a_skot Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Po bardzo długim oczekiwaniu dotarła wreszcie do mnie, nabyta drogą kupna, taka oto kamerka http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=13447 Po równie długim oczekiwaniu udało mi się w końcu przetestować ją "w powietrzu". Jako platforma użyta zastała moja łódź latająca Drake II. Głównie z tego powodu iż silnik zamocowany jest na pylonie, na skrzydle i obracające się śmigło nie wprowadza do brazu zakłóceń. Pierwotnie planowałem starty ze śniegu ale wyszło jak wyszło. Tak oto zamontowana została kamerka na modelu. A oto i filmik z testowego lotu. Jakość nie powala, ale od takiego obiektywu jaki zastosowano w kamerce też i wymagać zbyt wiele nie można. Pogoda też nie sprzyjała. Nieco później wyszło słoneczko i zniknęło zamglenie. Niestety nie doładowana do końca bateria nie pozwoliła na nagranie lądowania w trybie "on board" :oops: Zaletą kamerki jest jej waga i łatwość montażu w różnych modelach. Powtórzę testy w nieco lepszych warunkach z naładowaną do pełna baterią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SP-LUK Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 atutem tej kamery jest jej masa , mozna montować gdziekolwiek , np na ogonie , moj model lecial z 2-ma takimi + FCO2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrp Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Jarku, taka podpowiedź, moze się przyda - moja kamerka po zakupie bardzo krótko działała. Po kilku lotach (rozładowaniach i naładowaniach) czas jej pracy się wydłużył z kilku do kilkunastu minut. To chyba nietypowe dla lipoli, ale - liczy sie efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 ... moja kamerka po zakupie bardzo krótko działała. Po kilku lotach (rozładowaniach i naładowaniach) czas jej pracy się wydłużył z kilku do kilkunastu minut. Fakt. Problemem jest określenie czy bateria jest w pełni naładowana. Kamerka nie sygnalizuje tego w żaden sposób Sprawdzę, tytułem eksperymentu, czy po dorobieniu stosownego kabelka da się ją łądować ładowarką do li-poli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SP-LUK Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 robiłem raz test na parapecie , zostawilem wlaczona , po 45 min wylaczylem i wszystko było . czyli 45 min moja nagra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudy1989 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 A ja mam taki problem w locie nagrywa mi tylko 2-4 minuty. Może za zimno jest. W domu zostawiłem na pół godziny włączone to się wszystko nagrało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SP-LUK Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 zauwazylem ,ze ponizej + 5 st SD zaczynaja swirowac , tym bardziej ze to leci , wiec odczywalna jest nizsza.... maly lipol w niskiej temp tez szybko pada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-arek- Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Witam. Miałem do czynienia z wieloma kamerkami tego typu i w każdej najsłabszym ogniwem był akumulator. W temperaturze powyżej 10 stopni jeszcze jako tako działał i można było nagrywać bez dodatkowego zasilania, kiedy temperatura spadała to zaczynały się problemy. Powodem jest mała pojemność akumulatora i dodatkowe "chłodzenie" w czasie lotu. Jedynym rozwiązaniem jest zastosowanie dodatkowego zasilania. Robiłem to na dwa sposoby: Wypuszczałem kabelek z mini wtyczką z kamery i zasilałem bądź z dodatkowego akumulatora o pojemności 500-700mAh albo łączyłem z zasilaniem odbiornika - wygodniejsze rozwiązanie (brak dodatkowego obciążenia). Akumulator z kamery demontowałem Po tej modyfikacji kamery pracowały bezproblemowo i ograniczeniem była pojemność kart. Porównując jakość filmów nagranych kamerkami tego typu to wydaje mi się, że kamera breloczek robi najlepsze jakościowo filmy. Testowałem z Fly Cam One oraz Turnigy - wszystkie modele jakie się ukazały. Obecnie zamieniłem jakość SD na HD, co pociągnęło za sobą zwiększenie masy i gabarytów ale na korzyść nieporównywalnie lepszej jakości. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 A czy ten film to coś lepszego od zwykłego gum cam czy key cam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudy1989 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Raczej to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfone Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 A ja mam taki problem w locie nagrywa mi tylko 2-4 minuty. Może za zimno jest. W domu zostawiłem na pół godziny włączone to się wszystko nagrało. Ja mam tak samo, lecz muszę powiedzieć, że czasami nagra mi 6 minut lotu, czasem 3 minuty, albo pare sekund lub się zawiesi... :wink: A czy ten film to coś lepszego od zwykłego gum cam czy key cam? To jest raczej key cam wersja 8? Tutaj gość ładnie wszystko poopisywał, warto poczytać kto nie zna strony. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-arek- Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Jeszcze uzupełnienie do mojego wcześniejszego postu. Karty które dołączone są do kamer również stwarzają problemy - ich prędkość zapisu pozostawia wiele do życzenia. Miałem takie przypadki kiedy zasilanie kamerki zmodyfikowałem a film się przycinał, wymiana karty rozwiązywała problem. Najlepiej kamerkę kupić bez karty i dokupić kartę lepszej jakości. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yagi Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 ja zeby niemiec problemu z gumcam'em (720x480) zostawialem na ladowanie (ladowarka sieciowa) na 4-5h na natepny dzien z pola wracalem z pelna karta 2gb...tak do -5'C nie zauwazylem duzego spadku wydajnosci (wczesniej ladowalem przez USB komputera i czesto po 2-3min pracy sie wylaczala - mimo iz byla nieraz do komputera tez podlaczona po pare godzin), niewiem czy to regula czy moze wyjatek ale takie zauwazylem zaleznosci, co wiecej znajomy podrzucil mi podbno niesprawna (nie wlaczala sie) a jak sie okazalo wystarczylo ja na ladowarke sieciowa na noc zostawic rano bez problemu "wstała" i nagrywala... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.