GregorianR Opublikowano 19 Lipca 2007 Opublikowano 19 Lipca 2007 Ja miałem górne pokrycie z 3 i było ok tylko musiałem wzmocnić je po środku paskiem depronu 3 po całej jego cięciwie!
Adam P. Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Dawno nic nie robilem przy zefirach, ale w koncu znalazlem czas miedzy bieganiem po szkolach i bibliotekach Dokonczylem mocowanie plata(z braku wykalaczek uzylem sosny 3x3), wycialem wlaz w ogonie-nieco przyduzy(fot.1), ale bede tam musial zmescic jeszcze odbiornik(model tak ciezki na przod, ze ciezko go wywazyc nawet moim prawie polkilowym pakietem), zamienilem zawiasy na SK z tasmowych na dyskietkowe(i niech ktos mi teraz powie, ze nie da sie kleic depronu na rzadki CA ), zrobilem polki pod serwa(jeszcze nie wklejone-brak odpowiedniego kleju). Jeszcze tylko zakupy(klej, bowdeny, jedno serwo)i w gooore fot.1 tu zbyt puscilem wodze fantazji... tu juz lepiej Sory za jakosc zdjec, ale robione kiepska cyfrowka w pospiechu .
Marcin K. Opublikowano 6 Września 2007 Opublikowano 6 Września 2007 Dobry ten dwukadłubowiec. bajerancko wygląda. Prowadzisz sprzedaż wysyłkową :?: W jaki okres czasu budujesz jeden model :?:
Adam P. Opublikowano 6 Września 2007 Autor Opublikowano 6 Września 2007 Prowadzisz sprzedaż wysyłkową :?: sprzedazy(zefirow)nie prowadze, no chybaze wzamian za koszty wysylki jak model jest juz niepotrzebny * Dobry ten dwukadłubowiec. bajerancko wygląda. bycmoze slepa uliczka ewolucji zefira :devil: W jaki okres czasu budujesz jeden model :?: jak nic mi nie przeszkadza(brak czasu, materialow, lub checi), to ok 1-1,5 nocy/model(pokroju zefira) *- plany modelu chronione są prawami autorskimi PiotraP i nikt bez jego zgody nie może komercyjnie ich wykorzystywać.-wlasnie dlatego
cobra Opublikowano 6 Września 2007 Opublikowano 6 Września 2007 Weźcie pod uwagę to, że plany modelu chronione są prawami autorskimi PiotraP i nikt bez jego zgody nie może komercyjnie ich wykorzystywać.
Marcin K. Opublikowano 6 Września 2007 Opublikowano 6 Września 2007 Fajny ten Zefir... Chyba sie kiedyś skuszę i zbuduję takowe latadło. Pozdraiwam
Adam P. Opublikowano 16 Września 2007 Autor Opublikowano 16 Września 2007 Znowu... Tym razem na zefiry spadly ksiazki. Na szczescie straty nie sa duze-ucierpialy tylko kadluby. nr2 (fot.2)ma odlamana polke pod stat. poz. i polowe stat. pion. , nr 1 tylko niewidoczne pekniecie kadluba przy "wlazie" do komory serw. a tak wygladaly przed "katastrofa": a tak po: (przepraszam za jakosc fotki, ale padly mi baterie w aparacia- postaram sie jaknajszybciej podmienic na lepsze)
Adam P. Opublikowano 9 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zefir nr. 2 naprawiony, zefir nr. 1 czeka na szereg operacji i rehabilitacje Dokonałem cudu - zszedłem z wagą do 370g Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to, że model waży tyle razem z 180-gramowym pakietem :twisted: Nie mogę się zdecydować czy zaczynać z tą konfiguracją, czy poczekać 3 miesiące na "dotacje" i przejść na lipol-wtedy mógłbym zejść z masą zatankowanego "pod korek" poniżej 240g ps. Nie mogę znależć strony z opisem budowy. Czy ktoś posiada link lub dane takie jak ść, wychylenia, skłon i wykłon silnika. Byłbym wdzięczny wdzięczny Model właściwie jest już gotowy do lotu
GregorianR Opublikowano 10 Stycznia 2008 Opublikowano 10 Stycznia 2008 http://forumrc.alexba.eu/zefirek_1.htm Moze o to Ci chodziło??
Diakon Opublikowano 11 Stycznia 2008 Opublikowano 11 Stycznia 2008 Może postaraj się o podwójny napęd i dokończ tego Zefira- Zwillinga .
Adam P. Opublikowano 31 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2008 http://forumrc.alexba.eu/zefirek_1.htm Moze o to Ci chodziło?? Tak, dokładnie Może postaraj się o podwójny napęd i dokończ tego Zefira- Zwillinga . Jest już dokończony(no może nie licząc konieczności naprawy jedego kadłuba), czeka na wyposażenie oraz na mój przypływ doświadczenia i umiejętności Hmm.. żeby wyposażyć go musiałbym odmówić sobie prawie 100 modeli(100 desek depronu)-nie wiem czy się uda Niestety z oblotem(a raczej czasem na niego) będzie ciężko-idą ferie :-( , pewnie znowu będzie więcej roboty do szkoły Editen: Jednak Uporałem się z lekcjami w pare dni ( :shock: ) , w dodatku wykończyłem zefira, nauki zostało najwyżej na tydzień, więc myśle o oblocie do końca ego tygodnia :mrgreen: Ale jeszcze jedno pytanie do innych posiadaczy zefira: ile ważą wasze maszyny? Niepokoi mnie masa-380g-czy to dużo za dużo? W kwestji oblotu, do potencjalnych widzów/pomocników(tak Malinn, na Ciebie patrze )pytania: Kiedy by mogli się pojawić i czy mieliby jakiś sprzęt rejestrujący obraz co by zarejestrować ogrom zniszczenia i moją klęskę :devil: To już ostateczny wygląd, nic się w nic nie zmieni chyba że za sprawą kraksy
Adam P. Opublikowano 24 Maja 2008 Autor Opublikowano 24 Maja 2008 Zefir w międzyczasie po pierwszym locie został wycofany ze służby by dziś do niej powrócić jako "zefir sport" Główne zmiany to: -Ogólny "dizajn" Większe wydłużenie skrzydła, "uszate" skrzydła, trochę taśmy dla wzmocnienia; -Nowy, lżejszy, pojemniejszy, wydajniejszy zbiornik paliwa: Dzięki niemu czas lotu wydłużył sie do ponad godziny a przez cały czas lotu dysponuje nadwyżką mocy, która uratowała dziś przynajmniej 3 krety. -Aby zapewnić baterii należyte warunki pracy kadłub stał się bardziej przewiewny. Wlot zrobiony prowizorycznie z otworu serwisowego: nie jest zbyt estetyczny, przy wylotach jest lepiej: Poza tym została wzmocniona cała konstrukcja, oblot mimo nie do końca sprzyjającej pogody(mżawka) odbył sie dziś. Ok. 15 lotów o łącznym czasie niecałej godziny. wylatałem baterię do 7.4V, niestety połamałem śmigła(dwa z dwóch które miałem przy sobie), poza tym w locie chrupnął sosnowy dźwigar w centropłacie, co jednak nie umożliwiło dalszego lotu i bezpiecznego sprowadzenia modelu na ziemie Zafoliowany i czekający na podróż: Co do zefira Z, to brakuje mi już tylko drugiego dzwonka
Diakon Opublikowano 25 Maja 2008 Opublikowano 25 Maja 2008 Fajnie go odpicowałeś . Czekam na Zwillinga.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.