Artur z kołobrzegu Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Witam Czy ktoś z was może mi powiedzieć z ilu warstw tkaniny szklanej i rowingu węglowego ( bo takie materiały posiadam )powinienem wykonać bagnet śkrzydeł o długości 50 cm w modelu motoszybowca o rozpiętości 250cm i masie do lotu 2200g. kieszenie mają przekroje 10x0,7 mm Płat składa się z 2 połówek. W jaki sposób to policzyć ? istnieje wzór ,czy jestem skazany na doświadczalne dobranie ilości warstw ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom000 Posted December 8, 2010 Share Posted December 8, 2010 Skoro posiadasz te materiały to czy nie wystarczy złożyć powiedzmy 10warstw na sucho i zmierzyć suwmiarką grubość? Da ci to dość dokładny obraz ile musisz zużyć warstw Link to comment Share on other sites More sharing options...
utopia Posted December 8, 2010 Share Posted December 8, 2010 łatwiej było odwrócić sytuację i laminować kieszeń do istniejącego bagnetu Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom000 Posted December 8, 2010 Share Posted December 8, 2010 Z opisu wynika że kieszenie są już w skrzydłach więc chyba nie do końca łatwiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek.riese Posted December 8, 2010 Share Posted December 8, 2010 ja bym to generalnie zrobił tak:... wylaminował bym za tyle gruby bagnet a potem łopatologicznie czytaj: szlifując dopasował do kieszeni. jeszcze spore znaczenie ma czy będziesz go laminował na tzw sucho czy pod vaccum to wrzucisz a może jakoś mechanicznie ściśniesz. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom000 Posted December 8, 2010 Share Posted December 8, 2010 Artur z kołobrzegu, Przekrój bagnetów trochę nieprawdopodobny: 10x0,7 mm do szybowca 2,5m? Link to comment Share on other sites More sharing options...
utopia Posted December 8, 2010 Share Posted December 8, 2010 bo to kieszenie pod bagnet stalowy ! Wiem że kieszenie już są dlatego piszę że na drugi raz odwrotnie łatwiej Jeśli ma to być wykonywane metodami domowymi to trochę szkoda materiałów i pracy od biedy można by wykonac taki bagnet za pomocą formy drewnianej i ścisków . tylko czy to musi być węgiel i szkło ? pasek stali załatwia wszystko Kiedyś się tak latało i działo to poprawnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtass_nt Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 Kiedyś się tak latało i działo to poprawnie Dalej się tak lata Mój Junior 3m będzie miał stalowy. Z drugiej strony autor tematu pisze o bagnecie długości 50cm a to już w przypadku stalowego był by niezły ciężarek. Znacznie przewymiarowany moim zdaniem :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
RomanJ4 Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 Przy takiej grubości (0,7mm) to tylko stal, i to porządna (np resorówka). Bo nawet węgiel prztyknie przy 2,5 metrowej rozpiętości, zwłaszcza przy ostrym wychodzeniu z nurkowania kiedy będą działać na przekrój siły z różnych kierunków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z kołobrzegu Posted December 14, 2010 Author Share Posted December 14, 2010 Problem rozwiązany , policzyłem i wyszło że pasy musiałyby mieć po 3 mm grubości aby wytrzymały . Zależało mi bardzo na wadze stąd te kombinacje . Kawał stalowego pręta załatwi sprawę Dzięki za odpowiedzi . Tom000 Dlaczego uważasz że przekrój nieprawdopodobny ? Cienki profil do tego 2 porządne pasy węglowe jako dźwigar i miejsca na bagnet zbyt wiele nie zostało... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.