piotrp Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Witajcie! Jaki program do obsługi plików AVI jest miły, prosty i przyjemny? Wycinanie fragmentów, dodawanie napisów, może muzyki. Jakich Wy używacie? Najlepiej polska wersja, choć niekoniecznie. Mimo szaroburości zaokiennej nagrałem filmik. Polecam go ze względu na niezły efekt dźwiękowy w czasie nurkowania z wyłączonym silnikiem. Szum jak w prawdziwym szybowcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Czyżby zarył w ziemię na końcu? tak sie raptownie urywa. A w temacie obróbki. Pociąć mozna w darmowym VirtualDub. Najprostrzy do montażu windowsowy Movie Maker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrp Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Czyżby zarył w ziemię na końcu? tak sie raptownie urywa.Nie zarył, choć przyznam, że było blisko, kilkanaście centymetrów - troszku przesadziłem. Wiesz jak to jest, gdy się chce nagrać jakiś efekt - człek sam się nakręca. Urywa się tak, bo tak mi go podzielił program AVI Splitter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 AVS Video Editor jest prosty w obsłudze, do tego Pinnacle. Sony Vegas już trochę inna bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Witajcie! Jaki program do obsługi plików AVI jest miły, prosty i przyjemny? Wycinanie fragmentów, dodawanie napisów, może muzyki. Jakich Wy używacie? Najlepiej polska wersja, choć niekoniecznie. Mimo szaroburości zaokiennej nagrałem filmik. Polecam go ze względu na niezły efekt dźwiękowy w czasie nurkowania z wyłączonym silnikiem. Szum jak w prawdziwym szybowcu. Sony Vegas 9 - miły i dostatecznie prosty program do obróbki... Ps. Widzę, że sentyment do "Wawrzyńca" pozostał :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Ja mam Pinacle Studio z którego jestem bardzo zadowolony. Ma sporo opcji i dodatkowych nakładek. Nie znam jednak wartości tego programu ponieważ dostałem go w promocji z kamerą Video. Bardzo obciąża komputer szczególnie przy obróbce HD, tak że polecam jeżeli masz w miarę nowy sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Najprostszy to chyba ulead video studio, mozna go dostac free do przeroznych video grabberow. W vegasie jest juz obsluga zblizona do tych bardziej profesjonalnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Wszystko zależy jaki materiał źródłowy chce się obrabiać i co w efekcie chce się uzyskać. Generalnie programy Ulead Video Studio, Corel Video Studio, Pinacle są ogólnie fajne i dość przyjazne ale... no właśnie - co to daje że jakoś tam fajnie się pracuje skoro na jeżone są bykami aż miło. Mimo że są to programy do tworzenia domowych płyt DVD żaden z nich kompletnie nie panuje nad przeplotem, o ile w produkcjach "home made" mało dynamicznych to nie przeszkadza to właśnie w produkcjach filmów modelarskich jest to na tyle widoczne że aż drażni. Problemu nie ma w przypadku zwykłych kamer gdzie przeplot można usunąć podczas zgrywania materiału lub w przypadku kamer typu "gumcam" to w przypadku kamer cyfrowych fullHD nagrywających na dyskach twardych wymusza stosowanie innych programów w celu wcześniejszego usunięcia przeplotu, można rzec, chore bo w rezultacie nie jest możliwe stworzenie za pomocą tych programów poprawnie wykonanej płyty DVD - do czego zresztą zostały stworzone. W najnowszej wersji Corel Video Studio (bliźniaczy program, niemal identyczny z Ulead Video Studio) postawiono na efektowny interfejs kreatora tworzenia płyt. Fajnie wygląda ale chyba nie należy już wspominać że tnie w porównaniu ze starszym programem strasznie. Dodatkowo gdzieś, komuś "uleciała" możliwość dodawania projektów tworzonych przez Video Edytor - wniosek z tego