Artem Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Po długim i bolesnym procesie tentegowania w mózgu doszedłem do wniosku, że warto założyć taki temat. Plany 5bis W. Schiera są dostępne od 43 lat i na ich podstawie powstały chyba już setki wspaniałych modeli. Ja osobiście uwielbiam modele redukcyjne więc zadałem sobie pytanie co na tych planach zmienić by zbudować makietę. Wydrukowałem plany w skali 1:5 i od razu pojawiły się pytania. Właściwie na jakim profilu latał ten samolot. W książce „RWD-5R historia i współczesność” przeczytałem, że był to profil IAW 334 20% u nasady i 5% na końcu, Wikipedia podaje profil Bartel 37IIA 14,3%.Ze zdjęć raczej wynika Bartel tylko gdzieś 18-20%. Model Schiera jest na profilu Clark Y 14,5% na końcu 8% co jest zrozumiałe bo musi dobrze latać. No więc jaki ma być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 No cóż, profil w rzucie bocznym jak i z przodu, powinien być jak najbardziej zbliżony do oryginału - tak mówią przepisy oceny makiet, a wiadome jest że trzeba użyć profilu modelarskiego aby dobrze model latał. Chociaż RWD-a nawet na profilu rysowanym od wieszaka będzie dobrze latać - toż to klasyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 W. Shier w książce Polskie Samoloty Sportowe również podaje profil Bartel. Plany modelu RWD-5 autrostwa Shiera różnią się dosc mocno od oryginału. Model był projektowwany bardziej jako wolnolatka z prostym radiem (której mniej lub bardziej przeszkadzało się lecieć) i która przy awarii sterowania miała sobie sama poradzić. (Większy wznios, większy statecznik poziomy itp). Jakby ktoś chciał zrobić z tego makietę. To polecam proporcje samolotu z wspomnianej wcześniej książki + rozwiązania konstrukcyjne z planów z Miniaturowego Lotnictwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Jest nowa książka Pana Schiera - Najsłynniejsze polskie sportowe samoloty wyczynowe. Przy opisie RWD 5 bis podano profil BARTEL 37 II A 18% przy kadłubie i 9% na końcu płata. Jest tam również opisane cudeńko PZL 26. Szukam planów. Help! Podany profil dotyczy samolotu RWD -5 bis zgodnie ze specyfikacją techniczną podaną przez Guru w cytowanej przeze mnie książce. Być może RWD-5R ma inny profil. Zgodnie ze słowami Schiera rozmawiał On z prof. Bartlem, który potwierdził stosowanie swojego profilu w samolotach RWD-5 z tamtego okresu. Ponadto profil końcowy względem nasadowego był skręcony geometrycznie o 2 stopnie (spływ wyżej niż natarcie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Szukam planów. Help! http://www.empik.com/naslynniejsze-polskie-sportowe-samoloty-wyczynowe-schier-wieslaw,prod5540093,ksiazka-p są w środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artem Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Czyli sprawa rozwiązana:BARTEL 37 II A 18% przy kadłubie i 9% na końcu płata. Dziwi mnie tylko dlaczego w książce o RWD-5R podano profil IAW 334. Mam program Profili 1.2 i oczywiście w bazie nie ma Bartela. Czy zna ktoś sposób by ominąć wyliczenia i rysowanie profili na piechotę. Byłbym wdzięczny. :jupi: Teraz druga sprawa jaki powinien być kąt natarcia skrzydła (chodzi mi o kąt między cięciwą profilu a poziomem) i ewentualne zwichrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodek Ulas Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Artem musisz zdecydować czy chcesz RWD 5 bis czy RWD 5r.Następna kwestia czy to ma być makieta czy połmakieta. Te plany Schiera to RWD5 bis ale jako półmakieta, jeśli zamierzasz zbudować taki model (półmakiete) to powiększ plany i buduj nic w nich nie zmieniając. Jeśli ma to być makieta to z tych planów niewiele skorzystasz. Co do RWD 5r to już współczesny samolot różniacy się od RWD 5 bis. I jeśli makieta to profil jaki w samolocie taki w modelu.Makieta czy połówka oba latają świetnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Tutaj masz dane geometryczne tego profilu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/297c1282d8ba1022.html . Zostaje wprowadzic do programu i po problemie. Ale ze zmiana grubosci w programie profili bym uwazal bo robi to zle, dodajac tyle samo do dolnej i gornej czesci profilu a powinien to robic procentowo. Na twoim miejscu do makiety uzyl bym podobnego profilu modelarskiego a nie lotniczego. Z tego co wiem to jest dopuszczalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Szukam planów. Help! Podaj mi swojego maila na PW to podeślę Ci coś... :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Szukam