go zrealizować (przynajmniej tak myśli). :wink: lawender, a czy Ty w ogóle czymkolwiek, kiedykolwiek latałeś? Pytam o RC, bo że w wirtualnym kosmosie to już wiemy. :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Viper z BSG Ci NIE poleci. No chyba, że jako rakieta pionowo w górę albo jak X-1 od Chucka Yeagera Marcin, a pamiętasz człowieka, który zrobił latajacy młotek udarowy (czy może wiertarkę) ?Na 100% latało i było na forum (chyba Alexa). PS Był to jakiś projekt komercyjny, reklamujący właśnie te narzędzia. Tak, pamiętam. Ale: W założeniu wiertarka czy młot udarowy nie lata, więc stworzenie balonu o takim kształcie wydaje się być najbardziej skutecznym sposobem ulotnienia. Tak jak np samochody na targach - też się unoszą. Viper jak i inne latadła SciFi mają to do siebie, że wyglądają. I tyle. Nie ma w ogóle aerodynamicznych właściwości, no więc nie poleci Chyba, że pilot posiada w garażu napęd antygrawitacyjny, utrzymujący taki model w powietrzu Jakikolwiek ułamek grawitacji sprawi, że model okaże się mniej lotny niż w/w wkrętarka Fanem SciFi jestem, sam chętnie posmigałbym takim czymś. No ale się nie da :/ Najbliżej to jednak chyba faktycznie rózne coptery - quadro, tri, Y-copter. One z założenia kosmicznie wyglądają, a jak się postarać z obudową, to i może coś z tym się da zrobić np http://www.airfoilaviation.com/helicam/tri3.jpg albo http://www.div-models.info/blog-modelism/wp-content/plugins/wp-o-matic/cache/11283_tricopter33.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gites Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 naped= wstepnie myslalem nad turbina ale nie chce robic modelu wyscigowego. planuje zrobic 2 rodzaje-rozmiary skrzydel tzn 1szy jak w orginale a drugi wiekszy i z mniejszym ugieciem na tyle zeby maszyna wchodzila w lot patrolowy czyli dosc wolno i w obu wersjach ladowala na kadlubie a nie na skrzydlach = dopoki nie zrobie git podwozia jednostki napedowe rowniez dwie 1sza turbina drugi propeler pchajacy czyli konstatujac robie kadlub+ 2 skrzydla+ 2 napedy. [...]A ja głupi TOTO-0 chcę robić :crazy: Za grosz we mnie ambicji ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lawender Opublikowano 12 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 naped= wstepnie myslalem nad turbina ale nie chce robic modelu wyscigowego. planuje zrobic 2 rodzaje-rozmiary skrzydel tzn 1szy jak w orginale a drugi wiekszy i z mniejszym ugieciem na tyle zeby maszyna wchodzila w lot patrolowy czyli dosc wolno i w obu wersjach ladowala na kadlubie a nie na skrzydlach = dopoki nie zrobie git podwozia jednostki napedowe rowniez dwie 1sza turbina drugi propeler pchajacy czyli konstatujac robie kadlub+ 2 skrzydla+ 2 napedy. [...]A ja głupi TOTO-0 chcę robić :crazy: Za grosz we mnie ambicji ;D drodzy koledzy myslalem ze to forum jest po to aby sobie pomagac cuz, pewnie sie mylilem jak do tej pory nie otrzymalem zbyt wielu milych i konstruktywnych odpowiedzi co do pytania o latanie kiedykolwiek modelem RC to i owszem latalem model na uwiezi dawno temu byl pierwszy potem sporo cesna na polach kolo Wilanowa (jeszcze tam wtedy rosly warzywka a nie wille)i warszawianki bylo to w latach 89-96 latalem jednym z pierwszych helikopterow ale nie podobalo mi sie niestety na postoju w drodze powrotnej z wypadu lotniczo-konstrukcyjnego na dzialce z kumplami modelarzami jakis cwaniaczek skutecznie oproznil mi auto cesna i inne odleciala razem z wiekszoscia klamotow i sprzetu tu zakonczylem przygode z lataniem az do teraz niestety ten stracony okres okazal sie skokiem o epoke w technice modelarskiej i jakby zdeka nie nadazam chwilowo w tygodniu zamieszcze plany SKUTECZNIE OBLATANEGO modelu Viperopodobnego pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gites Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 [...] drodzy koledzy myslalem ze to forum jest po to aby sobie pomagac cuz, pewnie sie mylilem[...] lawender, ja tak samo jestem tu nowy. Ok, na forum siedzę już parę miesięcy ale i tak w porównaniu do 99% ludzi jestem raczkujący w dziedzinie modelarstwa RC. Mój delikatnie ironiczny komentarz był wyrazem WIELKIEGO zdziwienia, że osoba której daleko od nastoletniej modelarskiej braci, podchodzi do tematu praktycznie tak jak właśnie ta grupa. Zgadzam się z Tobą, że wykonanie modelu, o którym tu rozprawiamy jest możliwe ale do diabła... jakimi nakładami finansowymi i technologicznymi? Ktoś już zauważył, że statki kosmiczne pięknie i majestatycznie wyglądają ale aerodynamika jest w nich pojęciem szczątkowym. Z definicji tym się lata przede wszystkim w kosmosie. Wywołałeś dyskusję na temat "wykonania niemożliwego" i chyba nie jest dziwne, że większość ironizuje lub daje Ci zupełnie inne wskazówki niż byś oczekiwał.Ja na bank będę śledził wątek o budowie tego pojazdu. Trzymam kciuki ale niestety moja niedostateczna wiedza w temacie wyklucza mnie z grona pomocników. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lawender Opublikowano 12 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 [...] drodzy koledzy myslalem ze to forum jest po to aby sobie pomagac cuz, pewnie sie mylilem[...] lawender, ja tak samo jestem tu nowy. Ok, na forum siedzę już parę miesięcy ale i tak w porównaniu do 99% ludzi jestem raczkujący w dziedzinie modelarstwa RC. Mój delikatnie ironiczny komentarz był wyrazem WIELKIEGO zdziwienia, że osoba której daleko od nastoletniej modelarskiej braci, podchodzi do tematu praktycznie tak jak właśnie ta grupa. Zgadzam się z Tobą, że wykonanie modelu, o którym tu rozprawiamy jest możliwe ale do diabła... jakimi nakładami finansowymi i technologicznymi? Ktoś już zauważył, że statki kosmiczne pięknie i majestatycznie wyglądają ale aerodynamika jest w nich pojęciem szczątkowym. Z definicji tym się lata przede wszystkim w kosmosie. Wywołałeś dyskusję na temat "wykonania niemożliwego" i chyba nie jest dziwne, że większość ironizuje lub daje Ci zupełnie inne wskazówki niż byś oczekiwał.Ja na bank będę śledził wątek o budowie tego pojazdu. Trzymam kciuki ale niestety moja niedostateczna wiedza w temacie wyklucza mnie z grona pomocników. Pozdrawiam, kolego gites nie pilem do ciebie sorki jezeli tak to odebrales poprostu kliknalem na ,,cytuj,, tak jak teraz wiec text nie jest osobiscie do ciebie tylko do ogolu ten goliath nie musi latac jak heli on ma sie podniesc pionowo i ruszyc do przodu nie poleci to trudno zrobie z niego poduszkowca albo dam synowi do zabawy i po ptokach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 I jak postępy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Chyba się nie dowiemy. Lawender został zbaniony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.