taki że albo ktoś ma stalowe nerwy i będzie w co niektórych przypadkach konwertował ten sam materiał dwa razy albo wyrzuci ten badziew do kosza. Oczywiście z tym "przycinaniem" i mozolną pracą przy materiale HD nic nie da jakaś super wypasiona maszynka - te programy nie wiedzą co to choćby procesor wielordzeniowy. Oczywiście czym innym jest tworzenie kilku minutowego filmu fullHD do materiału trwającego 1,5h. Dodatkowo w Pinacle za bardzo uproszczono sposób wyboru sposobu i jakości kodowania i ogólnie wiele innych pierdułek ale... być może gdzieś popełniam błąd lub czegoś nie wiem bo w końcu idzie odszukać wiele materiałów amatorskich świetnej jakości. Czymś lub jakoś muszą to obrabiać.. ja już nerwy straciłem Sony Vegas nie znam i być może to jest właśnie ten błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Z uleada wypluwamy surówkę a pozniej virtual dubem zalatwiamy kompresje oraz usuwanie przelotu. Przynajmniej ja tak robilem, jak jeszcze uzywalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Z uleada wypluwamy surówkę a pozniej virtual dubem zalatwiamy kompresje oraz usuwanie przelotu. To jest prawie dobre rozwiązanie (rozumiem że chodzi o MPEG Optimizer?) Problem w tym iż skopiowane (bez obróbki) zostaną tylko te części filmu przy których nie dokonuje się żadnej edycji (przejścia, napisy itp), reszta podlega renderingowi i spapraniu przy tym właśnie przeplotu. Przeplotu w tych miejscach już żaden inny program nie usunie, powstają charakterystyczne cienie w dynamicznych scenach. Corel Video Studio radzi sobie troszkę lepiej bo przynajmniej reaguje na zewnętrzne ustawienia kodeków MPEG2 Ulead Video Studio z jakiś przyczyn nie chce. Kiedyś już o tym na forum pisałem, może przypomnę o co chodzi: Stop klatka video z przeplotem: W taki sposób odtwarza i później zapisuje jeśli jest renderowany ten sam materiał program Ulead Video Studio (jakiekolwiek ustawienia przeplotu nie dają absolutnie żadnych różnic, z tak wyrenderowanego materiału przeplotu nie usunie żaden program czy żaden hardware np. telewizora LCD): A tak ta klatka powinna wyglądać na monitorach i telewizorach LCD: Tak to u mnie wychodzi na dwóch różnych komputerach i systemach. Jak dotąd usuwałem przeplot z materiału źródłowego przed obróbką w Video Studio ale oznaczało to użycie konwenterów które są dość proste ale dają mizerny efekt końcowy (jakość - brak pełnej możliwości ustawień) ale przeplot usuwany jest wzorowo, no i czas i niepotrzebna obróbka praktycznie nie wchodząca w grę w przy większej ilości materiału. Natomiast VirtualDub generalnie nie obsługuje plików MPEG2 (wszystko co wypluwają współczesne kamery HD) chodź istnieje specjalna wersja dla MPEG2.... to i tak wywala się na plikach wypluwanych z takich kamer. Jak nie urok to sraczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Ja mowie o obrobce avi :) Gotowy film exportuje do czystego .avi, bez kompresji. Pozniej usuwam przeplot w virtualdubie. Tutaj tak bylo robione, radzi sobie calkiem niezle imho. http://vimeo.com/14339452 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Ja mowie o obrobce avi Aaaaaa! No to co innego Ja piszę o przypadku kiedy kamera nagrywa w formatach pochodnych MPEG2 np. AVCHD i obróbce takich plików przez powyżej wspomniane programy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Ja mowie o obrobce avi Aaaaaa! No to co innego Ja piszę o przypadku kiedy kamera nagrywa w formatach pochodnych MPEG2 np. AVCHD i obróbce takich plików przez powyżej wspomniane programy. Ale my jestesmy na forum modelarskim, gdzie filmy z lotu (99,9%) nagrywa sie do DV AVI bez przeplotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.