Skocz do zawartości

Wykańczanie Płata z forniru

mnich

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zacząłem kończyć motoszybowiec. Płat jest ze styropianu krytego fornirem topolowym. Nie mogłem zostawić go bez malowania, ponieważ jest już wiekowy i fornir ma odbarwienia.

prysnąłem go na początek podkładem pod akryl samochodowy ale struktura forniru jest bardzo wyraźna.

Jak wykończyć go w tej technologii aby płat był gładki albo przynajmniej w miarę gładki?

Czy jest jakaś szpachla w aerozolu, która wypełniła by ten fornir?

Opublikowano

Super, o to mi właśnie chodziło.

Dzięki.

Mam jeszcze jedno pytanie nie związane z tematem. Właśnie wróciłem z domowej modelarni gdzie malowałem laminatowy kadłub. Na laminat dałem podkład i jadę akrylowym białym lakierem samochodowym. Niestety jest sporo malutkich dziurek :evil: tak jakby lakier w tych miejscach nie chciał przystać do podkładu. Pytanie może banalne, ale ja to robię pierwszy raz. Co z tym zrobić? Szpachla?

Opublikowano

i zrobisz cieżko strasznie z "filerem" skrzydło

dobre efekty dają stare technologie japonka, cellon, szlifowanie, cellon, szlifowanie, ...

na to lakier akrylowy wychodzi naprawdę lekko

Opublikowano

i zrobisz cieżko strasznie z "filerem" skrzydło

dobre efekty dają stare technologie japonka, cellon, szlifowanie, cellon, szlifowanie, ...

na to lakier akrylowy wychodzi naprawdę lekko

Przyznam się, że myślałem o japonce. Ale nigdy jeszcze nią nie robiłem i chciałem zrobić coś bardziej nowoczesnego.

Na razie szlifuje płaty i jak doszlifuję do forniru to podejmę decyzję co dalej.

Pomóżcie mi tylko z tym kadłubem.

Co robić?

Opublikowano

Nowoczesne nie znaczy zawsze lepsze :wink:

kadłub trudno powiedzieć czy sito w laminacie czy żle położony podkład czy lakier "zoczkował" nie widząc tego co się stało

Opublikowano

kadłub trudno powiedzieć czy sito w laminacie czy żle położony podkład czy lakier "zoczkował" nie widząc tego co się stało

Stawiam na "sito w laminacie" . Ciezko bedzie cos z tym zrobic. Mozna szlifowac, malowac do znudzenia a i tak bedzie widac. Mozna sie bawic w zatykanie kazdej dziurki ale czy to ma sens?

Nie wiem czy to strasznie widac. Ja bym zostawil, chyba ze Cie to strasznie razi.

Opublikowano

Super, o to mi właśnie chodziło.

Dzięki.

Mam jeszcze jedno pytanie nie związane z tematem. Właśnie wróciłem z domowej modelarni gdzie malowałem laminatowy kadłub. Na laminat dałem podkład i jadę akrylowym białym lakierem samochodowym. Niestety jest sporo malutkich dziurek :evil: tak jakby lakier w tych miejscach nie chciał przystać do podkładu. Pytanie może banalne, ale ja to robię pierwszy raz. Co z tym zrobić? Szpachla?

Czym kolega lakieruje. Lakier, pistolet natryskowy,odwadniacz, sprężarka cz lakier w puszce nabity pod ciśnieniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.