ali1983 Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 witam. potrzebuje jasnej odpowiedzi: mam silnik, który przy zasilaniu 3S pracuje na śmigle (stałym) 8x4 potrzebuję to zamienić na śmigło składane. rozstaw pinów kołpaka to 45mm. w związku z tym pytanie jakie kupić śmigło??? celuję w 7x4, ale mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 6x4 najlepszym wyborem będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 mam silnik, który przy zasilaniu 3S pracuje na śmigle (stałym) 8x4 potrzebuję to zamienić na śmigło składane. rozstaw pinów kołpaka to 45mm. Jako posiadacz 1 śmigła składanego (słownie jednego) polecam kupić 8x4.Też miałem taki dylemat i okazało się, że akurat śmigło 9x5 z Hobbyking uwzględnia rozstaw kołpaka (właśnie 45-50mm). Ponieważ 1 przypadek (nawet sprawdzony) nie musi potwierdzać reguły, liczę na opinie innych - byleby nie były wyssane z palca :? A właśnie, skąd taka opinia - jakich śmigieł dotyczy? 6x4 najlepszym wyborem będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Hubert 45 to prawie 2 cale, więc odliczając te dwa cale, wychodzi śmigło 6x4? jak da śmigło składane 8x4, to silnik przecież się zagotuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Hubert 45 to prawie 2 cale, więc odliczając te dwa caleA jak odliczyli już w fabryce i po odliczeniu nazwali ?Chyba jasno się wyraziłem, że ja o takim przypadku piszę. Ty tylko gdybasz, czy widziałeś choćby 1 (słownie jedno) takie śmigło, gdzie trzeba samemu odliczać - to napisz konkret przeciwko mojemu jedynemu (pisemnie 1szt). Naprawdę to mnie ciekawi, bo miałem w życiu 2 szt składanych śmigieł (tego pierwszego już nie mam, to nie sprawdzę). Czy oznaczenie łopatek uwzględnia rozstaw kołpaka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomnow95 Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zależy jakiej firmy. Miałem 2 śmigła składane 10na5, jedno aeronauta a drugie graupnera. Jedna łopatka aeronauta było dłoższa o ponad 6mm! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 6mm ale gdzie tam jeszcze do cala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 1 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 ooops nie sprecyzwoałem się na początku: łopatki będą graupnera. chyba lepiej jak silnik będzie pracował z mniejszym śmigłem niż z za dużym??? z braku laku raz zastosowałem 9x6 (stałe) i po locie to się silnika dotknąć się mogłem. latałem też na 7x5 i było oki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 To i ja się wbiję.Jakie tanie śmigło składane z kołpakiem do guppego? Silnik emax 2822 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Długość śmigła składanego jest podawana przez producenta po uwzględnieniu mocowania (np. Graupner dolicza 3cm, Aero-naut 3,5cm). Czyli np. śmigło 18x8"/45,5x20cm, ma długość 18" po dodaniu 3,5 cm. Czyli jedna łopatka ma dł. 21cm, dwie 42 +3,5cm łącznik łopatek. Wszystkie te dokładne wymiary można znaleźć na stronach producentów śmigieł. A wogóle, to łatwo to sobie zmierzyć miarką (to do Cimka-najpierw zmierz, pomyśl, a później dawaj rady i nie wprowadzaj w błąd). pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Teraz dla mnie już wszystko jest jasne. PS Dziękuję Ci bubu2 - właśnie wróciłeś mi wiarę w sens tego forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomnow95 Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 6mm ale gdzie tam jeszcze do cala6 mm na jednej łopatce co daje razem 12mm na śmigle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 A co jak by założyć takie same śmigła? Znaczy sie stale bylo 9x5 to i składane założyć tych samych rozmiarów? Czy wtedy silnik miałby wieksze obciążenie, podobnie jak ze śmigłem większym o to 