daniello Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Witam. Na forum jestem od niedawna, jednak w kazdej wolnej chwili śledzę relacje dotyczące budowanych modeli. Jakiś czas temu zainteresował mnie samolot Cessna177 Cardinal, a i dlatego, że mam niepotrzebną białą folię Oracover pomyślałem, że warto go zbudowac. No i od połowy sierpnia powoli wieczorami buduję tenże samolot. Zrobiłem już szkielet kadłuba oraz stateczniki, co prezentują Następujące fotografie: Teraz zająłem się gięciem balsy i oklejaniem nią kadłuba, co postaram się pokazac za kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 21 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Prace konstruktorskie posuwaja sie do przodu powoli. Okleilem juz tyl kadluba: Teraz nadszedł czas na montaz statecznikow i zajęcie się podwoziem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Z jakich planów ją robisz? Wychodzi Ci bardzo ładnie ale co Ty chłopie robisz z aparatem w ręku o godzinie 7:52 w sierpniu przy samolocie? Pasja spać nie daje? :wink: Powodzenia w budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1996 Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Jak sądzę Daniello wzoruje się na tym : http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=30148&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Plany z czeskiego Modelara z lat 80 z modyfikacjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekk1986 Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Widzę prace idą do przodu- i elegancko. Mój model na razie czeka na osprzęt i niestety nie szybko oderwie się od ziemi- brak $$ daje się we znaki . Będę często zaglądał tutaj, żeby podglądnąć jak idą prace. Powodzenia życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Spotkał się ktoś w internecie z jakimiś bezpłatnymi planami takiej cessny? Czy tylko te z czeskiej strony są jedynie słuszne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 http://ikarchelm.phorum.pl/viewtopic.php?p=232 tu jest konwersja tych planów.Plany tylko ze szłusznej strony lub do kupienia w sklepach modelarskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekk1986 Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Spotkał się ktoś w internecie z jakimiś bezpłatnymi planami takiej cessny? Czy tylko te z czeskiej strony są jedynie słuszne? Z tej czeskiej strony plany można spokojnie powiększyć i kontury części będzie dobrze widać. Wiadomo stracą na jakości, ale do budowy będą wystarczające. Ja dodatkowo w programie do obróbki zwiększyłem kontrast, aby linie były bardziej czarne i z nich budowałem. Ja wprowadziłem kilka zmian we wręgach i kilka drobniejszych, żeby się lepiej budowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 22 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 W ostatnich dniach zająłem się montażem statecznikow do kadłuba. Wstępnie, bez kleju wygląda to tak: No i model powoli nabiera już kształtów: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Moj temat przez pewien czas nie był odświeżany, ale to z powodu remontu mojej małej, ale własnej modelarni. Co do modelu to dużego postępu nie zrobiłem, jednak zastanawiam się nad kilkoma sprawami: Czy w modelu wziosu skrzydel nie zrobic by zerowego?? Co prawda na planach jest 3,5 cm z kazdej strony na koncowce skrzydła...tylko obawiam się ze to zepsuje troszeczke walory wizualne Cessny.Miałem jeszcze sporo problemu z podwoziem, ale z tym już się prawie uporałem. Teraz jestem w trakcie wykonywania miejsca mocowania silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Zrób wzniosik ale taki żebyś był tylko pewien, że nie ma opadu I będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haleq Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Ja bym z tego wzniosu nie rezygnował ponieważ może to spowodować nie stabilność modelu w locie.Możesz jedynie delikatnie zmniejszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 30 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 ok, w takim razie dam 2 cm wzniosu na koncowce. Zastanawia mnie jeszcze sprawa klap. Nie wiem czy mam je robic, poniewaz wiązało by się to tez z koniecznoscią zakupu nowej apki bo moja ma tylko 4 kanały :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Galileo Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 <empty> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 30 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 heh, no ja mam Hitec Laser 4 i nie wiem nic o tym, zeby mozna bylo cos tam "wrzucic". Ale w sumie jesli tylko wyposazę kilka modeli i zbiorę odpowiednie fundusze, to zainteresował mnie taki sprzęt http://rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=268 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Witam po raz kolejny. Ostatnio trochę pogłówkowałem i zrobiłem w moim modelu płytkę mocowania silnika i osłony silnika: Podwozie tez jest juz na ukończeniu: Cały model prezentuje się tak: (stateczniki jeszcze nie są wklejone) 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Po ostatnich zakupach w abcrc.pl model wreszcie doczekał się sensownego podwozia: Koła super lekkie piankowe śr. 55 mm, reszta własnej roboty z duralu i drutu śr. 2mm. Do zdjęcia jedno koło nie przygotowane- bez śrubek spostrzegawczy zauważy :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 a co z ta przednią golenią? nie będzie skrętna? :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 8 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 no właśnie nad tym się długo zastanawiałem...no i skrętna niestety nie bedzie. właściwie to instruktor mnie odciągnął od roboty skrętnego przodu uzasadniając, ze w jego trenerze 1400mm rozp. również nie ma skrętnego przodu, a samolocik sobie radzi. Więc u mnie bedzie jak na zdjęciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.