alenik Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Podobno po zakonczeniu procesu ladowania nie jest wyswietlane podsumawanie z przebiegu ladowania, jedynie na biezaco podczas ladowania wyswetlane sa biezace parametry ladowania. Czy to prawda?? Czy mozna wlaczyc jakies podsumowanie ktore nie zniknie po zakonczonym procesie ladowania? Pytam poniewaz jestem zainteresowany zakupem tej ladowarki... Czy warto dolozyc 100 zł do modelu Shark 20 dla generalnie 1A wiecej przy opcji rozladowywania i opcji podlaczenia do PC?? Czy shark 20 ma wbudowany wentylatorek?? Nie grzeje sie przy rozladowywaniu 2 A`mperami?? Masa pytan, ale chcialbym dokonac wlasciwego zakupu skoro juz inwestuje w cos lepszego niz Jeti CHAR 30 Moze inne propozycje?? Pozdrawiam Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniol310 Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 ja ją używam od roku i nie zdażyło mi się żeby nie wyświetlił podsumowania po naładowaniu czy rozładowaniu zawsze pokazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maybach Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Jestem również jej posiadaczem i zawsze po ładowaniu wyświetla się ilośc wbitych mAh i rozładowanych... nawet wtedy jak żelówka się wyłąduje na polu poniżej 10V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Mało tego jeśli ustawisz dla Ni-XX kilka cykli możesz przejrzeć ile wbiła i wyciągła w każdym cyklu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alenik Opublikowano 6 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 ojjjjj.... to mam fatalnego informatora :/ Dziekuje za doinformowanie. Sa to dobre nowiny, utwierdzajace w pozytywnym przekonaniu do tej ladowarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Nie grzeje sie przy rozladowywaniu 2 A`mperami Grzeje się. Każda się grzeje. Gdzieś ta energia musi się podziać. I zapomnij o rozładowaniu np. pakietu 9.6V prądem 2A. Maksymalna moc strat Sharka 20 to około 10W, czyli 2A tylko dla pakietów 4.8V i mniej. IMHO nie warto dopłacać, "dziesiątka" starczy Ci pewnie na bardzo długo. A rozładowarkę na duże pakiety i prądy lepiej mieć osobno. Właśnie strugam sobie taki patent z żarówką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alenik Opublikowano 7 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Nie grzeje sie przy rozladowywaniu 2 A`mperami Grzeje się. Każda się grzeje. Gdzieś ta energia musi się podziać. Starsze ladowarki ... przykladowo Intelli Controll chocby w wersji 2, przy max pradzie rozladowywania 2A posiadaly wbudowany wentylatorek ktory pomagal im sie schladzac co na pewno kozystniej wplywalo na ogolna prace urzadzenia. BW... zakupilem Shark 20 - byla w sumie dobra cena na allegro... Zdam relacje jak tylko wpadnie w moje rece Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 A mi niestety kilka dni temu padła ładowarka shark 10 podczas ladowania aku i to niewielkim prądem. Prawdopodobnie padło oprogramowanie, na szczeście jeszcze była na gwarancji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alenik Opublikowano 15 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 Jaki byl objaw padniecia? i... czy probowales nia ladowac pojedyncza cele (to tak z ciekawosci pytam)?? A jezeli tak to czy nie bylo problemow z dzialaniem delta peak? Pytam poniewaz moj shark 20, jak i shark 10 znajomego maja problem z takowym - notorycznie nie jest zakanczane ladowanie ... np: cele ni-mh 650mAh potrafi mi dojsc do 1200mAh i tylko pozostaje reczne zakonczenie procesu ladowania dzieje sie tak z NiMH i Nicd Jestescie w stanie sprawdzic jak wasze sharki sobie radza z pojedyncza cela? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 w s2o zmniejsz delte i wykryje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Ja miałem identyczną sytuajce z nimh 1000mAh odbijał do 1500 ale wystarczy ustawić max. pojemnośc w programie i sama zakończy ładowanie po przekroczeniu ustalonej pojemości a co do delty to w 10 nie mozna jej ustawiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alenik Opublikowano 16 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Ustawienia delty mam w zakresie od 5 do 20 mV na ogniwo. Juz przerabialem i nie przynioslo efektu. Sprubuje zglosic ten fakt na reklamacji. Mejl odpowiedni wyslalem. Czekam na powrot z urlopu obslugi sklepu Nastik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Objawy padniecia shark 10 były takie ze zaczeło migać podświetlenie a poźniej zawiesił sie wyświetlacz, wszystkie wskazania pozostały bez zmian, wtedy podswietlnenie normalnie juz ciagle swiecilo. Gdy chcialem zrestartowac ladowarke, czyli wylaczyc i jeszcze raz wlaczyć " przewaznie przy zawiszeniu sie systemu to dziala" ale nie w tym przypadku, niestety juz ponownie nie chial sie uruchomic, po podlaczeniu do pradu nic sie nie dzialo, na wyswietlaczu nic sie nie pojawialo i podswietlenie tez nie dzialalo. Pojedynczych cel nie ladowalem, i faktycznie ta ladowarka potrafi naladowac aku wiecej niz na nim niby producent pisze. Dlatego ja zawsze ustawiam w ustawieniach zeby sie wylaczal na odpowiedniej pojemnosci gdy juz do niej dojdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekP Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Cześć! Stoję przed wyborem ładowarki, i pod uwagę biorę także Sharka 10. Jakie są różnice między wersją 1.0 i 2.0? Piszecie tutaj o nie zakańczaniu ładowania, czy ten problem występuje w obydwu wersjach tej ładowarki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 8 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2007 Jestescie w stanie sprawdzic jak wasze sharki sobie radza z pojedyncza cela? mój shark 10 nie umie naładować pojedyńczego ogniwa nicd chce je ładować w nieskończonośc az przekracza limit czasu mam sharka 10 v2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 8 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2007 To częste zachowanie się łądowarek z detekcją dV/dt. Ładując kilka ogniw połączonych szeregowo, wahnięcie napięcia sygnalizujące zakończenie procesu jest po prostu większe (sumuje się z kilku ogniw). Dla pojedynczego ogniwa detekcja jest zbyt mało czuła, aby to wykryć. Zwiększenie prądu ładowania zwykle ułatwia detekcję dV/dt. W ładowarkach wyposażonych w regulację czułości zalecane jest z reguły ustawienie 7mV dla Ni-Cd i 3mV dla Ni-MH (zaczerpnięte z instrukcji od Pulsara). Jeśli brak możliwości takiej regulacji, trzeba po prostu ustawić limit (pojemności i/lub czasu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Niedługo chciałbym kupić ładowarkę Shark 10 ale mam pewne małe pytanie. Czy ta ładowarka ma tą funkcję że jak się akumulator naładuje na ful to wyłącza się automatycznie ładowanie :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Tak ma tą funkcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yahoon Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Taką funkcję ma każda ładowarka do lipoli. Bez tej funkcji nie byłaby ładowarką tylko zapalnikiem czasowym :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Opublikowano 24 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Tez mam taka ładowarkę. Zastanawiam się natomiast nad kwestia, czy da się wymienić oprogramowanie żeby ładowała LiFe. Chyba napisze maila do producenta z pytaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.