Skocz do zawartości

Aparatura Lanyu 4ch 27hz

sławek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nikt widzę nie odważył się opisać aparatury z chińskich popularnych na Alledrogo zestawów serii TW-7xx a że jestem posiadaczem takiego ustrojstwa to może moja opinia komuś się przyda.

Zacznijmy od wad

-pasmo 27hz jest to bardziej samochodowe ale nie spotkałem się z problemami w locie (zasięg,zakłócenia...) więc nie wiem czy to wada.

-chyba tak na prawdę jedyny problem z takim pasmem to dokupienie odbiornika na 4 kanały (gdyby orginalny uległ ziemi :) )

-brak gniazda na kabelek do symulatorów (ale z drugiej strony nikt na takim radiu nie zrobi modelu trudnego i skomplikowanego by pilot wymagał treningu przed monitorem)

-wykończenie nadajnika to coś pomiędzy ESKAYem a radyjkami zabawkowymi (ale nie jest rażąco złe)

Zalety

-posiada rewersy i trymery na wszystkich kanałach

-posiada mixer delta

-łatwość zmiany MODE (jeśli chcemy zachować mixer po zmianie mode z fabrycznego wystarczy zamienić miejscami 4 kabelki na płytce -szczegóły zainteresowanym na priv)

-gniazdo ładowania aku nadajnika

-zasięg wystarczający -nie powiem dokładnie jaki ale latając nawet szybkim depronowym jetem nic się nie działo tak że można uznać TEORETYCZNIE że do 300m powinno być ok

-lekki odbiornik

Mam te LANYU od chyba 3 lat i nie mam jak na razie żadnych problemów ,a że czasami można je dostać w cenie około 60zł po rozbitkach (nadajnik i odbiornik) to jako tańszą alternatywę od ESKAYA mogę polecić mniej zasobnym w portfele początkującym .Przypomnę tylko że największą moim zdaniem wadą jest problem z dokupieniem drugiego odbiornika.

PS ostatnio widzę że w modelach TW-7xx zaczynają się pojawiać takie apki na 2,4 ghz !

Opublikowano

Tak ,potwierdzam działa u mnie już ze dwa lata .Dla porównanie w eskayu szarpało mi serwami podczas lotu a w tym lanyu mimo że mam lutowaną antenkę takie rzeczy się nie zdarzyły .

Opublikowano

Uszanowanie.

Moje doświadczenie z tymi aparaturami jest niewielkie. Posiadam cztery samoloty serii TW, z tego dwa od zeszłego roku. Oba na 35 MHz . Najpierw kupiłem Corsair-a czterokanałowego lecz z braku umiejętności dokupiłem Cessnę trzy kanałową do nauki pilotażu. Zaraz na początku był problem bo nadajnik padł. Włączyłem go na lotnisku gdy jeden z modelarzy miał jeszcze włączony swój nadajnik. Odstęp kanałów = 1. Może się sprzęgły? Nie wiem. Grunt to to, że poszedł do gwarancyjnej naprawy i od tej pory nie mam problemów. Przelatane kilkanaście ładowań, Cessną, (bo Corsair-em nie czuję się jeszcze pewnie, choć też oblatany) bez problemów. Zasięg jak dla mnie spory. Do granicy rozpoznawalności. Samolocik niewielki ale miałem kłopoty z określeniem jego kształtu. Blisko linia wysokiego napięcia, a i tak 200 m było na bank. Latałem też z kamerką 1,2 GHz. Lot bez problemów nie licząc kłopotów z utrzymaniem prawidłowego toru lotu, kamerka z baterią ważyła tyle co akumulator, a była umieszczona centralnie na płacie skrzydła. Model podskakiwał i ciężko się prostował lecz reagował prawidłowo na moje poczynania. A mimo moich skromnych umiejętności jakoś udało się wylądować w całości. Zamierzam wykorzystywać kamerkę do lotu „na monitor” a podobno przy radiach 2,4 GHz kamery o tej częstotliwości sprawiają kłopoty. Poza tym niższe częstotliwości zaczynają być „ciche”, może więc te aparatury dla początkujących (jak ja) będą tanią alternatywą.

