Skocz do zawartości

Montaż układu zapłonowego

Jedrula

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie chcę przerobić swojego żarowca na benzynę za pomocą tego układu http://www.modelmotor.pl/rcexel-zaplon-cdi-swieca-ngk-me-8-120degree.html Prawie cały montaż rozumiem tylko zastanawia mnie jak ustawić kąt zapłonu i jak zamontować magnes neonydowy w tym czymś na czym opiera sie śmigło (zapomniałem nazwy) :oops: .

Wiem że przynajmniej jedna osoba na forum korzystała z tego układu więc pytam.

Opublikowano

na czym opiera sie śmigło (zapomniałem nazwy) .

Piasta śmigła. W niej nawiercasz otwór - nie przelotowy! - do którego włożysz magnes - oczywiście najlepiej krążek lub walec. Co do kąta to już doświadczalnie - wiadomo, że góra[( 3-4) :?: ] stopnie przed górnym zwrotem zewnętrznym (GZZ). To tak wstępnie; mocowanie sondy jest ruchome własnie po to by ustawić już precyzyjnie.

Opublikowano

Czyli żeby ustawić kąt zapłony poruszam czujnikiem halla czy magnesem i czy jest mi potrzebny do tego tester czujnika halla. Pytam bo w temacie benzynowców jestem prawie zielony. :oops:

Opublikowano

Magnes jest na cześci ruchomej wklejony na stałę czyli nim niczego nie regulujesz. Śrubki mocujące czujnik Halla wchodzą nie w otwory obudowy czujnika tylko w owale , dzieki którym możesz całą obudowę przesuwać w prawo lub lewo większając lub zmnijszając kąt wyprzeddzenia zapłonu. Zaraz zrobię fotkę w moim silniku to ci dołączę.

EDIT :

Dołączona grafika

Na piaście po prawej stronie czujnika widzisz wklejony magnes. Przy lewym mocowaniu obudowy widzisz fragment owalu, który własnie pozwala na dokładną regulację.

Co do położenia tłoka - możesz spróbować ustawić na 3mm poniżej zwrotu zewnętrznego. Jeśli zapali to w zależności od tego czy zapłon jest za wczesny lub za póżny lekko przesuwasz czujnik w prawo lub lewo. Jak zmierzyć te 3mm to już nie piszę bo na 100% wiesz jak to zrobić.

Wydaje mi się, że tester służy tylko do sprawdzenia funkcjonowania czujnika, a nie do sprawdzania ustawienia zapłonu( :?: ) Z drugiej strony technika tak szybko postepuje do przodu, że może i do tego służy? :idea: :shock:

Opublikowano

Nie znałem wczesniej tego testera ale skoro podają , że jest do regulacji ustawiania kąta wyprzedz. zaplonu to na pewno tak jest. Słabo ale jednak widać na kątomierzu, że zaznaczony jest kąt przed ZZ czyli pewnie jest to ustrojstwo pomocne.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.