szewo Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Dysponuje może ktoś z kolegów tutorialem jak lutować złącza gold? Dysponuję tanią lutownicą pistoletową - i próbuję zlutować goldy dla połączenia z pakietami 4100. Nie jest lekko.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Jest to bardzo proste: -Najpierw umieść golda np.w imadle,lub zrób dziurkę w deseczce i wsadź tam golda. -Wlej trochę cyny do golda(~do połowy) i podgrzewaj cały czas -Wsadź kabelek,trzymając go mocno i powoli zabierz lutownicę od golda. -Trzymaj aż cyna zrobi się twarda -i Gotowe Dobrze by było jakbyś zabezpieczył to rurką termokurczliwą,bo inaczej łatwo zrobisz zwarcie dotykając + z -(czerwony kabel z czarnym) Mam nadzieje że pomogłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Na goldy wymyśliłem sobie fajny sposób, pewnie jest łatwiejszy. Łapie Golda w 3cią rękę (taki stojak), ten otwór boczny mam tak aby był łatwo dostępny i tam wsuwam cynę a od góry grzeje lutownicą, jak sie mocno nagrzeje gold i cyna będzie tam w stanie ciekłym wsadzam przewód ten co chce przylutować ale cały czas grzejąc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Najpierw umieść golda np.w imadle,lub zrób dziurkę w deseczce i wsadź tam golda. próbowałeś tego kiedyś ? - ja wiem że nie bo metalowe szczęki imadła natychmiast odbiorą cale ciepło z golda. ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kjuba13 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Ja robiłem w imadle. Nie było problemu, ale robiłem to lutownicą kolbową. Mała rada: Jeśli masz w goldzie zastygniętą cynę to łatwiej jest ją roztopić dając na grot lutownicy wcześniej trochę cyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Kolbową ? to są narzędzia do lutowania rynien- nie złącz elektrycznych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kjuba13 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 http://allegro.pl/podwojna-stacja-lutownicza-2w1-kolba-hotair-852a-i1400940114.html Tym bym rynien chyba nie polutował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szewo Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Dzięki koledzy, problem mój polega chyba na tym, że średnica kabelka od pakietu i golda który mam są praktycznie takie same i nawet bez cyny w środku nie jest lekko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Ja mam metalowe szczęki i nie ma problemu,zawsze tak lutuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Dziś właśnie lutowałem goldy do nowego akumlatora.Najpierw odizolowałem ok 3 mm kabelka i lekko skręciłem wystające przewody.Obracając golda wpalcach wcisnąłem go na wystające druty.Zawsze kilka z nich wystaje ale nie ma co się tym przejmować .Lutowałem GOLDY 2mm na nieco grubsze przewody.Potem już cyna i grzanie lutownicą.Lutuję przez boczny otwór . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szewo Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 .Potem już cyna i grzanie lutownicą.Lutuję przez boczny otwór . Te otwory są mikroskopijne....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Nie taki małe .skoro cyna sobie wchodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 - Odizolowujesz przewód na ok 4mm - Pobielasz. Po pobieleniu powinna wyglądać mniej-więcej tak: Zakryta cała miedź, ale jak najmniej lutowia - Strzelasz z wiatrówki w zeszyt 100k w twardej oprawie(format dowolny) - w otwór po śrucie wsadzasz golda - w otwór w goldzie wkładasz grot lutownicy - między grot lutownicy a powierzchnię golda wpychasz tinol. Powinien łatwo chwycić się ścianki. Dalej prowadzisz tak, żeby "oblepić" lutowiem całą powierzchnię otworu - bez wyjmowania grotu przykładasz pobielony przewód do otworu. Dobrze jest przytrzymać chwilę(2-3s) przewód nad otworem zaraz obok grotu, żeby się trochę podgrzał. Wyjmując grot wkładamy przewód. Jeśli "skleił" się dobrze zostawiamy, jeśli zrobił się zimny lut przykładamy grot jeszcze na chwilę. Przejście między lutowiem w goldzie w przewód powinno być gładkie - kiedy lutowie się zestali wyjmujesz przewód z goldem z otworu i zostawiasz na kilka minut do wystygnięcia Jeśli lutujesz baterię, to pamiętaj, żeby nigdy nie był odizolowany więcej niż jeden przewód. Nie odizolowujemy drugiego przewodu zanim nie obkurczymy termokurczki na pierwszym Nie używaj cyny, bo bez dodatkowego topnika nic nie zlutujesz, lepszy jest tinol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szewo Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Adamie, wielkie dzięki. Wiedziałem, że ta wiatrówka mi się na coś przyda w modelarstwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacred Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 dodam, że dobrze jest użyć topnika, np. kalafonii (przyda się do pobielania i ogólnie, fajnego zlutowania ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Ja goldy lutuje zawsze w imadle jak Lukasz. Tylko najpierw przed zalutowaniem golda nalezy na kabel zalozyc koszulke termokurczliwa, po lutowaniu naciagnac na golda i nagrzac np. Nad kuchenka. Ja juz kilka razy zapomnialem o tej koszulce i musialem rozlutowac, bo chociaz moglem teoretycznie zalozyc taka o grubszej srednicy, to ona po nagrzaniu dalej bylaby luzna i nie spelniala swojej funkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Ja goldy lutuje zawsze w imadle jak Lukasz. Tylko najpierw przed zalutowaniem golda nalezy na kabel zalozyc koszulke termokurczliwa, po lutowaniu naciagnac na golda i nagrzac np. Nad kuchenka. Ja juz kilka razy zapomnialem o tej koszulce i musialem rozlutowac, bo chociaz moglem teoretycznie zalozyc taka o grubszej srednicy, to ona po nagrzaniu dalej bylaby luzna i nie spelniala swojej funkcji. Ile razy ja to miałem-z tą koszulką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Obejrzałem po raz kolejny ten filmik i zastanawiam sie jak facet polutuje np grubsze przewody do goldów 2mm ? Mój standart to właśnie goldy 2 mm i innych nie używam ,a przewody w akumlatorach zawsze są nieco grubsze. Koledzy używajcie lutowia jak najcieńszego i jeszcze mała uwaga lutujemy najpierw "dziewczynkę " i zakładamy koszulkę termokurczliwą a potem dopiero "chłopca" Zaraz pewnie znajdą się oponenci goldów 2mm ,stosuję je od zawsze i nie mam problemów z zasilaniem ,a większych prądów jak 35 A nie używam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Nie rozumiem co za różnica? Gold ma taką sama średnicę niezależnie z której strony wkłada się termokurczkę. Jeśli jest za mała to daje się większą (byle nie więcej niż 2x większą od golda). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.