Jump to content

Prostowanie planow

tom-ek

Recommended Posts

Wlasnie dostalem poczta plany. Spore arkusze zostaly zlozone i wsuniete do dosc malej koperty, co spowodowalo dosc grube i niezbyt ladne zgiecia. Chcialbym je jakos wygladzic i zrolowac do tuby. Macie na to jakis prosty patent, nie odksztalcajacy rysunku na zgieciach? Moze po prostu prasowanie zelazkiem przez jakis material?

Z gory dzieki za wszelkie sugestie.

Tomek

Jak mniemam, chodzi o plany na zwyklym papierze. Jesli nie byly drukowane na drukarce laserowej badz powielane na kopiarce i jesli papier nie jest zbyt cienki, mozna zelazkiem, zwiekszajac stopniowo temperature. Problem w tym, ze papier potrzebuje do wyprostowania dosyc wysokiej temperatury, wiec trzeba mocno uwazac, by nie przedobrzyc - wowczas papier szybko zolknie. Dla pewnosci mozna przykryc plan dodatkowa kartka papieru. Mocnych zalaman i zgniecen sie w ten sposob do konca nie usunie, ale arkusze powinny dac sie wyrownac.

Jednak zdecydowanie mniej agresywna metoda jest rozlozenie arkuszy planow na rownej powierzchni (stol), obciazenie ich na przyklad ksiazkami i pozostawienie w tym stanie na jakis czas.

Albo po prostu reklamowac plany, odsylajac je z powrotem do sprzedawcy i proszac o przysylke zamiennikow w stanie nie naruszonym (przeciez istnieja koperty A4 z tekturowa wkladka i tekturowe tuby do wysylki dokumentow).

Jako ze nie mam w domu miejsca zby rozlozyc plany pod obciazeniem na dluzszy czas, na razie nawinalem je dosc ciasno na sztywna tube i mam nadzieje ze to troche pomoze. W miedzyczasie rozejrze sie rzeczywiscie za jakims punktem ksero obslugujacym duze formaty. Jesli efekt prostowania nie bedzie zadowalajacy to zrobie kopie jak radzicie. Takie proste rozwiazanie, a ja juz zelazko chcialem wyciagac :)

Też nabyłem plany. Przyszły w kopercie A4 ala mocno poskładane.

Szybowiec 3m. Jeden arkusz ma 1,8m drugi 1,5m.

Bez prostowania poszedłem na ksero i w miejscach gdzie były bardzo mocne zagięcia mam teraz tylko niewielkie wyszarzenia w miejscu załamań.

Kompletnie to nie przeszkadza.

Ale UWAGA. Ksero musi być dobre i bardzo dokładnie przylegać do planów.

Za pierwszym razem na kopii wyszły krzywizny.

Więc takie nawinięcie na pewno wyprostuje nieco plan i będzie OK.

Ksero to koszt jakieś 15zł więc nie wiem czy warto się tak męczyć.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.