Jump to content

elektroniczny revers do serw

larith

Recommended Posts

Używam tego w swoim Fun Cub-ie. Obie klapy chodzą równomiernie. Dzięki temu nie musiałem przerabiać gniazd pod serwomechanizmy w skrzydle. Więcej w temacie ,,silnik do Fun Cub-a,,

Na prawdę chcesz zapłacić za takie coś prawie 65zł ? Takie coś można zrobić samemu w cenie dziesięciokrotnie mniejszej! A jak Ci się nie chce, lub nie masz czasu.. to skontaktuj się ze mną.

Nie wiem czy krążą schematy bo nie szukałem. W każdym razie temat mam opanowany, jak zapewne jeszcze kilka innych osób na forum zajmujących się elektroniką. Ja bym to zrobił na możliwie najtańszym mikrokontrolerze Atmel.. jak ATtiny13/15. Opóźnienie musi być bo jak inaczej zmierzyć długość impulsu i stworzyć odwrotny, ale to opóźnienie dokładnie jednej ramki czyli 1/50 sek. Dlatego najlepiej obydwa serwa wysterować z tego układu i zrobić elektroniczny rozgałęziacz "Y" w którym jedno wyjście będzie miało rewers.

Kiedy wspomniałeś o trymowaniu to przypomniał mi się projekt, który kiedyś popełniłem.

http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=28635

Był przeznaczony co prawda do sterowania dwóch serw lotek z jednego kanału ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć go do czegoś zupełnie innego. Każde wyjście na serwo ma niezależnie ustawialne położenie neutralne i oba końcowe więc może się nada. Pomysł został kompletnie zdruzgotany przez Kolegów z Forum więc światło dzienne ujrzał tylko jeden egzemplarz - tyle sam potrzebowałem. Jakby co, służę pomocą.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.