ppompka Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Chciałbym wykonać sobie kadłub laminatowy metodą traconego styro, ale żywicą poliestrową i matą szklaną. (odrazu powiem dlaczego-taniej, nie mam dostępu do epoksydów, podobno łatwiejsze przesycanie i układanie) Ale jak wszyscy wiedzą, żywica poliestrowa pożera styropian. Czy da się jakoś zabezpieczyć kopyto przed pożarciem? Myślałem nad papierem i wikolem, ale po wypaleniu styro papier z wikolem zostanie w środku, więc ten pomysł odpada. Macie moze jakiś inny pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 http://motylasty.pl/warszt_1.html#warsztat3 Jeśli dobrze zrozumiałem tekst to po tym jak oszlifujesz kopyto oklejasz je taśma przeźroczystą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Tylko taśma do styropianu tak nie bardzo chce sie trzymać. i ciężko bedie okleić kałub taśmą ze względu na kształt. A czy nitro lub aceton wyżre polimer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Tego to już nie wiem.... Trzeba by zrobić próbę czy nitro lub aceton nie zeżre laminatu. Jeśli się nie chce trzymać można żelazkiem pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Ani aceton, a tym bardziej nitro nie rusza laminatu. Taśme na styropianie już przerabiałem. Żelazko nic nie pomagało. Nikt nie zna jakiegoś innego sposobu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Przed położeniem taśmy na kopyto, styropian "przemaluj" rozcieńczonym klejem poimerowym. Klej rozcieńcz denaturatem. Na pewno pomoże przy oklejaniu. Ja mam to przetestowane na oklejaniu skrzydełka styropianowego kolorową taśmą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Kurde nie możliwe żeby żelazko nic nie pomaga, może za mała temperatura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 A czy potem nitro rozpuści tą warstwę kleju polimerowego i dostanie się do taśmy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Owiń wąską taśmą biurową na 'mumię' od dziobka do ogonka, zakładka na pół szerokości, w miejscach gdzie się marszczy podgrzej nad gorącym żelazkiem Nie dotykaj tylko blisko trzymaj. Możesz spróbować też z folią lepiącą, to ta co do spożywki jest stosowana, można kupić o różnej szerokości, ładnie się naciąga - ale niewiem jak się zachowa pod żywicą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Kurde nie możliwe żeby żelazko nic nie pomaga, może za mała temperatura? To nie żelazko tylko za mało umiejętności i zapału. Jak nic będzie to kolejny temat bez finalnego zakończenia. Ale to chyba akurat nie dziwi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Oklejone. Jutro idę po żywicę i matę. Mam jeszcze pytanko. Czy warto dawać wzmocnienia z rowingu węglowego do zwykłej żywicy poliestrowej? Zazwyczaj daje się tańsze włókna i droższe żywice, ale odwrotnie chyba raczej nie? TAk się teraz zastanowiłem czy taśma pakowa to nie jest jakiś polistyren, ale na szczęście okazłao się że taśma jest albo na Polipropylenie, albo na PCV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Macie moze jakiś inny pomysł?może wydac się to śmieszne ale prezerwatywa tez się przydaje w modelarstwie :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Może i się przydaje. Tylko skad wziąć taką o długosci ~55cm Porqadziłem sobie już z taśmą. W.W pytanie jest dalej aktywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Może i się przydaje. Tylko skad wziąć taką o długosci ~55cmto już jest problem :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Może i się przydaje. Tylko skad wziąć taką o długosci ~55cm Naciągną byś ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 To czy użyć rowingu węglowego do wzmocnień zależy od tego co chcesz z tym zrobić. Jeśli kadłub nie narażony na duże siły to rowing nie potrzebny. Pod warunkiem oczywiście, że nie zrobisz laminatu cienkiego jak papier. To już zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Rowing chciałbym dać pod koniec kadłuba- mocowanie belki ogonowej. Okolice haka do holowania-model będzie puszczany z gumy, i na początku kadłuba-na nieudane lądowania. I jeszcze jedno. Czy z żywicy poliestrowej i rowingu węglowego (w sumie to to samo co tkanina jednokierunkowa) no i oczywiście cienkie szkło na wierzch jest sens robić rurkę, czy będzie za słaba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.