mike217 Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Dałem, juz koledze link do strony sekcji M gdzie jest Fachowe forum zawodników klas mono hydro i Eco. W hydro sie nie da niskobudżetowo. Ja mam duże doświadczenie w klasach mono i regulatory w mono 1 to minum te 80 A. Osobiście startuje na regulatorach 100A. Na tegorocznych Mistrzostwach Świata w Murrhardt gdzie brałem udział w obu klasach mono, był akwen otoczony betonową opaską , fala od modeli odbijała się od tej opaski i łamała na wodzie na wszystkie kierunki ( warunki jakich w Polsce na zawodach nie mamy) Zmuszało to zawodników do częstej pracy gazem na trasie ( bieg trwa 6 minut w mono i 5 w hydro) W klasie hydro 2 regulatory 120A potrafiły się wyłączyc albo przegrzewać. dodam iz nie były to regulatory niskiej jakości jak z hobbycity tylko markowe i faktycznie przenoszące 120A produkty ( shulze, MGM compro, Yge 120) Model klasy hydro nie ruszy nawet na regulatorze 50-70A. Zapraszam jednak do kontaktu z zawodnikami, zaoszczędzi to wydanych pieniędzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 chciałbym właśnie coś Mono raczej.. Offshore tez się do tego zalicza co nie? miałem gdzieś lany off Shore z modelarza.. zaznaczam ze to do pływania samemu.. rekreacyjnie a nie w zawodach.. będę się cieszył jak taki model osiągnie około 40km/h a więc tak.. na wiosnę chce się zając budową jakiegoś mono , Eco czy jak to tam zwal.. riggera dokończę jako skorupę tylko dla skilla.. może kiedyś popłynie .. Kto wie.. chciałbym byście pomogli mi dobrać jakieś wyposażenie wszystko z hobbykinga w mozliwie najniższych kosztach no jak już tu występują takie opory i wogole ze trzeba takich prądów to niech modelik będzie miał długość okolo 50cm.. myślę ze nie za maly i nie za duży postaram sie kadlub zrobic z laminatu> metoda traconego styropianu zrobie 2 takie kadluby .. w jednym wyproboje spalinke z samochodu.. Tak wiem.. Jestem Uparty. drugi to elektryk zalozenia są takie: 1niska cena 2elektryk 3wyposarzenie z hobbykinga ( silnik pewnie od heli 450.. jak myslicie ? da radę? 4. regulatorek 40A wystarczy 5 prędkosci okolo 40km/h 6.zasilanie 3s a wiec kwestią to chyba tu zostało dobranie konkretnego silnika i sróby tak by się zmiescic pod dany regulator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Jak powinien wyglądać kadlub dla takiego modelu z silnikiem ze śmigłem ciągniacym? Zastosował bym oryginalne sprzęgło, Smiglo nie zrobiło by dużych szkód przy zetknięciu ciałem. I jaki duzy by musial byc ten kadlub? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaur Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 zrobie 2 takie kadluby .. w jednym wyproboje spalinke z samochodu.. Tak wiem.. Jestem Uparty.Robert, skoro już jesteś tak uparty to koniecznie musisz wystawić głowicą na zewnątrz poza kadłub. Nie możesz jej zamknąć w kadłubie, bo ten silnik nie pochodzi zbyt długo w takich warunkach. Tyle, że wtedy problem z zalewającą woda może wystapić. Ale tego już niejestem pewien. Tak czy inaczej , powodzenia Marcin gdzieś w sieci są plany ślizgu z takim napędem. Lotos się nazywa. Nawet je mam. Jak coś to mogę C podesłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 zrobie 2 takie kadluby .. w jednym wyproboje spalinke z samochodu.. Tak wiem.. Jestem Uparty.Robert, skoro już jesteś tak uparty to koniecznie musisz wystawić głowicą na zewnątrz poza kadłub. Nie możesz jej zamknąć w kadłubie, bo ten silnik nie pochodzi zbyt długo w takich warunkach. Tyle, że wtedy problem z zalewającą woda może wystapić. Ale tego już niejestem pewien. Tak czy inaczej , powodzenia Marcin gdzieś w sieci są plany ślizgu z takim napędem. Lotos się nazywa. Nawet je mam. Jak coś to mogę C podesłać. http://www.modelerc.info/modele/lotos/ http://www.rcairboats.net/phpBB/viewtopic.php?t=182 http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=727927 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 budowalem kiedys tą lodke.. na mvvs 3,5 i fajnie smigalo ale jednak wole cos na srobe teraz.. Hydromite tez mialem na 3,5ccm ze smiglem na wieżyczce.. ale tak sie zastanawiam.. skoro silnik samochodowy moze pracowac w zamknieciu.. jak przykryje się go budą samochodu to warunki są podobne.. z tym że ja chcialem na silnik nawinąć jeszcze spiralkę z rurki mosiężnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 budowalem kiedys tą lodke.. na mvvs 3,5 i fajnie smigalo ale jednak wole cos na srobe teraz.. Hydromite tez mialem na 3,5ccm ze smiglem na wieżyczce.. ale tak sie zastanawiam.. skoro silnik samochodowy moze pracowac w zamknieciu.. jak przykryje się go budą samochodu to warunki są podobne.. z tym że ja chcialem na silnik nawinąć jeszcze spiralkę z rurki mosiężnej czyli te wszystkie dziury w przednich szybach i dachach itd. sa dla ozdoby ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 moze zeby zmniejszyc opory czy cos.. ja tam zadnej nadbudowki jesli o t ochodzi nie dawalem ( w lotosie) tylko wiezyczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Ten lotos to spoko. Tylko wąski kadlub a co za tym idzie moze byc wywrotny. Ten drogi, Duma, nawet wyglada na bardziej stabilny. Ale nie bardzo sa tego plany. Trzeba bedzie troche bawic sie w rysowanie. Cos z tego moze byc:) ale ten silnik moze byc troche maly... Wiec trzeba tez bedzie zmieniejszyc troche skalę. Jakie Smiglo bylo by dobre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaur Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Cyrax_ojz ma rację, w autach silniki mają głowicę odkrytą a jak nie to robi sie te wszystkie dziury w karoserii. Nie wiem czy spirala na głowicy by coś dała. Ale gdybym się ja na to upierał to kombinowałbym zrobić komorę silnia oddzielnie z głowicą wystającą poza kadłub a cała elektronika w innym przedziale wodoszczelnym. EDIT: Zrewidowałem swoją wiedzę i okazuje się, że co niektórzy stosują silniki samochodowe w fsr-v. Czyli można Głowica fajnie wystaje nad kadłub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 pokaz jakies fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaur Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Z głowica można zrobić coś takiego. Nie czytałem tego tematu, ale zdjecia dużo wyjaśniają. http://www.fsrv.wroclaw.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=712&st=0&sk=t&sd=a&start=0 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=5792 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=5791 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=5790 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrom Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 witam wracając do tematu...to zdążyłeś zrobić jakiś filmik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baziu123 Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 witam wracając do tematu...to zdążyłeś zrobić jakiś filmik? Zimnooooo nie chce mi sie nawet ruszać nigdzie z domu:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baziu123 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Witam w porywach natchnienia doszło parę kolorków: Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baziu123 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Krótkie pływanko; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.