Borik Posted February 20, 2011 Share Posted February 20, 2011 Jako że chciałbym rozpocząć przygodę z lataniem przeglądałem internet w poszukiwaniu taniego i prostego modelu, który bym mógł wykonać tanim kosztem no i natrafiłem na takie oto cudo: Hydra Wiem że nie jest łatwo pilotować taki samolot (?) ale zawsze można nim się pobawić na wodzie czy na śniegu. W całości wykonany jest z pianki pod panele podłogowe 3mm i wzmocniony prętami węglowymi. Na początek zabrałem się za wydrukowanie i sklejanie planów: Wszystko dokładnie powycinałem i zabrałem sie za sklejanie: Następnie zabrałem się za klejenie sterów do tego celu użyłem taśmy z podkładem tkaninowym (mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi) Następnie klejenie środka: No i klejenie sterów: Skończyłem na takim etapie: Całość budowy trochę trwała ale dziś dopiero znalazłem trochę czasu na założenie posta. Wiem, że nie jest idealnie ale to mój pierwszy model jaki robię sam. Mam jeszcze kilka pytań do bardziej doświadczonych: 1. Jaki silnik i regulator mam kupić do tego modelu? Najlepiej żeby był dostępny na sklep.modelarnia.pl bo będę mógł podjechać do sklepu i odejdą koszty przesyłki. 2. Czym tzn.jakim papierem wyszlifować model i czy muszę uzupełnić klejem jakieś drobne ubytki? Kleiłem to wszystko UHU por (tylko pręt węglowy wkleiłem poxipolem 3. Kwestia malowania, nie chce go malować bo pewnie jego żywot nie będzie zbyt długi ale jeśli miało by to poprawić jakoś jego właściwości lotne czy pływające to go pomaluje. Oczywiście wszelkie uwagi mile widziane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted February 21, 2011 Share Posted February 21, 2011 Budowałem i Latalem Dokladnie tym modelem. Ster kierunku kompletnie nie reaguje. To co masz zrob stale, i w srodku wstaw ruchomy ster kierunku. Ster-Lotki trzeba bedzie troche przyciąć ale to nie pogorszy właściwości lotnych. Silnik jaki mialem to emax 2822+18A regulator+3s 1300 lipol. Pływaki wypełnij pianką uszczelniajaca. Zeby lepiej sie ślizgal wystarczy dol pływaków podkleic taśma pakowa. A no i ta konstrukcje ster-lotek i sterow kierunku wzmocniłem prętami węglowymi 1,5 mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borik Posted February 21, 2011 Author Share Posted February 21, 2011 Czyli sugerujesz tak jak poniżej? Ster-Lotki trzeba bedzie troche przyciąć ale to nie pogorszy właściwości lotnych Czyli mam przyciąć ster wysokości? Dlaczego? Mam jeszcze pytanko chciałem dziś po pracy podjechać po silnik i regulator i wybrałem cos takiego: Silnik RAY CD2830/09 - Pelikan Regulator DL 22A+ - Pulso Będzie taki zestaw odpowiedni do tego modelu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebamor Posted February 21, 2011 Share Posted February 21, 2011 Dlatego, żeby podczas chodzenia nie zawadzały ci o ten dodatkowy (środkowy) ster kierunku :roll: . Co do zestawu to najlepiej taki: silnik regulator Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted February 21, 2011 Share Posted February 21, 2011 Dokladnie o to chodzi jak na foto. No i tak jak pisze Sebastian. Przy wychylani steru kierunku bedzie wadzil o ster-lotki. Ster kierunku zostaw tak jak masz tylko podetnij ster-lotki. Sa zdublowane wiec nic sie nie stanie jak beda mialy troche mniejsza powierzchnię. Pamietaj zmechanizować tylko ten środkowy. Skrajne sa bezskuteczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jary14 Posted February 21, 2011 Share Posted February 21, 2011 Sebastian dobre prawi we wszystkim - posłuchaj go :wink: Wyposażenie zaproponowane przez Ciebie jest dobre (chociaż silnik, trochę ciężkawy), ale drogie. Można trochę zaoszczędzić kupując silnik Emax'a + Regiel HW (tak jak z resztą proponował sebamor ) co jest równie dobrym rozwiązaniem 2. Czym tzn.jakim papierem wyszlifować model Generalnie małym ziarnem. A co do malowania, to polecam kolorową taśmę pakową - wystarczy kilka pasków na krzyż, a model trochę usztywniony, no i na kolorowo - a pamiętaj, że co ładnie wygląda, to i ładnie lata :wink: Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borik Posted February 22, 2011 Author Share Posted February 22, 2011 Jak myślicie czy mogę zastosować zamiast 3 serw 2? Jest to mój pierwszy model latający (poza Lamą V3). Czyli na lotki (mam nadzieje że dobrze pisze ale jak nie to mnie poprawcie) jedno serwo. Model latał by tylko góra dół i prawo lewo ale na początek to chyba by mi wystarczyło a jak go nie rozbije to dołożę serwo jak się podszkolę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stasw328 Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 Na lotki 2 serwa i mixer delta, oraz na ster kierunku 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borik Posted February 22, 2011 Author Share Posted February 22, 2011 A czy jak złącze lotki razem i dam jedno serwo to tez będzie latał? Czy będzie się wywracał na lewo lub prawo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
stasw328 Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 A ster wysokości? Jakoś w górę polecieć musi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borik Posted February 22, 2011 Author Share Posted February 22, 2011 Nie do końca się rozumiemy. Napiszę inaczej zainstalowałbym jedno serwo, które działało by tak jak te dwa z mikserem delta tylko jedno odwrócone. Jak przyjadę do domu to to rozrysuje . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cimek Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 To Ci działać panie nie będzie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebamor Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 Pierwsza i najważniejsza sprawa, to jaką masz aparaturę, bo jeśli nie da się na niej zainstalować miksera delta to raczej tym nie polatasz, no chyba że chcesz się tylko poślizgać to wystarczy jedno serwo :wink: . Tutaj masz jak musisz mieć zrobione aby móc latać: http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=6349 Z tym, że ty daj jeden ster kierunku na środku i do niego poprowadź jeden popychacz a te 2 boczne zostaw jako podpory dla górnych sterów :wink: . Link to comment Share on other sites More sharing options...
stasw328 Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 Wszystko się da http://modelmaking.pl/ires/oferta/9/84/537/ :twisted: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad65 Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 A po co tak drogo :?: http://www.rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=369 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 Musisz mieć minimum 3 serwa. 2 na lotki i 1 na kierunek. Ster-Lotki musisz miec na mikserze delta-V-tail. Jezeli nie masz takiego programu w radiu to jestes zmuszonu kupic takowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borik Posted February 27, 2011 Author Share Posted February 27, 2011 No to Hydra ma już kadłub, zamontowany silnik i przerobiłem ster kierunku tak jak radziliście. Zaraz będę wzmacniał stery prętami węglowymi 1.5mm i podłącze ster kierunku. Co do mixera to jest już on mi niepotrzebny bo wczoraj zakupiłem Turnigy 9x. Poprzednio chciałem wykorzystać radio od Lamy Esky 0404. Postaram się wstawić jakieś nowe zdjęcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 Wypełnij pływaki pianką poliuretanowa. To je wzmocni. Z waga nie bedzie tak zle ale uwazaj zeby nie zmieksztalcic pływaków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borik Posted February 27, 2011 Author Share Posted February 27, 2011 Trochę się boje do pływaków psiknąć pianką , bo boję się że je zniekształci. Masz gdzieś zdjęcia swojej Hydry? Czy jak silnik będzie troszkę wyżej to pogorszy właściwości lotne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted February 28, 2011 Share Posted February 28, 2011 Kup niskoprężna. Niestety moja Hydra nie doczekała sie fotek gdyż była zbyt szybko eksploatowana i niestety skończyła żywot na ławce... No ale z niskoprężną nie powinno być problemów. Jak silnik będzie wyżej to nic złego się nie stanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.