wojtekrc Opublikowano 28 Września 2010 Opublikowano 28 Września 2010 witam posiadam motoszybowiec o rozpiętości 230cm długości 107cm i masie razem z wyposażeniem 1400g interesuje mnie jakie śmigło składane a dokładnie rozmiar mam do niego wstawić przy silniku graupner speed 600 ps. podkreślam iż jestem początkującym modelarzem i jak coś nie dopisałem to pytajcie (tylko bez krzyku oczywiście )
Irek M Opublikowano 28 Września 2010 Opublikowano 28 Września 2010 Odpowiedź uzyskasz gdy przeczytasz sugestie producenta; wrzuć w google nazwe silnika potem wchodź we wskazany link(sklepu). W 99,9% przy każdym silniku podane są wymiary śmigieł. EDIT; za mało danych silnika podałeś ale np tu masz 20x11 http://www.rc-modele.pl/naped-elektryczny-graupner-power-set-600-84v-p-2589.html
jary14 Opublikowano 28 Września 2010 Opublikowano 28 Września 2010 A czym masz zamiar go zasilać ? Silnik z przekładnią, czy też nie ? Jeśli to ma iść bezpośrednio na silnik to śmigło 8x5 (Tak wygooglowałem) , a jeżeli na przekładnie, to nie wiem... ale z 13' ? Ja latałem z 540 z przekładnią, na śmigle 12'. Ale ja mam inne pytanie - w dzisiejszych czasach taka duża szczotka (w ogóle szczotka) to rzadkość - warto ? Ja bym zainwestował z 3F...
wojtekrc Opublikowano 28 Września 2010 Autor Opublikowano 28 Września 2010 zasilanie będzie to 9,6v bez przekładni a ten silnik to tylko dlatego że dostałem go razem z regulatorem i samolotem aha i jeszcze jedno widziałem kiedyś temat gdzie jakiś modelarz powiększał średnice wału poprzez owijanie go cienkim drucikiem miedzianym po czym zalutował to i szlifował go do danej średnicy próbował ktoś tej techniki?
Irek M Opublikowano 28 Września 2010 Opublikowano 28 Września 2010 Jeśli to ma iść bezpośrednio na silnik to śmigło 8x5 (Tak wygooglowałem) To by się zgadzało z moimi 20x11 oczywiście w cm nie w calach :mrgreen:
jary14 Opublikowano 28 Września 2010 Opublikowano 28 Września 2010 zasilanie będzie to 9,6v No to patrz na śmigiełka... a w zasadzie łopatki w zakresie 8-9 cali. A zasilanie MH, ze względu na regulator, czy po prostu chciałeś do tego modelu wykorzystać, wszystko co masz ? aha i jeszcze jedno widziałem kiedyś temat gdzie jakiś modelarz powiększał średnice wału poprzez owijanie go cienkim drucikiem miedzianym po czym zalutował to i szlifował go do danej średnicy próbował ktoś tej techniki? A to nie czasami Motylasty ?? :wink: http://motylasty.pl/warszt_2.html
wojtekrc Opublikowano 28 Września 2010 Autor Opublikowano 28 Września 2010 takie zasilanie z powodu posiadanego sprzętu a nie chce wydawać kasy na nowy sprzęt
tytan12 Opublikowano 28 Września 2010 Opublikowano 28 Września 2010 motoszybowiec o rozpiętości 230cm długości 107cm i masie razem z wyposażeniem 1400g To, raczej bez przekładni nie ma szans :evil: Przerabiałem to kiedyś :ass:
wojtekrc Opublikowano 28 Września 2010 Autor Opublikowano 28 Września 2010 a z tym powiększaniem wału to jak jest bo motylasty pogrubiał tylko o 0,17 mm a mi potrzeba o 1mm ponieważ silnik mam z szlifowanym wałem posiadam dostęp do taniego śmigła
wojtek-a Opublikowano 28 Września 2010 Opublikowano 28 Września 2010 Tylko potwierdze co napisano wyzej. Smiglo do takiego zestawu to 8x4 (zalezy jeszcze od stanu akumulatorow i regla). Tak jak pisal Tytan, to bedzie naped tylko tylko, ledwo ledwo. Masz duze szanse na zwalenie tego szbowca przy probach startu. W/g mnie przy tej masie powinien jednak sie wzniesc. Mialem kiedys cos podobnego (Alpha 21 z Multiplexa). Z podobnym wyposazeniem wazyla chyba 1700g i dalem rady byle jak latac. Dopiero jednak po zmianie akumulatora na Lipo 2S 4500, zmianie silnika na Mega Mini 7E i tym samym zmniejszeniu wagi o 300g model stal sie motoszybowcem a nie cegla.
Callab Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 a z tym powiększaniem wału to jak jest bo motylasty pogrubiał tylko o 0,17 mm a mi potrzeba o 1mm Znajdź drut miedziany o średnicy 0,5 mm, nawiń na wał i po kłopocie.
wojtekrc Opublikowano 29 Września 2010 Autor Opublikowano 29 Września 2010 Callab, wiem jak to zrobić ale chciałem wiedzieć czy przy takiej różnicy to wytrzyma
instruktor Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 6-setka to nie tylko cegła ale i "prądożerny smok"i bez przekładni czarno widzę Twoje latanie.Ale najlepiej jednak wymień na 3F
jary14 Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 Coś czuję, że Wojtek będzie uparty i tak, czy owak spróbuje ze szczotką... ale chciałem wiedzieć czy przy takiej różnicy to wytrzyma Jak porządnie zrobisz, to czemu ma nie wytrzymać ? Może jakieś fotki, albo osobny temat o modelu ? :wink:
wojtekrc Opublikowano 29 Września 2010 Autor Opublikowano 29 Września 2010 Coś czuję, że Wojtek będzie uparty i tak, czy owak spróbuje ze szczotką... spróbować spróbuje ponieważ:1.obecnie funduszy brak jedynie mogę pozwolić sobie na śmigło które kosztuje 22zł 2.dostałem na modelarni trenerka z dofinansowania ,i coś czuje że szybowiec długo u mnie nie zagości Może jakieś fotki, albo osobny temat o modelu ? :wink:zakładać tematu nie widzę potrzeby ale jak tylko nabędę kabel do telefonu to wrzucę do tego .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.