sak122 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Witam, po ostatnim moim pierwszym projekcie przyszedł czas na coś innego ( być może lepszego) i tutaj serdecznie proszę o pomoc, o ,,wytykanie '' błędów w celu ich poprawienia, szczególnie będą sobie cenić rady Sławka, ten model nie bedzie do sprzedaży ( tak jak poprzedni) , no chyba że po oblocie ( jak bedzie dobrze latać) a póki co zastosowałem się do rad z poprzedniego projektu czyli rozpórki na przemian, solidniejsza konstrukcja pod statecznikowa ( wysokość) na razie tyle , jak bedzie wiecej to napiszę: zaczęło się niewinnie skrzydła bedą dzielone na róże ( może węglowej ) 8 mm, miejsca, gdzie skrzydła bedą przystawać do kadłuba nie są wy ażurowane Pow steru wys nie dzielone, otwory pod serwa corony ( mikro), Konstrukcja kadłuba balsowo sklejkowa ( CAŁOŚĆ BALSA + PRZY ŁĄCZENIACH SKRZYDEŁ SKLEJKA 0,4 MMNA WZMOCNIENIE ) No i tyle, czas pokaże co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 i tutaj serdecznie proszę o pomoc, o ,,wytykanie '' błędów w celu ich poprawienia skrzydła bedą dzielone na różeA stateczniki na tulipany? :roll: :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Rob Mc Fly, skoro prezydentowi można, to co ja sobie będe żałować EDIT: coś mi sie wydaje ( być moze to tylko tak wygląda w 3D) jakiś kadłub szeroki, szer przy wrędze silnikowej wynosi 140mm ( zgodnie z planami) byc może jak dojdą jeszcze oprofilowania spodu oraz garb itp to będzie wyglądac ,,normalnie'' a póki co dorysowałem pierwszy element garbu: Jak sie komys nie podoba to będzie miał do czynienia z Frankiem ps. będzie przewidziany egzemplarz testowy, jesli ktoś zechce gratisowy model do testów, to pisać na pw. albo po prostu w temacie. EDIT. heh, tylko te edity:D EDIT: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Hej, pytało mnie juz kilka osób o zastosowane materiały, otóż: spód i boki i wręgi balsa 3mm, góra - balsa 2mm, przednia wręga sklejka 3mm ( ewentualnie balso-sklejka,) oprofilowanie spodu - balsa 3 albo 2mm, na razie tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Hej, dorysowałem domek i mocowanie rury na skrzydła - powinno być solidnie - rura się będzie opierać na bokach kadłuba + domku wychodzącym z firewalla, domek będzie z balsy 4mm, proszę wszystkich odwiedzających o wpis , o jakieś poprawki co do projektu, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Dorysowałem kabinke, oraz kilka klamotów, wpasowałem rurę do łączenia skrzydeł - pasuje idealnie, kabinka również: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Projektujesz w 3D- fajnie. Ale cały model będzie z papieru?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_sikor Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Jezeli rysujesz w CAD i bedziesz mial jakies pytania co do rysunku to smialo zadawaj (na pw zeby nie zasmiecac forum). Ja jestem w trakcie kreslenia RWD 5-bis w CAD i tez niedlugo wrzuce na forum (jako nowy temat). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Wojtass_nt, dlaczego z papieru? Sławek nie wydaje mi się żeby była za szeroka,wzoruję się na planach Katany X lite które posiadam, i w oryginale owa katana tej rozp ma szer przy wrędze silnikowej 150mm, moja ma 140mm, to moze tylko tak się wydaje na projekcie, ona będzie dość długa, także ta ,,szerokość '' zniknie jak dojdzie jeszcze po 20 cm z każdej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Dlatego, że każdy element jest z tego co widzę grubości kartki papieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Wojtass_nt, spostrzegawcza z Ciebie bestia :rotfl: :jupi: ja mam taka technikę obraną, że najpierw projektuje model płaski, później rozkładam do w 2D, dokładam odpowiednią grubość materiałów o później znowu składam w 3D dla sprawdzenia czy żaden babol nie wyłazi, ot i taka moja filozofia s_sikor ja projektuje w CAD, Corel, i SketchUp ( niekiedy jeszcze Rhino i coś tam jeszcze :jupi: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Dlatego, że każdy element jest z tego co widzę grubości kartki papieru.Słuszna uwaga. Najlepiej od razu rób grubość balsy - wyjdą ewentualne poprawki. Nie wiem czemu nie bawisz się we wpusty - niedużo roboty w projektowaniu a w składaniu ogromne ułatwienie. Staraj się robić na grubość dobrze w 3D bo np teraz wręgi garbowe wnioskuję, że są odsunięte od boczku na 2mm(grubość poszycia). A uwzględniłeś, że wtedy boczek wystaje 3mm, bo do środka nie schowasz, bo będą blokować Ci wręgi poprzeczne? Jeżeli całość jest balsowa to z góry przy wręgach poprzecznych dałbym rozpórki szerokości 1-1,5cm - żeby zrobić T-ownik. Poza tym projektuj wszystko na balsosklejkę a nie sklejkę lotniczą - mi wycinali lotniczą to jest strasznie spalone i po zeszlifowaniu węgla wymiary robią się mniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Marek:D, dzieki za uwagi, jednak jak juz wczesniej wspominałem wypustki i grubosci materiałów robie w 2D a późbniej jeszcze składam w 3D dla sprawdzenia, co do garbu i wręg to bedzie dobrze, nie bedzie uwzględniłem ze boczek wystaje 3mm, i wręgi garbu zachodza 1,5 mm na boczek ( bo garb bedzie z balsy 1,5 mm ażurowany) ten model nie bedzie z balo sklejki ani ze sklejki, tylko balsa ( no w jednym miejscu sklejka ale to 0,4 mm) a tak ogólnie to moze być? lepszy niz ostatni? moze jakies uwagi? ze tak powiem niech ktos napisze co sie podoba z co nie, to poprawie, bo później to juz za późno bedzie. a póki co kadłub skonczony, narysowałem nowa kabinke bo stara mi sie nie podobała, dodałem otwór we wrędze na pakiet oraz półkę na regiel i odbiornik, i tyle: z tym T-ownikiem to ja juz zrobiłem tak wcześniej tyle ze go może nie widać, boki kadłuba sa ,,zamknięte'' u góry i u dołu i na kolorowo: Pytacie dlaczego akurat 1200mm - bo zazdroszcze jednej osobie modelu 1200mm MX-a :rotfl: :jupi: :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Hej, powoli ale w pospiechu zacząłem skrzydełko : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Co do szerokości to się Piotrek z Tobą nie zgodzę. Moja funtana ma 1250mm rozpiętości a wymiary pierwszej wręgi (a za nią idzie szerokość kadłuba ) są takie jak poniżej. Może to Ci podsunie jakieś pomysły. Ewentualnie możesz zrobić wręgi bez dzielenia na górę i dół tak jak ja zrobiłem w ultimate. Rozwiązań jest mnóstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 A ja powiem tylko - do 1,2m rurka węglowa 10mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Pawel_W, mówisz i masz, będzie 10, dzięki za uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 PANOWIE , PANIE I PRZEDSTAWICIELE 3 PŁCI tester modelu wybrany,paweł 66 bedzie go testować, ale nie wykluczone ze moze bedzie jeszcze 2 model do testów, także zgłaszać popozycje na gg. 12155756 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 ,,heloł'' jestem na etpie skrzydełek, kadłub powoli rozkładam do 2D: ps. Szanowny Panie tester, mógłby Pan chociaż napisać ze się Pan cieszy z modelu ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 cieszę się, będzie co psuć :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.