35mm(średnica piasty Smigla składanego)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 A co jak by założyć takie same śmigła? Znaczy sie stale bylo 9x5 to i składane założyć tych samych rozmiarów? Czy wtedy silnik miałby wieksze obciążenie, podobnie jak ze śmigłem większym o to 35mm(średnica piasty Smigla składanego)?Na zdjęciu suwmiarka ustawiona na 9" i 3 śmigła oznaczone jako 9"Jak widać APC jest idealne, GWS za duży, a składanemu z Hobbyking trochę brakuje (rozstaw mocowania 39mm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 czyli wg bubu2 wychodzi śmigło stałe 8cali = 20,32cm i teraz 20,32 - 30 mm (graupner) = 17,32cm 17,32 / 2,54 = 6,81 cala czyli 7 cali ale kołpak ma 45 mm to można 6,5 cala? dobrze kombinuję??? hm z tym, że nie widzę 6,5x4 graupnera jest takie coś: http://abc-rc.pl/p/65/1317/smiglo-lopatki-6-5x4-smiglo-skladane--smigla-skladane-lopatki-smigla-i-akcesoria.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 dobrze kombinuję???Moim zdaniem zupełnie źle.Kupuj składane oznaczone tak, jak stałe, które chcesz mieć. Chcesz stałe śmigło o rozmiarze 8x4" zastąpić składanym - kupuj składane nazwane 8x4" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Źle kombinujesz. Zrób tak, jak mówi (pisze) hubert-tata. Taki sam rozmiar jak stałego. Chyba, że masz łącznik dwa razy dłuższy od ok. 3cm., wówczas o jeden cal mniej. Ale aż takich łączników nie kupisz. Jeszcze raz powtórzę-długość śmigła podana przez producenta uwzględnia istnienie w kompletnym śmigle łączników ok. 3cm. (dokładne dane na stronie producenta. Są tam tabele) i długość jest równa łopatkom plus łącznik. Przecież hubert zrobił nawet piękną fotkę. Polecam łopatki uznanych producentów, którzy oprócz rozmiarów podają na łopatkach swój znak firmowy i się tego nie wstydzą. To samo dotyczy śmigieł stałych. Na cytowanej fotografii hubertowej widać, że chińskie cale są różne, to samo dotyczy pewnie skoku. Łopatek z Twej fotografii (link do sklepu) nie znam i obawiam się, że są raczej do zabawek niz modeli loniczych. Ale mogę się mylić. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 aha. no to tak. ze sklepu gdzie będę się zaopatrywał mam do wyboru: aero cam carbon 8x4 za 29zł (mocowanie 3,1mm) graupner 7,5x4 za 22zł (mocowanie 2,1mm) graupner 8x4,5 za 26zł (mocowanie 2,1mm) kołpak bez problemu zamienię bo są z ośkami 2 i 3 mm. tylko która średnicę ośki wybrać - czy to ma jakieś znaczenie??? chodzi oczywiście o oś łopatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Nie mam dostepu do mojego warsztatu (urlop) ale zdaje sie, ze w przypadku Graupnera lopatki od rozmiaru 9x5 sa przykrecane grubszymi (M3?) srubami. Sa tez szersze w miejscu gdzie sie je mocuje. Kupujac kolpak powinienes wiedziec jakie najwieksze lopaty bedziesz chcial (mogl w zaleznosci od uzytego silnika) zalozyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Witam Do mojego EasyGlidera zakupiłem silnik Turnigy SK 35-30 1100K, do którego na HK zalecają śmigło 10×5. Teraz przy okazji większych zakupów zamierzam kupić dedykowany do EG oryginalny kołpak, ale nie bardzo wiem jakie łopaty dobrać, ponieważ nie wiem czy ten kołpak ma rozstaw standardowy czy nie. Nie chciałbym aby grzał się silnik i regulator, z drugiej strony z kolei nie chciałbym stracić na ciągu. Kolega Ładziak zastosował dwa lata temu do podobnego zestawu łopaty 11×6 i po locie jak możemy wyczytać elementy były lekko ciepłe. Gdzie indziej znowu znalazłem sprzeczne informacje wyczytałem że silnik przegrzewał się na śmigle 9×6, znowu gdzieś tam że śmigło 10×6 jest za duże lepiej dać 9×6. Będę wdzięczny za pomoc, ponieważ powoli zaczynam się gubić w tym wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.