GregorianR Opublikowano 19 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 Ja miałem górne pokrycie z 3 i było ok tylko musiałem wzmocnić je po środku paskiem depronu 3 po całej jego cięciwie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Dawno nic nie robilem przy zefirach, ale w koncu znalazlem czas miedzy bieganiem po szkolach i bibliotekach Dokonczylem mocowanie plata(z braku wykalaczek uzylem sosny 3x3), wycialem wlaz w ogonie-nieco przyduzy(fot.1), ale bede tam musial zmescic jeszcze odbiornik(model tak ciezki na przod, ze ciezko go wywazyc nawet moim prawie polkilowym pakietem), zamienilem zawiasy na SK z tasmowych na dyskietkowe(i niech ktos mi teraz powie, ze nie da sie kleic depronu na rzadki CA ), zrobilem polki pod serwa(jeszcze nie wklejone-brak odpowiedniego kleju). Jeszcze tylko zakupy(klej, bowdeny, jedno serwo)i w gooore fot.1 tu zbyt puscilem wodze fantazji... tu juz lepiej Sory za jakosc zdjec, ale robione kiepska cyfrowka w pospiechu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Dobry ten dwukadłubowiec. bajerancko wygląda. Prowadzisz sprzedaż wysyłkową :?: W jaki okres czasu budujesz jeden model :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 6 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Prowadzisz sprzedaż wysyłkową :?: sprzedazy(zefirow)nie prowadze, no chybaze wzamian za koszty wysylki jak model jest juz niepotrzebny * Dobry ten dwukadłubowiec. bajerancko wygląda. bycmoze slepa uliczka ewolucji zefira :devil: W jaki okres czasu budujesz jeden model :?: jak nic mi nie przeszkadza(brak czasu, materialow, lub checi), to ok 1-1,5 nocy/model(pokroju zefira) *- plany modelu chronione są prawami autorskimi PiotraP i nikt bez jego zgody nie może komercyjnie ich wykorzystywać.-wlasnie dlatego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Weźcie pod uwagę to, że plany modelu chronione są prawami autorskimi PiotraP i nikt bez jego zgody nie może komercyjnie ich wykorzystywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Fajny ten Zefir... Chyba sie kiedyś skuszę i zbuduję takowe latadło. Pozdraiwam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 16 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Znowu... Tym razem na zefiry spadly ksiazki. Na szczescie straty nie sa duze-ucierpialy tylko kadluby. nr2 (fot.2)ma odlamana polke pod stat. poz. i polowe stat. pion. , nr 1 tylko niewidoczne pekniecie kadluba przy "wlazie" do komory serw. a tak wygladaly przed "katastrofa": a tak po: (przepraszam za jakosc fotki, ale padly mi baterie w aparacia- postaram sie jaknajszybciej podmienic na lepsze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 9 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zefir nr. 2 naprawiony, zefir nr. 1 czeka na szereg operacji i rehabilitacje Dokonałem cudu - zszedłem z wagą do 370g Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to, że model waży tyle razem z 180-gramowym pakietem :twisted: Nie mogę się zdecydować czy zaczynać z tą konfiguracją, czy poczekać 3 miesiące na "dotacje" i przejść na lipol-wtedy mógłbym zejść z masą zatankowanego "pod korek" poniżej 240g ps. Nie mogę znależć strony z opisem budowy. Czy ktoś posiada link lub dane takie jak ść, wychylenia, skłon i wykłon silnika. Byłbym wdzięczny wdzięczny Model właściwie jest już gotowy do lotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 http://forumrc.alexba.eu/zefirek_1.htm Moze o to Ci chodziło?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 Może postaraj się o podwójny napęd i dokończ tego Zefira- Zwillinga . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 31 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2008 http://forumrc.alexba.eu/zefirek_1.htm Moze o to Ci chodziło?? Tak, dokładnie Może postaraj się o podwójny napęd i dokończ tego Zefira- Zwillinga . Jest już dokończony(no może nie licząc konieczności naprawy jedego kadłuba), czeka na wyposażenie oraz na mój przypływ doświadczenia i umiejętności Hmm.. żeby wyposażyć go musiałbym odmówić sobie prawie 100 modeli(100 desek depronu)-nie wiem czy się uda Niestety z oblotem(a raczej czasem na niego) będzie ciężko-idą ferie :-( , pewnie znowu będzie więcej roboty do szkoły Editen: Jednak Uporałem się z lekcjami w pare dni ( :shock: ) , w dodatku wykończyłem zefira, nauki zostało najwyżej na tydzień, więc myśle o oblocie do końca ego tygodnia :mrgreen: Ale jeszcze jedno pytanie do innych posiadaczy zefira: ile ważą wasze maszyny? Niepokoi mnie masa-380g-czy to dużo za dużo? W kwestji oblotu, do potencjalnych widzów/pomocników(tak Malinn, na Ciebie patrze )pytania: Kiedy by mogli się pojawić i czy mieliby jakiś sprzęt rejestrujący obraz co by zarejestrować ogrom zniszczenia i moją klęskę :devil: To już ostateczny wygląd, nic się w nic nie zmieni chyba że za sprawą kraksy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 24 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 Zefir w międzyczasie po pierwszym locie został wycofany ze służby by dziś do niej powrócić jako "zefir sport" Główne zmiany to: -Ogólny "dizajn" Większe wydłużenie skrzydła, "uszate" skrzydła, trochę taśmy dla wzmocnienia; -Nowy, lżejszy, pojemniejszy, wydajniejszy zbiornik paliwa: Dzięki niemu czas lotu wydłużył sie do ponad godziny a przez cały czas lotu dysponuje nadwyżką mocy, która uratowała dziś przynajmniej 3 krety. -Aby zapewnić baterii należyte warunki pracy kadłub stał się bardziej przewiewny. Wlot zrobiony prowizorycznie z otworu serwisowego: nie jest zbyt estetyczny, przy wylotach jest lepiej: Poza tym została wzmocniona cała konstrukcja, oblot mimo nie do końca sprzyjającej pogody(mżawka) odbył sie dziś. Ok. 15 lotów o łącznym czasie niecałej godziny. wylatałem baterię do 7.4V, niestety połamałem śmigła(dwa z dwóch które miałem przy sobie), poza tym w locie chrupnął sosnowy dźwigar w centropłacie, co jednak nie umożliwiło dalszego lotu i bezpiecznego sprowadzenia modelu na ziemie Zafoliowany i czekający na podróż: Co do zefira Z, to brakuje mi już tylko drugiego dzwonka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Fajnie go odpicowałeś . Czekam na Zwillinga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.