Piotrek9932 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Wybaczcie że piszę to w oddzielnym temacie, ale.. Mam taki problem: kupiłem ten nadajnik z odbiornikiem, zasięg wynosił jakieś 40 metrów.. Zbindowałem nadajnik z odbiornikiem hk-t6a, zasięg miałem do granicy wzroku. Wybieram się wczoraj polatać, odlatuję, nagle nie mam kontroli na modelem. W linii prostej było jakieś 20 metrów odległości. Model oczywiście pionowo w ziemię uderzył. Sprawdzam na ziemi : to samo - zasięg na jakieś 20 metrów. Wracam do domu, na wszelki wypadek doładowałem akumulatorki, jeszcze raz binduję nadajnik z odbiornikiem, wychodzę na dwór sprawdzać zasięg - nic. Nadal jest 20 metrów. Jeżeli odbiornik jest połączony z nadajnikiem to pali się czerwone światełko. W moim przypadku im dalej odchodzę, to światełko raz jest zapalone (jest kontrola) lub gaśnie, odejdę dalej : cisza. Cholery już dostaję, bo to kolejna aparaturą jaką kupiłem i nie działa.. Proszę Panowie, pomóżcie, podpowiedzcie coś..
noker Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Jak się zachowuje z odbiornikiem RX-9X8Cv2?
Cimek Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 A więc tak. Spróbuj rozkręcić moduł, zapewne odlutowała się masa z anteny... Ja miałem tak ,że kupiłem flyskaya od Mirka (Abc-rc) pierwszy "dziewiczy lot aparatury" no i problemy, 40 metrów i model spada, łapie fixy... Po głębszym ustaleniu masa w ogole nie była dolutowana, nawet na płytce nie było lutu...
Piotrek9932 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2011 noker, na tym właśnie odbiorniku od samego początku było cienko z zasięgiem. Wcześniej i teraz jakieś 40 metrów. Cimek, dzięki za radę, spróbuję dzisiaj jak wstanę i napiszę jaki efekt.
Matkas Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Miałem dokładnie to samo w module HobbyKinga, odlutowana antena i sygnał kończył się po kilkunastu m. Zapewne to jest problemem
Piotrek9932 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Rozkręciłem moduł i tak to wygląda w środku : http://img38.imageshack.us/i/dsc04688b.jpg/ (celowo wklejam sam link bo zdjęcie w dużej rozdzielczości). Czy to właśnie antenka powinna być przylutowana do tego 3ciego od lewej miejsca (lewy górny róg)?
tytan12 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Antena jest o.k.Sprawdż jeszcze antenę w odbiorniku,miałem to samo :twisted: niestety odbiornik był wadliwy,wymieniłem na nowy i teraz wszystko działa jak należy
Piotrek9932 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Właśnie też wymieniłem odbiornik i wszystko przez parę lotów działało.. Czy komuś jeszcze przychodzi jakieś rozwiązanie do głowy?
DeJot95 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Rozkręć cały nadajnik i odbiornik i sprawdź czy wszystko jest przylutowane, może coś jest nie dolutowane np. kabelek od baterii z nadajnika.
Cimek Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 A co ma kabelek od bateri z nadajnika do zasiegu ?
mkrawcz1 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Nie będzie zasilania->zasięg będzie "0" ;-)
DeJot95 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Dokładnie. PS Cimek to ty nie wiesz że bez zasilania nadajnik nie działa ? :mrgreen: Może nie stykać i przerywać, proste jak sr...e :ass:
mkrawcz1 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Dokładnie. PS Cimek to ty nie wiesz że bez zasilania nadajnik nie działa ? :mrgreen: Może nie stykać i przerywać, proste jak sr...e :ass: Ale mówiąc poważnie kiepskie podłączenie zasilania jako powód krótkiego zasięgu - dyskusyjne...
DeJot95 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 No ale może być taka sytuacja że ten kabelek czasami styka czasami nie, i wygląda to jak gubienie zasięgu.
tytan12 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Właśnie też wymieniłem odbiornik i wszystko przez parę lotów działało Powodów mogą być setki :twisted: Sprawdż dokładnie połączenie modułu nadawczego (na pinach).
Piotrek9932 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Problem z zasilaniem właśnie wykluczyłem. Do odbiornika próbowałem podawać prąd przez bec z regulatora (5V) i z 4 akumulatorków Nimh (oczywiście naładowanych). Wynik był taki jak dotychczas. Do nadajnika miałem włożonych 8 akumulatorków(również Nimh; naładowanych) i zamieniłem je na Lipol 3s. Niestety nie odnotowałem żadnych zmian. Po wyłączeniu aparatury rozkręciłem moduł i poczułem że cała płytka jest ciepła(nie gorąca). Nadajnik był włączony może przez 3 minuty. Może to będzie jakiś trop? Dlaczego moduł się grzeje? Podłączenie modułu na pinach wygląda ok.
bubu2 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Jeżeli moduł grzeje się mocno, możesz nie mieć podłączonej anteny. Sprawdź omomierzem. Połączenie musi być pewne.
tytan12 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Jeżeli moduł grzeje się mocno, możesz nie mieć podłączonej anteny Antenka jak widac z powyższych postów jest o.k.Jak masz możliwosc to spróbuj wymienić moduł,wtedy będzie już wiadomo.
Piotrek9932 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Muszę jeszcze sprawdzić tylko czy to nie regulator rozwala mi odbiorniki przykładowo dając za duże napięcie. Wszystko wyjaśni się mam nadzieję w ten weekend. Umówiłem się z kolegą i będziemy parować sprzęt aby zobaczyć co się zepsuło.
Snapcase Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Niestety mam ten sam problem co kolega [ http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=373758#373758 ] Jeżeli uda mi się go rozwiązać, to dam znać. Piotrek - trochę czasu minęło. Udało Ci się coś ustalić?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.