acrolucky Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 pewnie się złożą, jak dźwigara nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 pewnie się złożą, jak dźwigara nie będzie Na fotce widać, że sa dxwigary, jakieś takie 'cienkie" ale są :mrgreen: Chyba chciałes powiedzieć, że złożą się jesli nie będzie łącznika skrzydeł - bagnetu (?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Ja bym nie wklejał tych rozpórek między dźwigary, tylko między żebrami zadeklował je przynajmniej z jednej strony balsą 1,5mm... A bagnet tak czy siak bezwzględnie i zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Zrobię tak jak radzicie między dzwigary dam wypełnienie sklejkę 1mm.Wymiary dzwigara 4x5mm (takie są w planie)a łączniki będą zrobiona ze sklejki 6mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Sklejka przesada, wystarczy balsa. A jak masz obawy, to zadekluj obustronnie. Z zapasem, potem elegancko balsę wyrównasz do poziomu dźwigarów i pod folią będzie wyglądać jak szerszy dźwigar. A wzmocnienie i usztywnienie będzie cacy, kosztem znikomego przyrostu wagi. Pamiętaj tylko, żeby te pokrywki miały włókna poziomo, wzdłuż dźwigarów... Pamiętaj tylko, żeby te pokrywki miały włókna pionowo, prostopadle do dźwigarów... Przy skrajnych (i zewnętrznych, i wewnętrznych) żebrach powklejałbym też balsowe ze 2mm narożniki trójkątne do natarcia i spływu (w sumie 8szt.), tylko zawsze włóknami równolegle do swobodnego boku trójkąta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 żeby te pokrywki miały włókna poziomo, wzdłuż dźwigarów... Jeżeli piszesz o wypełnieniu między pasami dźwigarów, to chyba się przejęzyczyłeś. Pasy dźwigara w przypadku łączenia balsą zawsze łączy się w taki sposób, żeby włókna były prostopadłe do pokrycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Ależ oczywiście! Pokręciłem, ale kicha. Dzięki Kojocie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Oczywiście wszystko zrobię zgodnie z waszą instrukcją na pewno te zabiegi poprawią sztywność skrzydeł bo jak na razie są dość wiotkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Oczywiście wszystko zrobię zgodnie z waszą instrukcją na pewno te zabiegi poprawią sztywność skrzydeł bo jak na razie są dość wiotkie. Aleś Ty niecierpliwy... skrzydło masz ledwo zamknięte; gdy dodasz przekładki na dźwigary i do tego keson na natarciu, trójkąty wzmacniające połączenie żebro-natarcie i żebro-spływ to dopiero zobaczysz jak płaty usztywniły się. Gdy to jeszcze pokryjesz folią lub papą ...ale po kolei :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 No jeszcze wszystko w powijakach ale na żywo wygląda imponująco (szkoda że aparat tak słaby) Uploaded with.us Uploaded with ImageShack.usURL] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miałczek Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Nie no wygląda już całkiem nieźle :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_sikor Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Hej Tomku! Jak tam postepy w pracy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Jak na razie budowa stoi w miejscu przez bliskie spotkanie z matką ziemią modelu którym obecnie uczę się latać,szkody były dość poważne więc odbudowa trochę trwała ale już teraz znów biorę się ostro do pracy i myślę że za kilka dni zobaczycie efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luki17 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Tomek skąd masz plany na tego Rwd-5?Ja robiłem z planów ze strony Alehar i niestety były rozjechane, tak, że żebra przy kadłubowe nie stykały się z wręgami. Jak jest możliwość to podaj jakiegoś linka do planów. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Nie pamiętam już skąd je pobrałem to było dawno.Moje też nie są całkiem super bo żebro 1 i któreś w środku jest do poprawki,ale poza tym reszta jest OK.Jak chcesz to daj maila to ci je wyślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luki17 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Cześć Tomku. Wyślij mi proszę te plany RWD 5. Kodakw2@wp.pl Dziekuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.