-==PEGAZ==- Opublikowano 31 Lipca 2007 Opublikowano 31 Lipca 2007 wiesz ... corsa to samochod ... ale nie każdy samochód to corsa ... Tu chodzi konkretnie o nadajnik Multiplex Cockpit.
Bonczek Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Witam! Ja w zeszłym roku przerzuciłem sie z vg600 na Optica i jestem bardzo zadowolony Co prawda syntezy nie mam, ale nie jest problemem zakupienie modelu z nią Ja jestem z Optica zadowolony, jak dotychczas spełnia wszystkie moje wymagania. Pozdrawiam!
obara Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Bonczek, pisz konkretnie co przemawia za Optic'iem. Sama ocena nic nie wnosi...
motyl Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Ja polecam MC-19 dlaczego ?? Wystarczy poszukać na forum było o tym tłoczno swego czasu
instruktor Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Marcin Ty polecasz swoja Mc 19 ,ja mam w modelarni swoją Re 9 i kolegi Mc 19 już na pierwsze" podniesienie "wolę swoją -jest sporo lżejsza ,reszta jest milczeniem :) Bartek - instrukcja do 7-mki czyli już nadajnika zaprogramowanego nie pokrywa się z jakimikolwiek ustawieniami 9-tki Jak juz wspomniałem 9 tka nie jest 7-mką z dołożonymi dwoma kanałami. Wspolnie z Chiboogim (on tez jest jej posiadaczem) zaprogramowaliśmy nasze nadajniki ale być może instrukcja mówi o jakichś niuansach o których nie wiemy
motyl Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 instruktor, dobrze wiesz że jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził. każd aaparatura ma swoje ZA i PRZECIW i każdy z nas ma inne odczucia co do aparatury:D
obara Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Jak to mowia... wazne zeby "za" nie przyslonily "przeciw". Szkoda mieszac w glowie kolegom. Obiektywnie trzeba stwierdzic, ze Cockpit SX to juz radio dosc wysokiej klasy i jezeli sie Michalowi zwyczajnie podoba, to niech je kupuje. Nie powinien byc niezadowolony. Optymalnie byloby, zeby sobie potrzymal w reku jedno, drugie i trzecie radio albo nawet na nich polatal, ale - coz - czasem to niemozliwe. instruktor, jesli potrafisz w 5-10 minut oprogramowac elektro szybowiec z klapami i lotkami to raczej Was tlumaczenie nie oswieci. Sa oczywiscie takie niuanse jak sterowanie proporcjonalne "motylkiem" (Crow) za pomoca "przycisku regulacji 3-D" (trzeba wprowadzac nomenklature 8)) ale da sie do tego dojsc.
motyl Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 terowanie proporcjonalne "motylkiem" (Crow) za pomoca "przycisku regulacji 3-D" Tak na zdrowy rozum to "Butterfly" działa jako hamulec i sterowany powinien być raczej drążkiem gazu
obara Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Rzecz gustu. Twoje preferencje nie musza sie pokrywac z preferencjami innych. To w sumie tylko przyklad mozliwosci.
instruktor Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Marcin to przecież normalne ze każdy bedzie chwalił swoje :) A w Re 9 można buterfly przyporządkować do pokrętła 3 D które normalnie słuzy do programowania i to sa te tzw niuanse
Bonczek Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 No dobra więc konkrety ( + optica ): √ wygodnie leży w łapkach √ obsługa jest prosta i intuicyjna (pod warunkiem że pozna się podstawowe "kombinacje" guzików) √ duży i czytelny wyświetlacz √ dobry plastik z którego został wykonany ( IMO oczywiście) √ tajemnicze niebieskie światełko ( za wiele konkurentów tym pochwalić się nie może ) √ posiada wszystkie przydatne przy pilotowaniu samolotów funkcję ( z 90% pewnie i tak nigdy się nie skorzysta) To wielki skrót zalet Optica. Osobiście szczerze polecam ten nadajnik Pozdrawiam Szczęśliwy posiadacz Optica, Maciek
Deem Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Wydaje mi się że do wyboru nadajnika powinno podchodzić się nieco z innej strony. Do niedawna używałem MX-12, teraz MC-19. O zmianie zdecydował sposób trzymania drążka i sposób wieszania na sobie (komu podczas lotu usiadł komar na nosie ten wie :wink: ). Konkretnie czym innym jest obsługa kciukiem a czym innym palcami (mam nadzieję że zostałem zrozumiany). Najpierw trzeba zdecydować czy ma to być „jeż” czy „pulpit”, a każdy sposób programowania jest trudny dopóki się go nie pozna. Nie miałem w rękach mpx`a ale przypisanie kanału do pokrętła 3D wydaje się niczym jeśli w drążku mogę mieć przełącznik, przycisk czy potencjometr. Wygodniej się chyba nie da.
