karlem Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Porypańcom ryjącym w ziemi z okazji Święta wszystkiego naj.... Szczęść Boże Ex-porypaniec Karol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Barbórka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 a właśnie że U bo już po imprezie i wypili więc U jest pUste .... :mrgreen: - żart taki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Widziałem kiedyś uzasadnienie na "ó" i "u".... Faktem jest, że intensywna kampania, że jakoby wymienia się na Barbora zrobiła swoje i dziś raczej spotyka się "ó". Wzajemnie Karolu, wszystkiego NAJ ! Właśnie wybieram się na solidne golono i beczułkę najzacniejszego, co to się na garnce mierzy.... Pozdrowienia dla wszystkich Gwarków i inkszych Kopidołów - Jorguś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Na Wikipedii są oba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Na Wikipedii są oba. Wikipedia nie jest niestety, wiarygodnym źródłem wiedzy. :wink: To zbiór haseł, pisany przez internautów, więc zawiera sporo błędów i pomyłek, a nawet mitów. Wszystkie zawarte w niej informacje muszą być weryfikowane z bardziej klasycznych źródeł. A i tu trzeba uważać, bo zdarzały się doktoraty "pisane" przez CTRL+C i CTRL+V z wikipedii. :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 ...co do Barburki - wiadomo, wymienia się na Barbara, czyli "o" z kreską, ale przez wiele lat lansowano pisane przez "u" otwarte... Prof. Miodka tu trzeba prosić o wypowiedź... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Karolu ..jesteś w błędzie.... :wink: święto Barburki albo Barbórki pochodzi od słów bara-bara bo górnik tego dnia często przynosił swojej pani nie tylko goździka ale i premię okolicznościową.... co było potem wiadomo ... :mrgreen: podobnie powiedzenie pogoda BAROWA tez pochodzi od bara-bara bo co robić jak za oknem leje....ale to już inny temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Właśnie wróciłem do domu trochę nie tego ale jeszcze widzę ekran i klawisze co prawda jestem emerytowany ale życzę wszystkim, najlepszego. Nie wiem czy poprawnie jest Barburka czy Barbórka ważne że to fajne święto. Nie zgadzam się z utopia bo bara-bara na Śląsku to nazwa mało popularna.U nas raczej było to coś tak chyba z rodziny dużych ssaków mieszkających w morzu.Jak mi się przypomni to napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 U nas raczej było to coś tak chyba z rodziny dużych ssaków mieszkających w morzu. Orczyć? Delfinić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Kiedyś było Jano.... Przechodziłem rankiem przez rynek i rozpacz..... 3 niezależne grupy młodych ludzi brzdąkających na gitarach i buczących pod nosem jakieś protest-songi i podsuwający Ci pod nos żebraczą czapkę i jedna pseudo peruwianka w brudnych dżinsach usiłująca dmuchać w bambusowe rurki..... Barburka w Rybniku ! AD 2010 ! Żal :ass: ściska..... - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.