Chriss Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Witam, jako że już samolotami pasażerskimi latałem 6 razy to nie dowiedziałem się dlaczego podczas lądowania i startowania może też nie mozna mieć zamkniętych tych "rolet" na okna? Wie to ktoś może, bo bardzo mnie to interesuje. Oraz czemu przy lądowaniu i starcie nie można rozbić zdjęć itp i niemożna mieć włączonych rzeczy elektronicznych, pomijając zegarki oczywiście ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Oraz czemu przy lądowaniu i starcie nie można rozbić zdjęć itp i niemożna mieć włączonych rzeczy elektronicznych, pomijając zegarki oczywiście ? Używanie rzeczy elektronicznych wiąże się z zakłóceniami przyrządów w samolocie, jest komunikat na ten temat z resztą, natomiast dlaczego nie można mieć zamkniętych rolet to pierwsze słyszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pppd Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 nie dowiedziałem się dlaczego podczas lądowania i startowania może też nie mozna mieć zamkniętych tych "rolet" na okna? Wie to ktoś może, bo bardzo mnie to interesujePowód jest bardzo prosty. Rolety mają być otwarte dlatego, żebyś widział co się dzieje za oknem i np. w przypadku pożaru lewego silnika nie chciał ewakuować się na lewą stronę. Z podobnego powodu wygasza się światło w kabinie w czasie startu/lądowania w ciemnościach, aby Twoje oczy przyzwyczaiły się do ciemności i żebyś lepiej widział co się dzieje na zewnątrz. Natomiast co do urządzeń elektronicznych to powodów jest tak na prawdę kilka, bo nikt nigdy nie udowodnił, że nawet telefony mogą mieć wpływ na działanie systemów pokładowych. Gdyby tak było to wystarczyłoby nadać jako bagaż główny walizkę pełną uruchomionych telefonów aby zakłócić działanie elektroniki w samolocie. Tu znów chodzi o to, abyś 'kontrolował' sytuację, a nie bawił się mp3, aparatem itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Natomiast co do urządzeń elektronicznych to powodów jest tak na prawdę kilka, bo nikt nigdy nie udowodnił, że nawet telefony mogą mieć wpływ na działanie systemów pokładowychNigdy nie słyszałeś zakłóceń w radiu, kiedy ktoś rozmawia przez telefon komórkowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pppd Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Umówmy się, że jednak moje radio jest nieco inne niż to w samolocie. I czy słyszałeś o konkretnym przypadku w którym telefon zakłócił systemy pokładowe? 50% pasażerów włącza telefon natychmiast po przyziemieniu i jakoś piloci mogą nadal porozumiewać sie z kontrolą lotów. Z reszta kilka linii lotniczych udostępniło możliwość rozmów przez komórki na pokładzie i nic sie z tego powodu nie stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 http://www.tvn24.pl/0,1656057,0,1,wyslany-sms-tez-zakloca-prace-urzadzen,wiadomosc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pppd Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Wybacz ale to chyba jakiś żart, pokaż raport w którym oddziaływanie zostało udowodnione, a nie tekst będący mieszanka Faktu i katastrofy smoleńskiej. Już samo stwierdzenie, że ILS dziala na podobnej długości fal jak GSM jest idiotyczne bo w takim razie 110-130MHz jest podobne do 1GHz i więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Problem z GSM bierze się stąd (nie tylko przecież elektronika w samolocie ale także i w szpitalach) że nikt tak naprawdę nie jest wstanie zbadać każdej możliwej kombinacji. Nikt nie udowodnił również w badaniach wpływu tych urządzeń na instrumenty tu- pokładowe samolotu które z pewnością badane i zabezpieczane są na taką ewentualność ale przede wszystkim nikt nie udowodnił absolutnego braku ich wpływu. I to drugie staje się wyjściem dla - dmuchania na zimno. Niestety tak jest że nie wszystko do się zbadać w warunkach laboratoryjnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pppd Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 I dokładnie jest tak jak Marcin mówi. Ja nigdzie nie powiedziałem, że nie mają wpływu.. bo nikt się nie odważy tak powiedzieć ze względu na konsekwencje. Ja mówię jedynie, że nie zostało to udowodnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekB. Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 W jednym z odcinków Pogromców Mitów na Discovery sprawdzali właśnie wpływ telefonów komórkowych (czy jakiś innych urządzeń telekomunikacyjnych) na działanie przyrządów pokładowych w samolocie, w końcu wyszło tak, że nic co normalnie ludzie w samolotach używają nie przeszkadza w jakiś sposób awionice samolotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Witam, jako że już samolotami pasażerskimi latałem 6 razy to nie dowiedziałem się dlaczego podczas lądowania i startowania może też nie mozna mieć zamkniętych tych "rolet" na okna? Wie to ktoś może, bo bardzo mnie to interesuje.żebyś wiedział kiedy zacząć klaskać W jednym z odcinków Pogromców Mitów na Discovery sprawdzali właśnie wpływ telefonów komórkowych (czy jakiś innych urządzeń telekomunikacyjnych) na działanie przyrządów pokładowych w samolocie, w końcu wyszło tak, że nic co normalnie ludzie w samolotach używają nie przeszkadza w jakiś sposób awionice samolotuno właśnie nie pamiętam czy jednak nie stwierdzili pewnych małych zakłóceń.z podobnych powodów (dmuchanie na zimne) jest zakaż używania telefonów na np. stacjach paliw. Umówmy się, że jednak moje radio jest nieco inne niż to w samolocie. I czy słyszałeś o konkretnym przypadku w którym telefon zakłócił systemy pokładowe? 50% pasażerów włącza telefon natychmiast po przyziemieniu i jakoś piloci mogą nadal porozumiewać sie z kontrolą lotów. ale nie ma ryzyka rozbicia się.Z reszta kilka linii lotniczych udostępniło możliwość rozmów przez komórki na pokładzie i nic sie z tego powodu nie stało.z telefonami w locie jest jeszcze taki problem, że jak już jesteś daleko od komórki, to telefon zaczyna nadawać z pełną mocą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 razor, co do uzywania na stacjach paliw to chodzi o ładunek elektrostatyczny.. zeby podczas tankowania nie podpalic benzyny i czegos nie wysadzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 no na pewno nie chodzi tu o zakłócenie stacji nadawczo/odbiorczych na stacji w każdym razie i na to i na tamto nie ma dowodów że tak jest i że tak nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 razor, co do uzywania na stacjach paliw to chodzi o ładunek elektrostatyczny.. zeby podczas tankowania nie podpalic benzyny i czegos nie wysadzic Możesz rozwinąć temat związku tel. komórkowego z ładunkiem elektrostatycznym? Pytam bo nie wiem, a zaciekawiło mnie to. and Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcimek Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Witam! Raczej będzie to indukcja, nie elektrostatyka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 gdzies na discovery tez bylo.. nie wiem czy smash lab czy pogromcy mitow czy jak..ale naelektryzowany czlowiek dotknal pistoletu do tankowania i sie dystrybutor zapalil.. po tej rurze.. druga akcja byla tez z naelektryzowanym czlowiekiem ale dzieki swetrowi lub dresowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Indukcja i tel. kom. ma sens. Ale w czym ma się cokolwiek indukować i co się ma jeszcze wydarzyć, żeby na przeciętnej stacji przełożyło się to na wybuch? Kolega pisał o elektrostatyce, więc coś musi wiedzieć na ten temat - nauka idzie do przodu, technika też, ciężko śledzić wszystkie dziedziny na bieżąco, więc liczę, że czegoś nowego się dowiem. and Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 gdzies na discovery tez bylo.. nie wiem czy smash lab czy pogromcy mitow czy jak..ale naelektryzowany czlowiek dotknal pistoletu do tankowania i sie dystrybutor zapalil.. po tej rurze.. druga akcja byla tez z naelektryzowanym czlowiekiem ale dzieki swetrowi lub dresowi Rozumiem. Teraz tylko wystarczy wyjaśnić jak się elektryzuje człowieka lub dres (a może dresa też?) telefonem komórkowym rozmawiając jednocześnie przez tenże. I dlaczego nie zakazuje się tankowania w swetrach i dresach, a rozmów przez tel. kom. tak? No i raczej nie chodzi o elektryzowanie swetra telefonem przez pocieranie, bo trudno się pociera telefonem, jednocześnie przez niego rozmawiając. Nic już tego nie rozumiem. and Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zwykłe skojarzenie... Ktoś zobaczył, jak tankujący gada przez komórkę, dotyka wlewu paliwa - WHOOOMP... "GAŚNICA!? GDZIE GAŚNICA!?" Czyli komórka winna... :wink: Tak się właśnie rodzą Miejskie Opowieści. :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pppd Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 hah, a zaczęło się od prostego pytania na które już dawno odpowiedź została udzielona Ciekawe do czego jeszcze przejdziemy od tych nieszczęsnych okien ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.