Jump to content

Połączenie Serwomechanizmów


Patryk.M

Recommended Posts

Witam

W mojej głowie rodzi się pomysł na samolot lecz mam problem :cry:

Niestety nie wiem jak połączyć 2 serwa od lotek tak aby na raz można było skręcać nimi na przemian tak aby samolot skręcał :oops:

 

 

Przepraszam jeżeli nie zwięźle napisany temat ale nie wiedziałem jak to ująć :rotfl:

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 45
  • Created
  • Last Reply

Witam

W mojej głowie rodzi się pomysł na samolot lecz mam problem :cry:

Niestety nie wiem jak połączyć 2 serwa od lotek tak aby na raz można było skręcać nimi na przemian tak aby samolot skręcał :oops:

 

 

Przepraszam jeżeli nie zwięźle napisany temat ale nie wiedziałem jak to ująć :rotfl:

Pozdrawiam

Chodzi ci o to, żeby serwa działały w dwie strony?

To skomplikowane. Potrzebujesz kabel typu Y

http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p2153,rozgaleziacz-y-v-kabel-krotki-jr040-pelikan

 

Potem podłaczasz serwa do niego i patrzysz jak to działa. Jeżeli oba serwa dalej pracują tak samo, sprawdzasz ile masz pieniędzy w portfelu. Na pewno za mało... Bierzesz głęboki wdech, odkładasz portfel, bierzesz śrubokręt.

Podchodzisz do serwa i z wielkim bólem serca... Odkręcasz orczyk, zdejmujesz go i przekładasz o 180*. :P

 

Drugi sposób to stara szkoła serwisantów telewizorów.... Bierzesz serwo i całe, razem z orczykiem obracasz o 180*. :twisted:

 

I już masz załatwioną sprawę.

 

A jeżeli boisz się tych zaawansowanych technicznie rozwiązań, i potrzebujesz wyrafinowanej technologii - idziesz do sklepu i kupujesz "odwracacz serwa", który wpinasz w jedną z odnóg kabelka Y.

 

Jeżeli masz bardziej zaawansowaną aparaturę i więcej kanałów, możesz też dać każde serwo na dwa kanały i zmiksować je ze sobą. Potem wystarczy tylko jeden z kanałów odwrócić rewersem.

 

To trudne i skomplikowane, ale wierzę, że dasz radę... 8)

 

A jeżeli chcesz Deltę - czyli raz lotki, raz wysokość to zostawię sprawę koledze Instruktorowi, który już poruszył tę sprawę.

Chleba odbierać nie będę. :)

 

 

(czyt. pisać mi się nie chce)

Link to comment
Share on other sites

żeby nie zakładać nowego tematu , podepnę się ze swoim problemem tutaj .

 

kupiłem dwa nowe serwa jak na foto :

Dołączona grafika

i chcę je zastosować do lotek .

żeby nie kupywać kabla "Y" pomyślałem że polutuję poprostu kable przy okazji je wydłużając odpowiednio .

przy serwach wygląda to tak :

Dołączona grafika

 

a tak kable z serw zchodzą się do kabla wtyczki :

Dołączona grafika

 

problem w tym że pojedyńczo , na osobnych kanałach serwka pracują idealnie , natomiast po połączeniu ich w parę potrykają parę razy od max do max wychyłu lub mniej i potem zero odzewu , w tym momencie nie działają też pojedyńcze serwa na reszcie kanałów . wszystkie są podpięte pod ori komplet futaba F14 .

 

 

coś źle polutowałem ? coś innego nie teges ? o co kaman ?

baaardzo proszę o pomoc :cry:

Link to comment
Share on other sites

Być może coś źle polutowałeś, serwa mają być równolegle.

 

Co na tych zdjęciach mamy oglądać?

W szczególności na trzecim

chciałem pokazać że kolory na pewno nie sa pomylone , brąz to brąz itp.itd.

wydaje mi się że właśnie są równolegle polutowane a jednak nie gadają jak powinny .

dodam że odbiornik i serwa są zasilane z koszyczka 4xAA po 1,35v każdy i na osobnych kanałach śmiga 6 serw na raz ( aparatura rozbudowana ) i jest ok a mój wynalazek nawet sam na jednym kanale nie działa :cry:

Link to comment
Share on other sites

Wygląda to na słabe akumulatory w zasilaniu. Dwa serwa jednocześnie biorą tyle prądu, ze spadek napięcia baterii powoduje, iż pozostałe kanały też nie działają w tym momencie. Spróbuj na mocniejszym zasilaniu.

Link to comment
Share on other sites

On napisał że nie działa tylko 2 serva na jednym kanale, a na osobnych działa 6. Może odbiornik ma ograniczenia prądowe na jeden kanał? :crazy: Albo za ciniutkie kabelki i serva nie dostają tyle prądu ile potrzeba? Opor jest tym większy ile mniejszy jest przekrój przewodnika.

Link to comment
Share on other sites

nie działa tylko 2 serva na jednym kanale, a na osobnych działa 6

dokładnie , i to wszystkie w jednym momencie .

 

odbiornik raczej nie ma ograniczenia bo u brata działały standartowe serwa futaby połączone w ten sposób , tylko ze przez ori Y kabelek .

zgupiałem totalnie po tym lutowaniu bo pojedyńczo te serwka też śmigały elegansio .

 

kabelki dałem telefoniczne , cieniutkie żeby masy nie dokładać do modelu niepotrzebnej , grubsze mogą pomóc ?

te ori kable serw i kable Y też są dość cieniutkie .

Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem nie jest to wina ani odbiornika, ani kabli. Albo zle zostalo to polutowane, albo jakims dziwnym sposobem przez ta ingerencje w serwa beda one nadawaly sie do utylizacji.

 

Mi swojego czasu dosc drogie serwo hiteca ( hs 81) po 2 miesiacach nieuzywania zaczelo wariowac i nie moge wyjasnic, dlaczego.

Jesli jest taka mozliwosc radzilbym rozebranie calego ukladu i sprawdzenie, jak pojedynczo serwa dzialaja bez zadnych przedluzaczy.

Jestem prawie pewien, ze nadal beda wariowac.

Link to comment
Share on other sites

rozlutowałem układ i podłączyłem serwa osobno jak na foto

Dołączona grafika

 

działają bez zarzutu , elegancko , bez drgań czy innych dziwactw .

 

natomiast po połączeniu w Y bez dodawania kabli ( celem wyeliminowania złych kabelków ) jak na foto ( całość na ori kabelkach )

Dołączona grafika

 

serwka nie działają , tak samo jak na przedłużaczach , wariują i zakłuca się w tym momencie praca innych kanałów .

 

mój wniosek - akurat ten model serwa nie nadaje się do pracy w parach . szkoda .

dokupie jeszcze jedno serwko mini i lotki zrobię na bowdenach .

 

dzięki wszystkim za podpowiedzi . pozdrawiam - darek .

Link to comment
Share on other sites

Szczerze mowiac nie slyszalem jeszcze o takich cudach, aby dany model serwa nie nadawal sie do laczenia w pary.

ja też pierwszy raz mam taką sytuację , dziwne ...

 

Odbio nie podaje na tenkanal tyle pradu ile potrzeba

sprawdzałem pod wszystkimi dostępnymi kanałami , wszedzie to samo :|

dzisiaj sprawdze jeszcze na ori Y kablu od brata , u niego działały dwa standarty spięte przez ori Y , z ta właśnie apką .

 

zastanawia mnie tylko dlaczego lutowane nie gada , za dużo cyny na złączach czy za mało ? kable nie były pozamieniane czy coś w tym stylu :|

Link to comment
Share on other sites

Moze byc to co mowilem t tej sytuacji. Odbio nie podaje na tenkanal tyle pradu ile potrzeba.

A co ma odbiornik do podawania prądu? Przecież piny zasilania i masy w chyba wszystkich odbiornikach są zwarte więc prądu podaje tyle co dostaje z pakietu/BECa.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.