sionziom Opublikowano 13 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Po dłuższej przerwie związanej z kupnem aparatury i innych dupereli budowa postąpiła do przodu a to jej wyniki (kilka zdjęć jest z telefonu :rotfl: , przepraszam za jakość ale chyba lepiej niech są niż by ich nie było w ogóle ). A i jeszcze jedno na zdjęciach nie widać mocowania skrzydła ale są wklejone w kadłub 2 nakrętki i w skrzydła 2, skrzydła mocowane są na śruby nylonowe 4mm. a teraz z aparatu :jupi: Model już prawie gotowy do lotu, wyposażenie w środku, trza tylko go zabarwić i czekam na spray'e jak już pomaluję to dam zdjęcia, oblot planowany na 2 dzień wakacji. Nie wiem tylko czy zdążę go pomalować (na początku oblot miał być 1 dnia wakacji ale to boże ciało więc lepiej nie ryzykować życia takiej machiny, niektórzy sami się przekonali że w boże ciało nie warto latać :mrgreen: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Całkiem fajny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqo Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 kształtów nabiera ale statecznik coś krzywo wygląda, popraw póki jeszcze możesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 13 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Dzięki starałem się żeby był ładny, ale cały jego urok pokaże się po pomalowaniu. :rotfl: darqo, na ostatnim zdjęciu tylko go położyłem na skrzydłach dlatego się tak wydaje, ale wszystko jest prosto robione do "linijki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqo Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 nie żebym się czepiał ale 7 zdjęcie od końca coś innego pokazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 13 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Jeszcze raz powtarzam wszystko starałem się robić dokładnie i było mierzone, ale nigdy zdjęcia do końca prawdy nie pokazują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 witam!!!bardzo jestem ciekaw jaka będzie waga do lotu gotowego modelu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Niestety - statecznik krzywy także względem kadłuba. I to widać na innych zdjęciach. Zrób dokładne pomiary kątów i odległości. Znajdziesz na forum rysunki, jak mierzyć model. Poza tym - przód zjechany zdrowo. Na zdjęciach od przodu widać krzywiznę szlifu. To nie wygląda za ładnie, a maskowanie tego szpachlą doda sporo zbędnych deko... Maskowałeś dziureczki, a doły zostały. :wink: Tylny garb i owiewka, też jeszcze do poprawki - jakim papierem szlifujesz? Może jest za ostry lub za delikatny? Załatw sobie dobrą i równą kostkę do szlifowania, z zaciskami do wymiany papieru. Dźwigary skrzydeł też pofałdowane i to nie jest wina zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 To jest ten spit ze 100 stron planów?? http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1184450 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Skrzydła nie są pofałdowane. Natarcie jest jeszcze nie przyklejone, a do klejenia skleiłem taśmą żeby dobrze przylegało ale jak zdjąłem taśmę jest prosto może potem wstawię zdjęcie. Dobrze, postaram się poprawić ten statecznik, a czy mógłby mi pan bardziej podpowiedzieć gdzie szukać tych rysunków ? P.S. Tak to ten spitfire Waga coś koło 700-800 g a powierzchnia nośna to około 24 dm2. Chyba nie tak źle w modele sklepie jest spitfire 990 mm rozpiętości i waży 1,1 do 1,3 kg i o dziwo lata, kto nie wierzy to ma tutaj I jeszcze jedno pytanko, jak mogę wyprostować statecznik :?: , suszarką, czy odkleić węgiel i wkleić jeszcze raz i ustawić na prosto ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Dalsze postępy prac: Na razie bez podwozia, podparty na korku Atrapy chłodnic oleju i węglowe popychacze lotek Skrzydełko wraz z mocowaniem lotki Takie tam z aparaturą :mrgreen: I całość Model jest gotowy do lotu, oblot chyba będzie niepomalowanym żeby w razie kraksy nie tracić farby. Wyprostowałem statecznik, i takie pytanie jakie wychylenia (ile stopni) ustawić na oblot ? A bym zapomniał, jeszcze kółeczko ogonowe muszę dorobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MICHAL_1100 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Na razie bez podwozia, podparty na korku To jeszcze nie oblatany, a Ty już otworzyłeś szampana :wink: ? Model jest gotowy do lotu, oblot chyba będzie niepomalowanym żeby w razie kraksy nie tracić farby. Najładniejszy myśliwiec WWII chcesz ulotnić w takim stanie? Bez kamuflażu? Nie rób mi tego :? . Poświęciłeś modelowi kilka godzin pracy, nie psuj sobie zamierzonego finału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 MICHAL_1100 napisał: Najładniejszy myśliwiec WWII chcesz ulotnić w takim stanie? Bez kamuflażu? Nie rób mi tego . Poświęciłeś modelowi kilka godzin pracy, nie psuj sobie zamierzonego finału. A nawet i kilkanaście godzin pracy poszło, no właśnie mi też szkoda go oblatywać bez farby, ten pierwszy lot jest najładniejszy, a zawsze farby można dokupić A z tym że najładniejszy to się zgadzam w 1000%, po prostu kocham ten samolot, w przyszłości zamierzam zrobić 2,6 metrową makietę, z silnikiem 4 taktowym, klapami itp. To będzie dopiero się nazywał Spitfire Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MICHAL_1100 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 A z tym że najładniejszy to się zgadzam w 1000%, po prostu kocham ten samolot, w przyszłości zamierzam zrobić 2,6 metrową makietę, z silnikiem 4 taktowym, klapami itp. To będzie dopiero się nazywał Spitfire I wcale nie musi pochodzić z DeAgostini :devil:... Więc czekamy na kamo. A ja na plany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Co do wychyleń to zrób tak: ustaw na 10mm w górę i w dół , do tego Expo 50-60% . Expo da Ci mniejszą czułość drążków w położeniu neutrum. Drugie ustawienie to 15mm i takie samo Expo. To wszystko zrób przełączane funkcją D/R. Jeżeli okaże sie że 10mm jest za mało to przełączysz D/R na +/- 15mm. U mnie to się sprawdzało doskonale nim opanowałem obloty a i teraz przy oblocie swoich projektów/popierdółek tak robię i jest bez niespodzianek. Wysoka trawa (taka bardzo wysoka) pomaga przy niefortunnych lądowaniach. Jak nie czułem się pewnie co do lądowania to lądowałem w takiej właśnie wysokiej trawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Bardzo dziękuję panie Sławku, już klikam pomógł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Bardzo dziękuję panie Sławku, już klikam pomógł. Zamiast "pomógł" kliknij fotę po oblocie Oczywiście szczęśliwym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zapraszam na oblot koleżankę ona ma zdolności do robienia fotek, to coś na pewno wstawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MICHAL_1100 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Pewnie fotkę koleżanki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 A ja przyczepię się do mocowania skrzydła. Czy te metalowe "nakrętki" są po prostu wklejone w depron? Jeżeli tak, to powodzenia... Poza tym, wydaje mi się że są one wklejone odwrotnie. Powinny być tak, aby wkręcając śrubę "wbijały" się w materiał (np. sklejkę) a nie z niego wyrywały. Mam nadzieję, że wiesz, co mam na myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.