Przecież samoloty giną a aparatury zostają, jak tylko ocaleje odbiornik.

Pozdrawiam Roman

Opublikowano

Mam na części taką aparaturę może ktoś chce coś kupić na zapas prócz odbiornika ale moja chyba 35mhz jest tak pisało na allegro jak kupowałem ale na papierku od kwarców pisze 27 więc nie wiem.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Sory że tak odświeżam temat ale mam pytane odnośnie tej apki.

To będzie moja pierwsza aparatura, więc czy taka będzie w miarę dobra?

http://abc-rc.pl/p/81/2502/rc-aparatura-lanyu-6ch-2-4ghz-mode-2--hity-cenowe-gwarancja-najlepszej-ceny.html

Wygląda na tanią ale nie wiem czy nie warto dorzucić 60zł i kupić hobby king 6ch.

chciałem też polatać na symulatorze ale może jakiś tani depronowy wolnolot to zastąpi.

Proszę o opinię.

Opublikowano

Aparatura to najważniejszy element w całym modelarskim wyposażeniu. Lepiej kupić ją raz, droższą, ale pewną, niż kupić tanio, wkurzać się na nią i tracić modele i co roku rozglądać się za następną.

Na pewno HK6 byłaby lepszym wyjściem, ale nawet ona nie jest warta szczególnego polecenia.

Najlepiej się jeszcze trochę wstrzymać i kupić przyzwoitą aparaturę z komputerem "prawdziwym" na pokładzie, a nie tylko z kostką pamięci.

Wiem, że dla nastolatka to wydaje się koszmarnym wydatkiem, ale jest do osiągnięcia. Choć może wymagać to cierpliwości.

Najlepszym wyjściem byłoby odłożenie chociaż z 300zł. Możesz też szukać okazji na giełdach - nie musi to być koniecznie nowa aparatura i to 2,4GHz choć to modnie wygląda.

Może równie dobrze być używana, markowa, 35MHz z drugiej/trzeciej ręki.

Np. MX-12 czy jakaś Turnigy, Sanwa, Hitec itp.

Akurat zakup aparatury to ten moment, gdzie trzeba się poważnie zastanowić co wybrać z oferty rynkowej i z czym warto się przespać.

Tu pośpiech i emocje są najmniej wskazane. To nie jest silniczek za 30zł, który się wymienia przy byle okazji.

Wiem, że oferty kuszą bo takie jest ich zadanie. A tobie się wydaje, że to wielki wydatek na twoje kieszonkowe, ale tu naprawdę łatwo utopić cenne pieniążki w impulsywnym zakupie.

A potem się męczyć i ponosić dodatkowe koszty.

Naprawdę poważnie się zastanów, czy nie poczekać jeszcze z miesiąc, dwa i kupić dobry sprzęt, który wystarczy na kilka lat i do różnych modeli.

Zapamiętaj sobie życiową radę:

Jak masz mało pieniążków, to nie stać cię na tandetę. Bo w ogólnym rachunku kosztuje o wiele drożej, niż jednorazowy "drogi" zakup dobrej jakości.

Opublikowano

AdamS - jak dobrze trafisz w kurs dolara, to Turnigy 9x kupisz już za 220 zł!. Nową z Hobby King. Mi się udało, i jestem przeszczęśliwy, że nie latam już na HK 2.4 Ghz

Opublikowano

Myślę że zrobię tak jak radzicie, a co do tej aparatury t9x to potrzebował bym jakiś poradnik lub chociaż manual po polsku.

Narazie znalazłem tę http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=8992 chciałbym właśnie żeby w zestawie był odbiornik.

z tego co wywnioskowałem to teraz na nią bym zapłacił 157zł +wysyłka?

"A propos" to jaka jest cena wysyłki z tego sklepu oraz z kont oni to wysyłają?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.