karlem Posted December 4, 2010 Share Posted December 4, 2010 Porypańcom ryjącym w ziemi z okazji Święta wszystkiego naj.... Szczęść Boże Ex-porypaniec Karol Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtass_nt Posted December 4, 2010 Share Posted December 4, 2010 Barbórka Link to comment Share on other sites More sharing options...
utopia Posted December 4, 2010 Share Posted December 4, 2010 a właśnie że U bo już po imprezie i wypili więc U jest pUste .... :mrgreen: - żart taki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jerzy Markiton Posted December 4, 2010 Share Posted December 4, 2010 Widziałem kiedyś uzasadnienie na "ó" i "u".... Faktem jest, że intensywna kampania, że jakoby wymienia się na Barbora zrobiła swoje i dziś raczej spotyka się "ó". Wzajemnie Karolu, wszystkiego NAJ ! Właśnie wybieram się na solidne golono i beczułkę najzacniejszego, co to się na garnce mierzy.... Pozdrowienia dla wszystkich Gwarków i inkszych Kopidołów - Jorguś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted December 4, 2010 Share Posted December 4, 2010 Na Wikipedii są oba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
madrian Posted December 4, 2010 Share Posted December 4, 2010 Na Wikipedii są oba. Wikipedia nie jest niestety, wiarygodnym źródłem wiedzy. :wink: To zbiór haseł, pisany przez internautów, więc zawiera sporo błędów i pomyłek, a nawet mitów. Wszystkie zawarte w niej informacje muszą być weryfikowane z bardziej klasycznych źródeł. A i tu trzeba uważać, bo zdarzały się doktoraty "pisane" przez CTRL+C i CTRL+V z wikipedii. :twisted: Link to comment Share on other sites More sharing options...
karlem Posted December 4, 2010 Author Share Posted December 4, 2010 ...co do Barburki - wiadomo, wymienia się na Barbara, czyli "o" z kreską, ale przez wiele lat lansowano pisane przez "u" otwarte... Prof. Miodka tu trzeba prosić o wypowiedź... :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
utopia Posted December 4, 2010 Share Posted December 4, 2010 Karolu ..jesteś w błędzie.... :wink: święto Barburki albo Barbórki pochodzi od słów bara-bara bo górnik tego dnia często przynosił swojej pani nie tylko goździka ale i premię okolicznościową.... co było potem wiadomo ... :mrgreen: podobnie powiedzenie pogoda BAROWA tez pochodzi od bara-bara bo co robić jak za oknem leje....ale to już inny temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jano Posted December 4, 2010 Share Posted December 4, 2010 Właśnie wróciłem do domu trochę nie tego ale jeszcze widzę ekran i klawisze co prawda jestem emerytowany ale życzę wszystkim, najlepszego. Nie wiem czy poprawnie jest Barburka czy Barbórka ważne że to fajne święto. Nie zgadzam się z utopia bo bara-bara na Śląsku to nazwa mało popularna.U nas raczej było to coś tak chyba z rodziny dużych ssaków mieszkających w morzu.Jak mi się przypomni to napiszę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtass_nt Posted December 5, 2010 Share Posted December 5, 2010 U nas raczej było to coś tak chyba z rodziny dużych ssaków mieszkających w morzu. Orczyć? Delfinić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jerzy Markiton Posted December 5, 2010 Share Posted December 5, 2010 Kiedyś było Jano.... Przechodziłem rankiem przez rynek i rozpacz..... 3 niezależne grupy młodych ludzi brzdąkających na gitarach i buczących pod nosem jakieś protest-songi i podsuwający Ci pod nos żebraczą czapkę i jedna pseudo peruwianka w brudnych dżinsach usiłująca dmuchać w bambusowe rurki..... Barburka w Rybniku ! AD 2010 ! Żal :ass: ściska..... - Jurek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.