planów. Help! http://www.empik.com/naslynniejsze-polskie-sportowe-samoloty-wyczynowe-schier-wieslaw,prod5540093,ksiazka-p są w środku Tą książkę właśnie cytowałem, a dlatego, że ją posiadam. Szukam gotowych planów modelarskich, żeby nie być zmuszonym do ręcznego ich rysowania. Ale dzięki za dobre chęci. Jeszcze słowo w kwestii wzniosów i profili w oryginale. Wg książki cyt. "- wznios płata (wzgl. spodu) 1,5 ÷ 2°, ", "kąt ustawienia płata 2,5°", "profil usterzenia poziomego IAW-177 10%", "profil usterzenia pionowego IAW-177 12%". Polecam zakup tej książki, choćby z tego linku co mi podał malinowski. Są tam bardzo dokładnie opisane samoloty RWD-5 bis, RWD-6, RWD-9 i mój obiekt pożądania PZL-26 (miodzio, niczym pęcinka u konia lub kobiety :rotfl: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Na temat RWD 5 spro materiału porównawczego jest między innymi w książce Schiera " samoloty w historii i w miniaturze" 1973. Spro tysunków porównawczych i przykladów błędnych rysunków. Jeśli to interesuje to mogę wkleić to i owo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Jeśli to interesuje to mogę wkleić to i owo.Fokker wklejaj. Mnie interesuje wszystko, a i zapewne koledze zakładającemu post również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artem Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Jasne, piszcie i wklejajcie, będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Qrcze ! złośliwość przedmiotów martwych... coś mi skaner odmawia posłuszeństwa, a skany byłyby lepsze niż fotki, ale walczę :rotfl: EDIT: na próbę fotka - może w ogóle nie jest warte zainteresowania to o czym napisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artem Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Właśnie na podstawie tego rysunku poprawiłem sobie plany. Wprowadziłem wszystkie widoczne na nim zmiany. Wydaje mi się, że RWD-5bis troszkę się opatrzył dlatego przerabiam plany na RWD-5R. Chodzi mi o makietę, jak w tytule tematu. Tylko to o czym piszemy można wykorzystać przy budowie każdej z trzech wersji. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a3fd2670d1510424.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6bb0e88f7f10e2d7.html O tym chciałem napisać gdy dojdę do kadłuba. Teraz chciałem na pisać o lotkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Właśnie na podstawie tego rysunku poprawiłem sobie plany Qrcze!!! Ale tempo pracy !!! Ledwo wkleiłem, a Ty już poprawiłes plany... :mrgreen: Widzę jenak, że coś zrobiłeś nie tak; z tych planów wychodzi Tobie Fokker, a nie RWD :!: :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artem Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Plany już mam, to podstawa i to w trzech wersjach. Muszę się tylko dowiedzieć co jeszcze trzeba na nich zmienić. Kierowniczka budowy Fokkera (żona oczywiście) zażądała przerwy świątecznej ("ma być czysto w domu!!!" :evil: ) więc oddałem się "czystej" :rotfl: teorii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Znam odpowiedź na pytanie zawarte w Twojej stopce. Zrobić z puszek od piwa aluminiowy dolnopłat :mrgreen: Sorki, że to nie w temacie, ale tak mnie jakoś poniosło. Trzymam kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artem Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Miało być o lotkach. Na zdjęciach 5R widać wyraźnie prześwit między skrzydłem a lotką. Wydaje mi się, że lotka powinna mieć taki kształt jak w RWD 6 i nie powinno go być. Na rysunku skrzydła w planach Schiera są zaznaczone liniami przerywanymi krawędzie lotki i skrzydła co potwierdza ten domysł. Tylko, że budując makietę RWD-5R trzeba zrobić to tak jak na zdjęciu. Jeszcze taka uwaga: napęd lotki jest schowany w skrzydle, nie widać żadnych takich tam snapów, dźwigni, bowdenów. Trzeba też przemyśleć z czego taką oś wykonamy. Pręt z drutu stalowego, sprężynowego jest to zły pomysł. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/09c59af0adcf01a2.html To profil, trochę garbaty bo jest za mało punktów na krawędzi natarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Może wartozaczerpnąć coś z mechanizacji płata RWD-9 - jest to bardzo dobrze rozrysowane - jako mechanizacja modelu nie prawdziwego. Skoro ma to być makieta to może warto zrobić w mniejszej skali - wieksze wymiary ułatwią np ukrycie w skrzydle i lotce popychaczy i dźwigni. Ale, ale...własnie patrzę na rysunki RWD-5 bis( SP-AJU ) i wyrażnie widać, że na górnej powierzchni skrzydła popychacz lotki przebiega na zewnątrz skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi