tom4cad Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 Witam Mam do zrobienia łoże pod silnik SK5055 do Yak'a 54 z Black Horse. - Jaka powinna być odległość płaszczyzny śmigła od np krawędzi natarcia? Są jakieś wytyczne? Znając gabaryty modelu można to jakoś wykreślić? - jest na forum wątek o robieniu łoża z cięgien i płytek węglowych, nie mogę go zlokalizować, prosił bym o link. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszek-bart Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 Witam . Jedyne wytyczne to długość maski silnika . To do niej i do sposobu montażu ( mocowany za czy przed wręgą silnikową) silnika projektujesz tzw domek silnika . Tu masz link z przykładem wykonania : http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=35023&postdays=0&postorder=asc&start=0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom4cad Posted February 11, 2011 Author Share Posted February 11, 2011 Tak zgadza się, ale maskę mogę przesunąć ok 30mm w przód - tył. Czy te 30mm nie będą miały znaczenia dla właściwości "lotnych"? Mocowanie silnika z linku powyżej - no powiem, na pierwszy rzut oka, to drgania własne (masa silnika ze śmigłem na paru sztywnych prętach węglowych) powinny rozwalić mocowanie i wprowadzić model w makabryczne wibracje. A jednak działa :-) /t4c Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek:D Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 Tak zgadza się, ale maskę mogę przesunąć ok 30mm w przód - tył. Czy te 30mm nie będą miały znaczenia dla właściwości "lotnych"?Raczej nie, tym przesuwaniem w którąś ze stron po mojemu powinieneś kierować się wyważeniem. Postaraj się tak wysunąć/cofnąć silnik, aby wyważyć model bez zbędnego balastu ołowianego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.