tom-ek Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Wlasnie dostalem poczta plany. Spore arkusze zostaly zlozone i wsuniete do dosc malej koperty, co spowodowalo dosc grube i niezbyt ladne zgiecia. Chcialbym je jakos wygladzic i zrolowac do tuby. Macie na to jakis prosty patent, nie odksztalcajacy rysunku na zgieciach? Moze po prostu prasowanie zelazkiem przez jakis material? Z gory dzieki za wszelkie sugestie. Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Jak mniemam, chodzi o plany na zwyklym papierze. Jesli nie byly drukowane na drukarce laserowej badz powielane na kopiarce i jesli papier nie jest zbyt cienki, mozna zelazkiem, zwiekszajac stopniowo temperature. Problem w tym, ze papier potrzebuje do wyprostowania dosyc wysokiej temperatury, wiec trzeba mocno uwazac, by nie przedobrzyc - wowczas papier szybko zolknie. Dla pewnosci mozna przykryc plan dodatkowa kartka papieru. Mocnych zalaman i zgniecen sie w ten sposob do konca nie usunie, ale arkusze powinny dac sie wyrownac. Jednak zdecydowanie mniej agresywna metoda jest rozlozenie arkuszy planow na rownej powierzchni (stol), obciazenie ich na przyklad ksiazkami i pozostawienie w tym stanie na jakis czas. Albo po prostu reklamowac plany, odsylajac je z powrotem do sprzedawcy i proszac o przysylke zamiennikow w stanie nie naruszonym (przeciez istnieja koperty A4 z tekturowa wkladka i tekturowe tuby do wysylki dokumentow). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom-ek Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Plany kupilem od prywatnej osoby na ebayu wiec reklamacja raczej odpada. Z reszta plany sa w swietnym stanie jesli chodzi o wydruk czy czystosc arkuszy. Tylko te zgiecia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Ksero i je skopiuj w skali 1:1. Te kilka smug po zgięciach przeżyjesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Tak, rowniez polecam taka metode. Niedawno w ten sposob uratowalem projekt domu z 1938 roku-papier byl tak kruchy, ze rwal sie w rece. Po skserowaniu, poza tym ze to nie orginal, jest jak nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom-ek Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Jako ze nie mam w domu miejsca zby rozlozyc plany pod obciazeniem na dluzszy czas, na razie nawinalem je dosc ciasno na sztywna tube i mam nadzieje ze to troche pomoze. W miedzyczasie rozejrze sie rzeczywiscie za jakims punktem ksero obslugujacym duze formaty. Jesli efekt prostowania nie bedzie zadowalajacy to zrobie kopie jak radzicie. Takie proste rozwiazanie, a ja juz zelazko chcialem wyciagac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Też nabyłem plany. Przyszły w kopercie A4 ala mocno poskładane. Szybowiec 3m. Jeden arkusz ma 1,8m drugi 1,5m. Bez prostowania poszedłem na ksero i w miejscach gdzie były bardzo mocne zagięcia mam teraz tylko niewielkie wyszarzenia w miejscu załamań. Kompletnie to nie przeszkadza. Ale UWAGA. Ksero musi być dobre i bardzo dokładnie przylegać do planów. Za pierwszym razem na kopii wyszły krzywizny. Więc takie nawinięcie na pewno wyprostuje nieco plan i będzie OK. Ksero to koszt jakieś 15zł więc nie wiem czy warto się tak męczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.