juras_p@op.pl Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Witam modelarzy. Chciałbym polatać na górce stojąc na szczycie i latając poniżej. Pytanie jest mianowicie takie, czy aparatura nie będzie gubić zasięgu. Mój model, to Cessna480 od Pelikana z aparaturą 35MHz. Za odpowiedzi "z góry" dziękuję Pozdrawiam i pięknych lotów życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Znaczy stojąc na szczycie latasz modelem duuużo niżej; jeśli tylko nic nie zasłoni drogi fali nadajnik - odbiornik to latasz śmiało. Sam fakt, że stoisz na górce, a model niżej - już sam w sobie jest plusem bo przecież fale radiowe jako cięższe od atmosfery opadają niżej :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zapomniałeś o zmianach modulacji w rotorach na zawietrznej. :wink: Znajomy przysięgał, że mu 35MHz w dużym rotorze przemodulowało na 2,4GHz... Ale wszyscy twierdzili, że było co najwyżej 1,2GHz... :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras_p@op.pl Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Więc mogę latać czy też nie? Dzisiaj pogoda jest bezwietrzna, choć pewnie na górce warunki są troszkę inne.(gorka z widokiem na dolinę Liwca niedaleko Liwu) zna ktoś to miejsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Przecież odpisałem , że możesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 (gorka z widokiem na dolinę Liwca niedaleko Liwu) zna ktoś to miejsce?Historyczna granica Mazowsza z gotyckim zamkiem obronnym. Wczoraj przejeżdżałem w okolicy Czy chodzi Ci o Sowią Górę po drugiej stronie Liwca? Byłem tam ze 25 lat temu, muszę się jeszcze kiedyś wybrać. Spokojnie możesz latać. Ważne, szczególnie przy dużych odległościach, żeby nie celować anteną nadajnika w model - niezależnie czy jest nad, czy pod Tobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras_p@op.pl Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 No to dzięki bardzo za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi