Patryk.M Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Witam W mojej głowie rodzi się pomysł na samolot lecz mam problem :cry: Niestety nie wiem jak połączyć 2 serwa od lotek tak aby na raz można było skręcać nimi na przemian tak aby samolot skręcał :oops: Przepraszam jeżeli nie zwięźle napisany temat ale nie wiedziałem jak to ująć :rotfl: Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Połączyć obydwa serwa do jednego kanału w odbiorniku przy pomocy tzw. kabla Y. Mozna go kupić, lub jeszcze łatwiej zrobić samemu. Rysunki znajdziesz tu, na forum. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 A czy przypadkiem Ci chodzi ci o deltę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Witam W mojej głowie rodzi się pomysł na samolot lecz mam problem :cry: Niestety nie wiem jak połączyć 2 serwa od lotek tak aby na raz można było skręcać nimi na przemian tak aby samolot skręcał :oops: Przepraszam jeżeli nie zwięźle napisany temat ale nie wiedziałem jak to ująć :rotfl: Pozdrawiam Chodzi ci o to, żeby serwa działały w dwie strony? To skomplikowane. Potrzebujesz kabel typu Y http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p2153,rozgaleziacz-y-v-kabel-krotki-jr040-pelikan Potem podłaczasz serwa do niego i patrzysz jak to działa. Jeżeli oba serwa dalej pracują tak samo, sprawdzasz ile masz pieniędzy w portfelu. Na pewno za mało... Bierzesz głęboki wdech, odkładasz portfel, bierzesz śrubokręt. Podchodzisz do serwa i z wielkim bólem serca... Odkręcasz orczyk, zdejmujesz go i przekładasz o 180*. Drugi sposób to stara szkoła serwisantów telewizorów.... Bierzesz serwo i całe, razem z orczykiem obracasz o 180*. :twisted: I już masz załatwioną sprawę. A jeżeli boisz się tych zaawansowanych technicznie rozwiązań, i potrzebujesz wyrafinowanej technologii - idziesz do sklepu i kupujesz "odwracacz serwa", który wpinasz w jedną z odnóg kabelka Y. Jeżeli masz bardziej zaawansowaną aparaturę i więcej kanałów, możesz też dać każde serwo na dwa kanały i zmiksować je ze sobą. Potem wystarczy tylko jeden z kanałów odwrócić rewersem. To trudne i skomplikowane, ale wierzę, że dasz radę... 8) A jeżeli chcesz Deltę - czyli raz lotki, raz wysokość to zostawię sprawę koledze Instruktorowi, który już poruszył tę sprawę. Chleba odbierać nie będę. (czyt. pisać mi się nie chce) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.M Opublikowano 1 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi :jupi: P.S.Wszyscy dostają pomógł :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 żeby nie zakładać nowego tematu , podepnę się ze swoim problemem tutaj . kupiłem dwa nowe serwa jak na foto : i chcę je zastosować do lotek . żeby nie kupywać kabla "Y" pomyślałem że polutuję poprostu kable przy okazji je wydłużając odpowiednio . przy serwach wygląda to tak : a tak kable z serw zchodzą się do kabla wtyczki : problem w tym że pojedyńczo , na osobnych kanałach serwka pracują idealnie , natomiast po połączeniu ich w parę potrykają parę razy od max do max wychyłu lub mniej i potem zero odzewu , w tym momencie nie działają też pojedyńcze serwa na reszcie kanałów . wszystkie są podpięte pod ori komplet futaba F14 . coś źle polutowałem ? coś innego nie teges ? o co kaman ? baaardzo proszę o pomoc :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Być może coś źle polutowałeś, serwa mają być równolegle. Co na tych zdjęciach mamy oglądać? W szczególności na trzecim: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Być może coś źle polutowałeś, serwa mają być równolegle. Co na tych zdjęciach mamy oglądać? W szczególności na trzecim chciałem pokazać że kolory na pewno nie sa pomylone , brąz to brąz itp.itd. wydaje mi się że właśnie są równolegle polutowane a jednak nie gadają jak powinny . dodam że odbiornik i serwa są zasilane z koszyczka 4xAA po 1,35v każdy i na osobnych kanałach śmiga 6 serw na raz ( aparatura rozbudowana ) i jest ok a mój wynalazek nawet sam na jednym kanale nie działa :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Pokaż zdjęcie całego połączenia z daleka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 jeśli ma pomóc to proszę bardzo : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Wygląda to na słabe akumulatory w zasilaniu. Dwa serwa jednocześnie biorą tyle prądu, ze spadek napięcia baterii powoduje, iż pozostałe kanały też nie działają w tym momencie. Spróbuj na mocniejszym zasilaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomnow95 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 On napisał że nie działa tylko 2 serva na jednym kanale, a na osobnych działa 6. Może odbiornik ma ograniczenia prądowe na jeden kanał? :crazy: Albo za ciniutkie kabelki i serva nie dostają tyle prądu ile potrzeba? Opor jest tym większy ile mniejszy jest przekrój przewodnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 nie działa tylko 2 serva na jednym kanale, a na osobnych działa 6 dokładnie , i to wszystkie w jednym momencie . odbiornik raczej nie ma ograniczenia bo u brata działały standartowe serwa futaby połączone w ten sposób , tylko ze przez ori Y kabelek . zgupiałem totalnie po tym lutowaniu bo pojedyńczo te serwka też śmigały elegansio . kabelki dałem telefoniczne , cieniutkie żeby masy nie dokładać do modelu niepotrzebnej , grubsze mogą pomóc ? te ori kable serw i kable Y też są dość cieniutkie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 dokładnie , i to wszystkie w jednym momencie .6 działa, a 2 nie - czyli zasilanie ok.Co pozostaje? L u t o w a n i e Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Moim zdaniem nie jest to wina ani odbiornika, ani kabli. Albo zle zostalo to polutowane, albo jakims dziwnym sposobem przez ta ingerencje w serwa beda one nadawaly sie do utylizacji. Mi swojego czasu dosc drogie serwo hiteca ( hs 81) po 2 miesiacach nieuzywania zaczelo wariowac i nie moge wyjasnic, dlaczego. Jesli jest taka mozliwosc radzilbym rozebranie calego ukladu i sprawdzenie, jak pojedynczo serwa dzialaja bez zadnych przedluzaczy. Jestem prawie pewien, ze nadal beda wariowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 rozlutowałem układ i podłączyłem serwa osobno jak na foto działają bez zarzutu , elegancko , bez drgań czy innych dziwactw . natomiast po połączeniu w Y bez dodawania kabli ( celem wyeliminowania złych kabelków ) jak na foto ( całość na ori kabelkach ) serwka nie działają , tak samo jak na przedłużaczach , wariują i zakłuca się w tym momencie praca innych kanałów . mój wniosek - akurat ten model serwa nie nadaje się do pracy w parach . szkoda . dokupie jeszcze jedno serwko mini i lotki zrobię na bowdenach . dzięki wszystkim za podpowiedzi . pozdrawiam - darek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Szczerze mowiac nie slyszalem jeszcze o takich cudach, aby dany model serwa nie nadawal sie do laczenia w pary. Sprobuj jeszcze przedluzyc kable przy pomocy orginalnych przedluzaczy uniwersalnych bez laczenia serw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomnow95 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Moze byc to co mowilem t tej sytuacji. Odbio nie podaje na tenkanal tyle pradu ile potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Szczerze mowiac nie slyszalem jeszcze o takich cudach, aby dany model serwa nie nadawal sie do laczenia w pary. ja też pierwszy raz mam taką sytuację , dziwne ... Odbio nie podaje na tenkanal tyle pradu ile potrzeba sprawdzałem pod wszystkimi dostępnymi kanałami , wszedzie to samo :| dzisiaj sprawdze jeszcze na ori Y kablu od brata , u niego działały dwa standarty spięte przez ori Y , z ta właśnie apką . zastanawia mnie tylko dlaczego lutowane nie gada , za dużo cyny na złączach czy za mało ? kable nie były pozamieniane czy coś w tym stylu :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pppd Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Moze byc to co mowilem t tej sytuacji. Odbio nie podaje na tenkanal tyle pradu ile potrzeba. A co ma odbiornik do podawania prądu? Przecież piny zasilania i masy w chyba wszystkich odbiornikach są zwarte więc prądu podaje tyle co dostaje z pakietu/BECa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.