Skocz do zawartości

Mx16s. Thorttle too high!

Marcin K.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem w akumulatorem nadajnika. Jest to lipol 3s. Przy maksymalnym naładowaniu(Laduje z ballancerem ladowarka accucel6) nadajnik wydaje ostrzegawcze dźwięki i jest napis na wyświetlaczu Throttle too high! O co chodzi? Wlaczam sam nadajnik, zaczyna pikac kilka sekund po włączeniu nadajnika. Nie chodzi o przepustnice bo Nie włączam odbiornika zeby silnik grał. Wiec cos tu jest z samym nadajnikiem. Czy trzeba jakos ustawic rodzaj akumulatora czy co? Na stronie modele.sklep.pl jest napisane ze zakres napięcia to 9.6-12v. Mam niecałe 12v a i tak jest ten dźwięk. Wie ktos moze o co chodzi?

Opublikowano

mi się wydaje ze to taka blokada na gaz zęby był na minimum. spróbuj włączyć radio na gazie minimalnym(lub na maxymalnym??)jak to nie pomoże to nie mam pojęcia co to może być.W paru nadajnikach są takie alarmy,między innymi w MX-16s

Opublikowano

Throttle too high!

Gaz za wysoko - niebezpieczeństwo uruchomienia silnika

Nie ma to nic wspólnego z akumulatorem - manetka gazu na minimum ( być może trymer też trza w dół ) ...

ps. także mam MX16 z lipolami ( 12,6 V ) i takiego czegoś jeszcze nie uświadczyłem w związku z napięciem :shock:

Opublikowano

W koncu bardziej sensowną odpowiedz:) ale dlaczego to sie załącza nawet przed wyborem nadawania. W pierwszym menu gdzie sie wybiera nadawanie i kanał? Sprawdzałem z gaz na zero, trymer tez no i tak pika. Moglbys podac twoje ustawienie w komputerze nadajnikia dla silnika? Nie wiem totalnie o co chodzi. Jak Kupilem radio kilka tygodni temu to wszystko bylo ok

Opublikowano

Spróbuj tak:

- model szybowca - w którejkolwiek pamięci

- wyłącz

- naładuj do maxa

- włącz

i daj znać czy teraz też prosi o "minimum gazu" ...

Cały ten tryb dotyczy tylko modeli z silnikiem - co prawda wpierw powinno się załączyć nadajnik a potem odbiornik ale producenci dbając o paluszki i inne części ciała modelarzy dmuchają na zimne i WYMUSZAJĄ ustawienie gazu na minimum coby motorek który wraz z odbiornikiem był włączony wcześniej nie wystartował i nie narobił szkód ...

Opublikowano

przypadkiem nie przypisałeś gazu na inny drążek? włączaj ją na przemian z rożnymi pozycjami drążków, po kolei każdą na minimum i włączasz.

Opublikowano

No nie wiem. Ale jest taki motyw ze jak włącze odbiornik i poruszam serwami, grzeje silnik no i przestaje pikac. Moze cos z komputerem nie tak ustawione? Kazdemu kto pomoze gwarantuje punkcik i odpowiednie co do wieku piwo!

Edit. Tak robi teraz mysle czy w nadajniku przypadkiem jest opcja ostrzegania przy włączeniu nadajnika. A do tego tez moge miec ustawione zle mode, mimo ze na drażkach mam mode 2. No i dlatego caly czas piszczy bo lewy drażek czyta jako gaz a jest z ustawieniu środkowym i obsługuje SW. Jak sądzićie, jest prawdopodob ktoras z tych opcji?

Opublikowano

chyba wiem co zrobiłeś, utworzyłeś nowy model, w pamięci nadajnik jest automatyczne ustawione mode 1, wejdź do zakładki base setting > Stick mode zmień na 2, a jeśli chcesz wyłączyć ten komunikat ustaw w tej samej zakładce czyli base setting > motor on C1 na "no"

Opublikowano

a jeśli chcesz wyłączyć ten komunikat ustaw w tej samej zakładce czyli base setting > motor on C1 na "no"

o i jeszcze to. Jutro bede sprawdzal co sie da zrobic. Pozdrawiam
Opublikowano

Mirek jezeli zrobie tak jak piszesz to silnik mi nie dziala. Gra w taki sposob jak by mial byc manualnie programowany. Mode mam dobre. Jest tez taka sprawa ze jak przepustnica jest w pozycji maksymalnej to przestaje grać i normalnie mozna pracowac. Odbiornik jaki uzywam to ten maly Jeti. Gaz na kanale 3. Nie wiem o co chodzi.

Opublikowano

Gaz na kanale 3. Nie wiem o co chodzi.

Może jednak powinieneś go mieć na 1 kanale - jak w ustawieniach fabrycznych? Wtedy gaz na minimum i nie powinno być ostrzeżenia o gazie "za wysoko".
Opublikowano

Naszedl mnie przypływ geniuszu i... Udalo sie zrobic. Wystarczylo w base settings motor on C1 ustawic na idle re. I do tego ustawic rewers a przepustnicy.

Wszystkim bardzo dziekuje za pomoc. Pozdro!

EDIT. Zmieniłem temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.