MironRC Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 powitać! początkowa waga samego kadłuba to 1,78 kg, po wstępnym obdarciu ze skóry waży 1,38kg. Sama maska silnika to ok 0,18 kg, więc będzie nowa. Tak to wygląda teraz: Jak spojrzałem na kadłub pod kątem porycia, to wymyśliłem, że listewek wzdłuż kadłuba może być trochę za mało, tzn są za "rzadko" położone. Po pokryciu folią, kadłub może trochę kwadratowo wyglądać, co myślicie o tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Jeśli jest sztywny to nie ma sensu nic dokładać.. Nawet robiąc skorupę z balsy dołożysz pewnie z 200 gram przy deskach 1,5 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Jeśli jest sztywny to nie ma sensu nic dokładać.. Nawet robiąc skorupę z balsy dołożysz pewnie z 200 gram przy deskach 1,5 mm właśnie jest bardzo sztywny, to sosnowe listewki. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandi Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Witam ja bym wzmocnił ewentualnie wręge silnikową a resztę pokrył bym folią Chociaż jak tak patrze na zdjęcie to przymocowana jest dosyć solidnie do trzech grubych podłużnic sosnowych będzie piękny model pozdrawiam Darek ___________________ DARO2303294 GG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Ja to zrobiłem tak jak poniżej. Wagi nie pamietam ale mogłem trochę odchudzić . Kiedyś się wezmę za ten model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandi Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Pięknie wyszło na pewno mocna taka konstrukcja skorupowa pozdrawiam Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Uszanowanko! Zabrałem się za ster wysokości i kierunku :roll: Połówki wysokości połączone były drutem, który skorodował, także należało wymienić. Postanowiłem wymienić także zawiasy. Kierunek był jakiś taki krzywy, co widać na fotkach- więc dorobiłem nowy :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Co chcesz od steru kierunku - fajny jest, taki pokręcony, hamerykanski :wink: . Tak na poważnie, to ten nowy musisz wzmocnić. Dolny węzeł jest za słaby. Powierzchnia klejenia jest tam mniejsza niż rozpórek. Musisz dać trójkąt wzmacniający, zwłaszcza, że pewnie w tych okolicach będziesz mocował dźwignię do napędu steru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Dolny węzeł jest za słaby. Powierzchnia klejenia jest tam mniejsza niż rozpórek. Musisz dać trójkąt wzmacniający, zwłaszcza, że pewnie w tych okolicach będziesz mocował dźwignię do napędu steru. jasne, racja, musi być mocniejszy, dzięki :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Proponowałbym usunąć obecny statecznik poziomy i zrobić nowy z listew i pokryty folią, oryginalny pitts miał stateczniki z rurek, garb ze sklejki lub z blachy duralowej a przestrzeń pomiędzy statecznikami nie była profilowana z blachy tylko z naciągniętego materiału. Poza tym stateczniki były usztywnione pomiedzy sobą i kadłubem linkami. Zrobienie lekkiego tyłu pozbawi Cię konieczności pakowania ołowiu celem wyważenia. Mniej więcej : jak zaoszczędzisz 20g na ogonie to odleci Ci 80g na przodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Proponowałbym usunąć obecny statecznik poziomy i zrobić nowy z listew i pokryty folią, oryginalny pitts miał stateczniki z rurek, garb ze sklejki lub z blachy duralowej a przestrzeń pomiędzy statecznikami nie była profilowana z blachy tylko z naciągniętego materiału. Poza tym stateczniki były usztywnione pomiedzy sobą i kadłubem linkami. Zrobienie lekkiego tyłu pozbawi Cię konieczności pakowania ołowiu celem wyważenia. Mniej więcej : jak zaoszczędzisz 20g na ogonie to odleci Ci 80g na przodzie. przemyśle temat, muszę walczyć z wagą :wink: Ten Pitts też miał linki, wiszą jescze, ale to na końcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 To Ci trochę rozjaśni pogląd na konstrukcję http://home.earthlink.net/~n73bj/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Witam! jestem na etapie przygotowywania kadłuba i skrzydeł do pokrycia. Zastanawiam się także nad rozwiązaniem sterowania lotkami. Pierwotnie serwa były umieszczone w kadłubie, lotki ruszały się za pomocą pręta, który wchodził w otwór na zdjęciu ( z miejscem na bolec, zaznaczyłem to wcięcie na fotce). Pręt był zakończony poprzecznym bolcem. Teraz pytanie: zostawić oryginalny napęd lotek, czy zainstalować serwa w skrzydłach? Bardziej byłbym za oryginałem. Co myślicie o tym?jak ewentualnie można to rozwiązać? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 uuu widzę że zainteresowanie spore- :mrgreen: trzeba odświeżyć temat. Lotki o których wspomniałem wyżej (po konsultacjach z Marcinem z Rudy Śl) zrobię następująco: serwa mikro (metalowe tryby, moment ok 2,9 kg) umieszczę w skrzydłach. Kolejną rzeczą będzie wstępne przygotowanie do pokrycia. Zdjęcia zapodam później! piona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reinus Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zainteresowanie jest, tylko postepow nie widac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Witam! Prace trochę ruszyły, w weekend postaram się wrzucić kilka zdjęć, jako ciekawostkę dla zainteresowanych: znalazłem ciekawą strone o Pitts'ach K L I K Zaplanowałem także malowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Witam! Prace trochę ruszyły, w weekend postaram się wrzucić kilka zdjęć, jako ciekawostkę dla zainteresowanych: znalazłem ciekawą strone o Pitts'ach K L I K Zaplanowałem także malowanie Obrazek Witam, trochę będziesz miał z tym roboty. Ja będę robił Pittsa od Jamary pod elektryka i jeszcze nie zacząłem budowy,ale mam w planach oklejenie folią transparentną. Może ty też się skusisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Może ty też się skusisz? chyba nie, zrobię mniej więcej wg wzoru wyżej! :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrro Opublikowano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Piękny, zupełnie jak Decathlon. Powodzenia przy oklejaniu. I pochwal się finalnym efektem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Piękny, zupełnie jak Decathlon. Powodzenia przy oklejaniu. I pochwal się finalnym efektem. mam na oku jeszcze kilka wzorów, na pewno będzie czerwony a jak z białymi ozdobami to się okaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.