larith Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Potrzebuje odwrócić kierunek działania jednego serwa na sterze wysokości i znalazłem coś takiego: http://www.nastik.pl/rewers-ruchu-serwa-nfinv2-p-2086.html Nie będę miał opóźnień na serwie ? ktoś tego używał ? serwo to Savox SH-1250MG DIGITAL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Używam tego w swoim Fun Cub-ie. Obie klapy chodzą równomiernie. Dzięki temu nie musiałem przerabiać gniazd pod serwomechanizmy w skrzydle. Więcej w temacie ,,silnik do Fun Cub-a,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 A nie można przelutować kabli w serwie? Ja wczoraj zamieniłem kable od silnika i potencjometru w serwie hxt 900 i zajeło mi to 5 minut a efekt ten sam no i 64 zł w kieszeni . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Nie zauważysz żadnych opóźnień. Mozesz również zmienić kierunek ruchu serwa. Były już opisy, więc nie będę się powtarzał. pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
larith Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Nie bardzo mogę przelutować kabli bo potencjometr jest wlutowany w płytkę i ciasno wpasowany w obudowę, zrywanie ścieżek w serwie za 200zł uważam za słaby pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pppd Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Na prawdę chcesz zapłacić za takie coś prawie 65zł ? Takie coś można zrobić samemu w cenie dziesięciokrotnie mniejszej! A jak Ci się nie chce, lub nie masz czasu.. to skontaktuj się ze mną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
larith Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Nie wiem jak to zrobić... krążą jakieś schematy po necie ? umiem się posługiwać lutownicą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pppd Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Nie wiem czy krążą schematy bo nie szukałem. W każdym razie temat mam opanowany, jak zapewne jeszcze kilka innych osób na forum zajmujących się elektroniką. Ja bym to zrobił na możliwie najtańszym mikrokontrolerze Atmel.. jak ATtiny13/15. Opóźnienie musi być bo jak inaczej zmierzyć długość impulsu i stworzyć odwrotny, ale to opóźnienie dokładnie jednej ramki czyli 1/50 sek. Dlatego najlepiej obydwa serwa wysterować z tego układu i zrobić elektroniczny rozgałęziacz "Y" w którym jedno wyjście będzie miało rewers. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Piotr, czy w twoim urządzeniu będzie również możliwość trymowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1707 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Kiedy wspomniałeś o trymowaniu to przypomniał mi się projekt, który kiedyś popełniłem. http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=28635 Był przeznaczony co prawda do sterowania dwóch serw lotek z jednego kanału ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć go do czegoś zupełnie innego. Każde wyjście na serwo ma niezależnie ustawialne położenie neutralne i oba końcowe więc może się nada. Pomysł został kompletnie zdruzgotany przez Kolegów z Forum więc światło dzienne ujrzał tylko jeden egzemplarz - tyle sam potrzebowałem. Jakby co, służę pomocą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
larith Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Daruje sobie te kombinacje, myślę że już nadszedł czas na zmianę aparatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.