pawel_244 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Kup graupnera albo mox12 albo mx-16, latamy na takich radiach i wszystko jest ok. Daj sobie spokoj z jakimis wynalazkami typu sanwa
kamil_rc Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zadaj sobie podstawowe pytanie jakimi modelami chcesz latac. Jezeli Spalinki ok. 2m i szybowce do 3m to wystarczy optic 6 a jezeli szybowce ok. 4m to juz by sie przydała aparatura przynajmniej 7-8 kanałów np. Eclipse albo MC19. U nas na lotnisku uzywamy tych aparatur i nie narzekamy
instruktor Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 "przypisanie kanału do pokrętła 3D wydaje się niczym jeśli w drążku mogę mieć przełącznik" Tutaj się z Tobą nie zgodzę ,jeżeli masz motoszybowiec z lotkami i klapami to najrozsądniejszym wyjsciem jest gaz na drązku a proporcjonalne wychylanie motylka (Ave Admin) właśnie na pokrętle 3D(digitizer jak to pięknie nazwano w instrukcji Cocpita MM) Poza tym zgadzam się z Tobą
obara Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Wydaje mi się że do wyboru nadajnika powinno podchodzić się nieco z innej strony. Do niedawna używałem MX-12, teraz MC-19. O zmianie zdecydował sposób trzymania drążka i sposób wieszania na sobie (komu podczas lotu usiadł komar na nosie ten wie :wink: ). Konkretnie czym innym jest obsługa kciukiem a czym innym palcami (mam nadzieję że zostałem zrozumiany). Z tego wzgledu Cockpit SX jest tez dobrym wyborem. W zestawie masz trzy rozne koncowki drazkow. Zarowno do latania na kciukach jak i pulpitowo. A tak dobijajac konkurencje: Futaba 9Z uzywa starego systemu operacyjnego wypozyczonego na licencji z 1984r od MPX. Pierwsza firma uzywajaca do transmisji FM (modulacji czestotliwosci) - MPX Pierwsza firma uzywajaca PCM - MPX Pierwsza firma produkujaca cyfrowe serwa - MPX Pierwsza firma, ktora wprowadzila programowane radia - tez MPX Zintegrowany skaner czestotliwosci w nadajniku to tez wymysl MPX,
Deem Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 "przypisanie kanału do pokrętła 3D wydaje się niczym jeśli w drążku mogę mieć przełącznik"Tutaj się z Tobą nie zgodzę ,jeżeli masz motoszybowiec z lotkami i klapami to najrozsądniejszym wyjsciem jest gaz na drązku a proporcjonalne wychylanie motylka (Ave Admin) właśnie na pokrętle 3D(digitizer jak to pięknie nazwano w instrukcji Cocpita MM) Poza tym zgadzam się z Tobą Jak kto lubi. Dla mnie potencjometr w drążku jest wygodniejszy niż obok. Twierdzę tylko że podstawowym wymogiem doboru nadajnika powinna być wygoda obsługi w czasie lotu a nie przed nim.
Deem Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Z tego wzgledu Cockpit SX jest tez dobrym wyborem. W zestawie masz trzy rozne koncowki drazkow. Zarowno do latania na kciukach jak i pulpitowo. Wiem że się czepiam, ale... W graupnerze można długość drążka płynnie regulować.
rogi23 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Ok, dziękuję wszystkim za podpowiedzi i cenne rady. Teraz odwiedzę kilka miejsc i potrzymam poszczególne radia. Jednak cały czas ściąga mnie w kierunku tego Cockpita Sx
MiQ27 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Wiem że się czepiam, ale... W graupnerze można długość drążka płynnie regulować. W MPX to są 3 (albo i 4) różne drążki - a w zasadzie nasadki na trzpień drążka. Też regulowane. "Kciukowe" mają na górze rozetkę, żeby się palce nie ślizgały. "Pulpitowe" są znacznie dłuższe (tak na oko ze 2 razy) i zupełnie inaczej wyprofilowane. http://www.rc-soar.com/multiplex/cockpitsx/review.htm małe zdjęcie ale coś widać. W Graupnerze chyba nie da się wykręcić drążka aż tak wysoko jak pulpitówki z SX-a (przynajmniej w moim).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.