Wojtek I Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Zależy jak będziesz robił skrzydło (ale nie przy montażu), ale te 3 mm to mało, ja dam u siebie 10 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Ja mam zamiar żebra spiąć w pakiecik i tak je szlifować tylko że jeśli skrzydło ma być zwichrzone żebra trzeba wyśrodkować.(nie wiem czy dobrze myślę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Zwichrzone to znaczy częściowo skręcone. Natarcie leży płasko na desce montażowej, a spływ przy kadłubie leży na desce, a na końcu jest podniesione np. 10 mm. To jest zwichrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Już rozumiem. Tylko jaki jest cel tego zwichrzenia i co ono poprawia w modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Stateczność poprzeczną, jest to też sposób przesuwania oderwania się strug w stronę kadłuba, a dzięki temu model mniej dynamicznie wali się w korek (ostrzega przed zwaleniem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reiv Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Temat chyba trudny do wykonania praktycznie, raz że trzeba to zrobić jednakowo na dwóch płatach a dwa jak usztywnić odkształcony płat żeby nie wrócił do poprzedniego stanu. Czy wykonuje się to np. poprzez jakieś namaczanie woda dźwigarów i usztywnienie do wyschnięcia czy może poprzez podklejenie w tym czasie kesonu w takiej pozycji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Listwę spływu robię z deseczek(jedna od dołu, jedna od góry, a potem zamykam pola jak w kesonie) i to trzyma zwichrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 To czy jeśli zrobię spód płaski to będzie dobrzeNie będzie.Pomyliliście temat wzniosu i zwichrzenia.Nie oto chodziło Tomkowi,patrząc na jego rysunek.Nie możesz złożyć tego skrzydła na dolnej powierzchni.Możesz zlikwidować wznios ogólny pomiędzy połówkami płata,ale musisz pozostawić autonomiczny wznios każdej połówki wynikający z jej konstrukcji.Z polskiego na nasze górna płaszczyzna pozioma ,dolna się wznosi.Trzeba je składać "na plecach" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Dzięki Wojtku dokładnie o to mi chodziło tylko nie wiedziałem jak to nazwać po imieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Witam ja w swoim RWD chcę zrobić statecznik pionowy i poziomy z listewek więc jakich wymiarów według was należało by użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 A plan nie opisuje ich wymiarów? W moich modelach tej wielkości używałem listewek 6mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Niestety nie w projekcie są żebra a ja chcę zastosować konstrukcje całą z listewek gdyż jestem nowicjuszem i o wiele łatwiej będzie mi to potem wyregulować.Dzięki za pomoc. Prace jak na razie prą do przodu i tu są fotki dalszych prac. ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Witam,prace nadal powolutku idą do przodu,jedne skrzydło już prawie gotowe pozostało okleić balsą i wyciąć lotkię a i drugiemu nie wiele brakuje. Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Witam ja chciałbym cały kadłub i częściowo skrzydła okleić balsą 1mm czy to jest aby na pewno dobry pomysł jak myślicie?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 1mm za cienka, lepsza 1,5. Jaką byś nie okleił, będzie trochę cięższy... A w ogóle to dlaczego chcesz oklejać balsą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Bo model chcę okleić folią i wydaje mi się że sama folia jest delikatna i łatwo będzie pękać a w połączeniu z balsą poszycie będzie mocniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Witam ja chciałbym cały kadłub i częściowo skrzydła okleić balsą 1mm czy to jest aby na pewno dobry pomysł jak myślicie?. Zły pomysł, ma wyglądać jak oryginał czyli pod pokryciem odwzorowana konstrukcja kratownicy. Więc nie kombinuj tylko kryj folią albo papierem japońskim wtedy możesz malować w/g wybranego konkretnego przykładu. Jednak jeśli tego nie robiłeś jeszcze to polecam folię. Srebrną też można dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Reda Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Ale będzie cięższe Możesz okleić balsą ale nie całościowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Dzięki posłucham rad bardziej doświadczonych kolegów i okleję modelik tylko folią. I prosił bym że byście pisali jeśli coś wam się nie podoba w moim modelu wtedy będę mógł poprawić to co zwaliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Panowie, a czy te skrzydła się nie złożą do góry albo na dół? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.