Skocz do zawartości

Gasnący silnik

TOMEK.CEKALA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam pytanie.Dlaczego silnik gaśnie jeśli model ustawie pionowo w górę.______________________________________________________________________________________Pozdrawiam Tomek .

Opublikowano

mam JBA 91 :) nieźle nawet się spisuje, sporo mocy ma, jak Ci gaśnie spróbuj odkręcić mieszkankę i do pionu, musisz to powtórzyć kilka razy- metoda prób i błędów. Piona

Opublikowano

Jeszcze jedno jaki olej używa się do konserwacji i czy trzeba rozbierać cały silnik.

do konserwacji używam Afterun, nie rozbierałem do tego silnika :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może jeszcze komuś innemu się przyda, mi kiedyś kilka razy gasł silnik przy locie w górę i nie mogłem zrozumieć o co chodzi, aż w końcu okazało się że przy jakimś twardszym lądowaniu rurka zasysająca paliwo z baku(ta z obciążnikiem) zakrzywiła się jakoś niefortunnie do góry przez co po przechyleniu baku zasysało się powietrze :)

Opublikowano

Witam wszystkich mam pytanie.Dlaczego silnik gaśnie jeśli model ustawie pionowo w górę.

Przed regulacją sprawdź podłączenie wężyków. Wężyk zasilający i "tłumikowy" mogą być odwrotnie podpięte.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Najczęściej zdarza się to przy odpalaniu "z palca", kiedy nastąpi zapłon a moment obrotowy nadany ręczne jeszcze nie zdąży przerzucić tłoka przez GZP. Silnik zaczyna "chodzić do tyłu"

Przy odpalaniu za pomocą rozrusznika praktycznie się to nie zdarza.

Z tym zjawiskiem mieli często do czynienia miłośnicy motocykli z "kopniakiem" :D

Opublikowano

Jeśli masz kołpak to unikaj lewych obrotów i uważaj na to!

Jak silnik odbija na lewe obroty to może luzować się śruba mocująca śmigło i w efekcie w końcu odkręci się całkowicie i śmigiełko odfrunie.

Piszę to ku przestrodze.

Opublikowano

Ja ostatnio zjawisko zapalania w przeciwnym kierunku wykorzystywałem do zapalania silnika w kierunku właściwym. Obracałem w palcach kołpaczek w prawą stronę, silnik odbijał i zapalał w lewą stronę, tu filmik, niestety kiepskiej jakości.

Opublikowano

Mnie co prawda nie zdarzyło się żeby się śmigło odkręciło, ale jesli to się stanie to tylko wtedy gdy silnik zapali w stronę niewłaściwą - co oznacza że pęd powietrza będzie dociskał śmigło do silnika i nie pozwoli mu odlecieć, poza tym silnik kręcący się "niewłaściwie" ze względu na konstrukcję nie rozkręci się do maksymalnych obrotów a po odkręceniu się śmigła na 99% zgaśnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.