Artur z kołobrzegu Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 WItam posiadam regulator tzw u bec który podaje 5v potrzebuję żeby dawał mi 3,7 do zasilania kamery . JAk to osiągnąć ? co należałoby wlutowac na wyjściu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Coś mi się kojarzy hasło 'dzielnik napiecia' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Zrób sobie prosty stabilizator w oparciu o diodę zenera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Dzielnik napięcia nie jest najlepszym rozwiązaniem do zasilania-duże straty i mała wydajność prądowa. Najprościej było by wstawić dwie diody w szereg. Można też(i to by było najlepsze rozwiązanie) wstawić stabilizator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Podejrzewam ze ma to byc nie 3.7 tylko 3.3V - taki jest standard. Tylko regulator 3.3V da to co trzeba. Dzielnik w ogole nie nadaje sie do zasilania czegokolwiek a dioda Zenera praktycznie moze dac akilka-kilkanascie mA a to za malo dla kamerki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 2 diody krzemowe w szereg - zgadłem ?? :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Zgadles, okolo, ale przy tym co kamerka bierze to moze sie zrobic ok 3V a nie kazda kamerka to lubi. Zalezy od diod. 1N4001 to przy 200mA 0.85V spadku, katalogowo. Niby idealnie to co trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Z zenerką się wygłupiłem faktycznie, będzie się grzała i dodatkowo zużywała prąd. Zrób sobie stabilizator w oparciu o LM317, według mnie będzie to dobre rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Adam - LM317 wymaga minimum 3V roznicy In-Out. Czyli odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 No faktycznie tak jest Leszek, masz wszystkie karty elementów w głowie czy sprawdzałeś przed chwilą . Zmontowałem przed chwilą układzik w pracy, zasilanie 6V dioda zenera 3,3 V chyba 0,5W + rezystor. Obciążenie daliśmy ~450mA, w sumie myślałem że dioda będzie się bardziej grzała, ale tak nie jest. Leszek nie jestem elektronikiem, ale wydaje mi się jednak że tak może to sobie pracować. Jakaś tam mała kamera chyba więcej prądu nie będzie brała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Dlaczego dioda mialaby sie grzac przy wlasciwie dobranym rezystorze? Nie ma powodu. Tyle ze Zener to ostatecznosc, najgorszy i najmniej efektywny sposob stabilizacji. LM317 znam "od dziecka". To jeden z pierwszych regulatorow "w jednym kawalku". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Wiesz z tym grzaniem to tak, że kiedyś jakieś tam układy ograniczające napięcie z zenerką porobiłem i się grzały. No ale dlaczego, no bo zasilanie było na wejściu o wiele większe, no ale przeświadczenie że się grzeje już zostało. Tak jak pisałem, nie jestem elektronikiem (z zawodu automatyk pracuje jako informatyk i programista, a wcześniej konstruktor), lubię tylko od czasu do czasu coś tam sobie zlutować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Znaczy ze za duzo przdu plynelo przez Zenerka. To sie grzal. W omawianej sytuacji pobor pradu przez kamerke jest staly, powiedzmy 200mA, Zenerek by trzymac napiecie potrzebuje powiedzmy 20mA, rezystor 8ohm to mniej wiecej zapewni (przy 5V zasilania) i cacy. Tyle ze te 20mA idzie w cieplo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Kup stabilizator LDO na 3,3V i problem z głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 meteor szukałem stabilizatora po miejscowych sklepach elektronicznych , ni ma . te 20mah może iśc i w Ciepło , nie jest to tak dużo , byle działało . Panowie jak powinien wyglądać układ z zenerkiem ? Czy moglibyście naszkicować ? byłbym zobowiązany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pppd Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Daj sobie spokój z zenerkiem.. będę Ci wysyłał układ, to stabilizator dorzucę do przesyłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 mam kolejny problem , bateria w tej kamerze tzyma strasznie krótko , jest to akku litowe - jedna cela . Zamieniłbym ją sobie na cele lipola , tylko że ta oryginalna cela ma oprócz + i - jeszcze wyjście o nazwie T . W kamerze również mam 3 gniazda + , - i to tajemnicze T . Czym jest to T ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.